ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Άρθρο Τσακαλώτου – Ο «ζουρλομανδύας» του Συμφώνου Σταθερότητας και η γερμανική Ευρώπη

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν αποτελούν βάση μιας ορθολογικής συζήτησης που ασκεί επιρροή ως προς ένα αποτέλεσμα. Αλλά το αφήγημα οι «κανόνες είναι κανόνες» αν δεν αντικατασταθεί, θα οδηγήσει στη διάλυση της Ένωσης». 


Με αυτή την προειδοποίηση ξεκινά το άρθρο του στον ιστότοπο Open Democracy ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον αντίποδα, ουσιαστικά, της προειδοποίησης Σόιμπλε ότι αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει.

«Όλοι, όπως φαίνεται, ανησυχούν για την άνοδο της ριζοσπαστικής δεξιάς. Στην Ευρώπη, αυτή η ανησυχία συνδέεται με το γεγονός ότι η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη βρίσκονται αντιμέτωπες με φυγόκεντρες δυνάμεις. Ωστόσο οποιαδήποτε συντονισμένη προσπάθεια αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι υπάρχουν δύο, σχεδόν αντίθετα αφηγήματα. 

Το κοινωνικό αφήγημα, εντοπίζεται κυρίως, και ίσως όχι αποκλειστικά στη νότια Ευρώπη και εξ’αριστερών του πολιτικού φάσματος και έχει να κάνει με το επιχείρημα ότι η Ευρώπη έχει αποτύχει στα μάτια των πολιτών της. Όχι μόνο αυτοί βίωσαν την κρίση, αλλά δεν έχουν καμία ελπίδα ότι θα ζήσουν την ανάκαμψη. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι εγκλωβισμένοι σε μια εποχή, προ-κρίσης, όταν τα μεγάλα προβλήματα ήταν ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική ανευθυνότητα.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μια κεντρική τράπεζα που διατηρεί εμμονική στάση απέναντι στον πληθωρισμό και ένα Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που λειτουργεί ως μόνιμος ζουρλομανδύας. Εντός της Ευρωζώνης τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Έχοντας εισάγει την έννοια της εσωτερικής υποτίμησης, η νομισματική ένωση δεν έχει βρει επαρκή  υποκατάστατα υπό τη μορφή δημοσιονομικών μεταβιβάσεων ή άλλα μέσα πολιτικής.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και επιδεινούμενων υποδομών και κοινωνικών πολιτικών. Η Ένωση οφείλει να συνεργάζεται στη βάση μια αναπτυξιακής ατζέντας και χρειάζεται διαφορετική οικονομική και δημοσιονομική ατζέντα. Χωρίς μια τέτοια ατζέντα, που θα διαχειριστεί τις ανησυχίες των πολιτών για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, το κοινωνικό αφήγημα περιλαμβάνει την άποψη ότι ο δεξιός λαϊκισμός θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος καθώς φαίνεται ελκυστικός σε σχέση με τις υλικές ανάγκες της βάσης της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς.

Το αφήγημα «οι κανόνες είναι κανόνες» έχει άλλη άποψη. Εντοπίζεται κυρίως στο βορρά και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος με μερικές εξαιρέσεις.

Το επιχείρημα εδώ είναι ότι η Ε.Ε. βασίζεται σε κανόνες και ότι μια αλλαγή σε αυτούς μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ε.Ε. και του ευρώ. Επιπλέον, οι πολίτες του βορρά έχουν κουραστεί να «διασώζουν» τους πολίτες του νότου, που δεν θέλουν ή δεν είναι σε θέση να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες. Υπάρχουν όρια στην αλληλεγγύη και οποιαδήποτε αποδυνάμωση των κανόνων αποτελεί νερό στο μύλο των λαϊκιστών.

Κατά συνέπεια, το επιχείρημα συνεχίζει, για την διαχείριση μιας, για παράδειγμα, οικονομικής αστάθειας θα έπρεπε να συνεχίσουμε την προσήλωσή μας στην δημοσιονομική ορθοδοξία, να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα.
Εν συντομία, η Ευρώπη μπορεί να σωθεί στο σύνολό της (ή μερικώς;) αν τα κράτη μέλη γίνουν περισσότερο σαν την Γερμανία. Αν δεν γίνουν, τότε λαϊκίστικες και φυγόκεντρες δυνάμεις θα συνεχίσουν να αναδύονται εντός του ευρωπαϊκού βορρά και θα υπονομεύουν τον ευρωπαϊκό ιδεώδες. 

Θα ήταν αφελές να σκεφτούμε ότι οι υποβόσκουσες διαφορές θα μπορούσαν να επιλυθούν εντελώς στο επίπεδο της λογικής αντιπαράθεσης. Φυσικά η ισορροπία της εξουσίας μεταξύ των υπερασπιστών των δύο αφηγημάτων είναι άνιση. Και αυτή είναι η ουσία.»

Ο υπουργός Οικονομικών αναρωτιέται εάν η Ευρώπη δεν έχει ένα δημόσιο χώρο για τέτοιου είδους συζητήσεις και εάν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν την τάση να αποφεύγουν την ορθολογική συζήτηση, τότε τι εμπιστοσύνη μπορεί να έχουν οι απλοί πολίτες στο αποτέλεσμα.

«Το επόμενο έτος θα δείξει εάν η μία ή η άλλη από τις δύο αφηγήσεις θα επικρατήσει ή το εάν μπορεί να υπάρξει μια πραγματική προσπάθεια για να πάμε πιο μακριά από ένα διάλογο κωφών και να συγκλίνουμε σε μια νέα αφήγηση. Η επιτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου μπορεί να βασιστεί σε μόνο σε δύο από τις τρεις προφερόμενες δυνατότητες. Με λίγα λόγια, η ατζέντα του οι «κανόνες είναι κανόνες» αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη διάλυση της Ευρώπης», καταλήγει το άρθρο του υπουργού Οικονομικών.

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: