Ζητάει εκλογές ώστε να διακοπεί η δεύτερη αξιολόγηση,
να μην πετύχουμε την ρύθμιση του χρέους, να μην μπούμε στο πρόγραμμα
ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και να οδηγηθούμε σε ένα νέο πρόγραμμα!
“Αυτό που ζητάει είναι εκλογές ώστε να διακοπεί η δεύτερη αξιολόγηση, να μην πετύχουμε την ρύθμιση του χρέους, να μην μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και να οδηγηθούμε σε ένα νέο πρόγραμμα καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018”, επισημαίνουν.
“Το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι σχέδιο καταστροφής της κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Στην χθεσινή του ομιλία δεν μπόρεσε να κρύψει αυτό το σχέδιο. Τι μας είπε; Χαρακτήρισε ιδεοληψία τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την υπεράσπιση και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που η ΝΔ κατήργησε. Μέσα στο αντεργατικό του μίσος δεν δίστασε να θέσει σε αντιπαράθεση εργαζόμενους και άνεργους προσπαθώντας να οικοδομήσει ένα επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η προστασία των εργαζομένων στρέφεται κατά των ανέργων. Λες και η ανεργία του 27% που παρέλαβε η κυβέρνηση μας οφειλόταν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% της καταστροφικής πενταετίας 2010 - 2014 των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για “σχέδιο καταστροφής του κοινωνικού κράτους, σχέδιο απολύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, εμπέδωση της εργασιακής ζούγκλας. Αυτό εννοεί ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλάει για τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία. Το τι εννοεί με τον όρο τολμηρή ρύθμιση των "κόκκινων δανείων" αυτό πρέπει να το εξηγήσει στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Όσο για την υπερφορολόγηση την οποία καταγγέλλει φαίνεται ότι ξεχνάει ποιος νομοθέτησε τον ΕΝΦΙΑ, ποιος λεηλάτησε το ασφαλιστικό (PSI, εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή), ποιος μείωσε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ποιος κατακρεούργησε τις συντάξεις, ποιος πήρε μέτρα ύψους 62,92 δισ. ευρώ την περίοδο 2010 – 2014 (25,61 δισ. ευρώ τη διετία 2012 -2014). Ο κ. Μητσοτάκης δεν σχεδιάζει να μειώσει φόρους αλλά να οδηγήσει σε κατάρρευση υγεία και παιδεία για να ευνοήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους κατ' επάγγελμα μεγαλοφοροφυγάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του δεν βρήκε μια λέξη να πει για την φοροδιαφυγή. Στήριξε, δηλαδή, την κοινωνική του τάξη”.
Οι κυβερνητικές πηγές προσθέτουν ακόμη ότι “ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει ξεχάσει ποιος έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και εξακολουθεί να υπεραμύνεται, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, των καταστροφικών πολιτικών των κυρίων Σαμαρά - Βενιζέλου που αποτελούν τους κύριους πολιτικούς του συμμάχους για την παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Χθες υπεραμύνθηκε ακόμη και του καταστροφικού PSI, πανηγύρισε την ρύθμιση χρέους του 2012, η οποία έγινε στην πλάτη των ελληνικών τραπεζών, των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, των ελληνικών νοσοκομείων αλλά και των ελλήνων μικροομολογιούχων, επανέφερε το φαντασιόπληκτο αφήγημα Σαμαρά για το success story.
Μας είπε για το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο αλλά δεν μας εξήγησε για ποιο λόγο, αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά για τη χώρα το 2014, δεν έκλεισε η συμμαχία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ την 5η αξιολόγηση.
Μήπως επειδή αυτά που ζητούσαν οι δανειστές ήταν να τηρήσουν όσα είχαν υπογράψει οι Σαμαράς – Βενιζέλος - Μητσοτάκης και Σία; Δηλαδή την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% για το 2014 (ο λογαριασμός έγραψε 0,2%); Μήπως επειδή έπρεπε να πάρουν εμπροσθοβαρή μέτρα ύψους 7,6 δισ. ευρώ για να πιάσουν τους στόχους του 2015 και 2016, 3% και 4,5% αντίστοιχα; Μήπως επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους από τις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος το Δεκέμβριο του 2015;
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε να μας πει αν το χρέος το 2014 ήταν βιώσιμο όπως υποστήριζε η τότε κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε, η οποία και έγινε περίγελως διεθνώς επαιτώντας πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους.
Ο κ. Μητσοτάκης χθες στην ομιλία του έδωσε το σύνθημα στους Βουλευτές του αλλά κυρίως σε κύκλους των δανειστών να κάνουν ότι μπορούν για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Αυτό θέλει. Να κάνει κακό στη χώρα για να δικαιωθεί ο ίδιος”.
Όσον αφορά τα εθνικά θέματα οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν την τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ “τον εκπρόσωπο της "Συμφωνίας του Ψεύδους", όπως τον χαρακτηρίζουν.
“Στην σημερινή του τοποθέτηση ο κ. Κικίλιας δήλωσε: Την ίδια μέρα που ο κ. Τζανακόπουλος έλεγε ότι δεν τίθεται θέμα δηλώσεων Ερντογάν, την ίδια ώρα ο ΥΠΕΞ απαντούσε με σκληρό τρόπο στον Ερντογάν, και ο Τσίπρας τον έπαιρνε τηλέφωνο και του ζητούσε ραντεβού. Προς ενημέρωση του κ. Κικίλια, που οφείλει να σοβαρευτεί αν θέλει να τιμήσει τον θεσμικό του ρόλο με το ήθος και την αξιοπρέπεια που του αρμόζει, επισημαίνουμε τα εξής: Η πρόταση για συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Ερντογάν έγινε την Παρασκευή (18.11.2016) ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.
Η δήλωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19:00 της Τρίτης 22 Νοεμβρίου είχε ως εξής:
«Υπάρχει ένα δημοσίευμα, ανεπιβεβαίωτο. Και μ' αυτή την έννοια θέλω να σας πω ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να σχολιάσει δημοσιεύματα. Σε κάθε περίπτωση, σας λέω ότι η θέση μας καθώς και η θέση της παγκόσμιας κοινότητας, σε ότι αφορά την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι γνωστή». Η δε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών έγινε μετά την ανάρτηση της επίσημης μετάφρασης στην σελίδα της Τουρκικής Προεδρίας ήτοι στις 23:47, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου. Έτσι οφείλουν να λειτουργούν οι σοβαρές κυβερνήσεις ιδίως σε εξαιρετικά λεπτά εθνικά θέματα και όχι σύμφωνα με τις επιταγές του δημοσιογραφικού χρόνου ή με τα κριτήρια του κ. Κικίλια περί σοβαρής και υπεύθυνης στάσης.
Ως προς το Κυπριακό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, “η ελληνική Κυβέρνηση συζητά και εξετάζει προσεκτικά όλα τα επόμενα βήματα. Το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και θέλει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς. Αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μέσα από προσεκτικά βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις. Αυτό, άλλωστε, προσπαθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου. Σημειώνουμε ότι δεν είναι στις προθέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης να παίζει blame game, επίρριψης ευθυνών.
Η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού. Πάγια εθνική στρατηγική είναι η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με την ιδιότητα, όμως, της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί κανέναν ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό. Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα.
Τέλος ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη καμία συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”, διευκρινίζουν οι κυβερνητικές πηγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου