ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Δεν θα επιστρέψει ο ΕΟΠΥΥ στο παλιό καθεστώς του μη ελέγχου

Φωτογραφία αρχείου.



Του ΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
   (Γιατρός, Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ)

 
Σχετικά με την απόφαση των γιατρών για επίσχεση έναντι του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων ασθενών, με απόφαση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, επιτρέψτε μου να πώ ότι η ενέργεια αυτή στρέφεται ουσιαστικά ενάντια στους ασφαλισμένους ασθενείς, ανεξάρτητα από το αν αποτελεί ενέργεια αντισυμβατική.

Ασφαλώς και δεν θα πράξει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ αυτό που έπραξε κάποτε ο πρώην υπουργός υγείας της συγκυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ Μ. Βορίδης, να απειλήσει τους γιατρούς με διακοπή της σύμβασης, αλλά θεωρώ ότι και οι γιατροί πρέπει να συναισθανθούν την αλλαγή κλίματος και τακτικής που επιχειρεί και επιδιώκει η νέα διοίκηση του Οργανισμού.
Ως τώρα είναι γνωστό σε όλους, ότι οι γιατροί ελάμβαναν από τον ΕΟΠΥΥ το 90% των απαιτήσεών τους κάθε μήνα χωρίς κανένα έλεγχο, παρά μόνο με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και έμενε υπόλοιπο το 10% για την τελική εκκαθάριση.
Η νέα διοίκηση άρχισε να εφαρμόζει σύστημα ελέγχου στο 100% για τις απαιτήσεις των γιατρών από τον Ιανουάριο 2016, ώστε να εξοφλούνται οι γιατροί αλλά και έτσι να μειώνεται η πιθανότητα αυξημένων παρακρατήσεων ή επιστροφών λόγω του clawback. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη νομοθετηθεί και δίνεται η δυνατότητα μάλιστα σε όποιον διαφωνεί με ενδεχόμενες περικοπές, να κάνει ένσταση και να ελέγχεται στο 100% των υποβολών για τις οικομικές απαιτήσεις του.
Δεν μπορεί να κατανοηθεί επομένως και η αντίδραση της προέδρου της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ στο σύστημα ελέγχου που δεν είαι ούτε αυθαίρετο, ούτε άδικο, αλλά αντίθετα επιχειρεί να προσδιορίσει την υψηλή παραβατικότητα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Θυμίζω σε όλους τους παρόχους που ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τόσα χρόνια ότι, το αποκρουστικό θέαμα στους διαδρόμους των Περιφερειακών Διευθύνσεων με τις χιλιάδες χαρτοκιβώτια που περιείχαν παραστατικά δαπανών υγείας, μεσα σε πέντε μήνες ''ζωής'' της νέα διοίκησης έλαβε τέλος. Αυτό ανακούφισε πρωτίστως τους ίδιους τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, αλλά θεωρώ ότι ικανοποιεί αισθητικά και τους παρόχους.
Επομένως, δειχνει ακατανόητη η επιμονή σε μιά ενέργεια διεκδίκησης από την στιγμή που πλέον οι γιατροί θα αποζημιώνονται πλήρως για τις δαπάνες που υποβάλλουν, εφόσον κρίνονται νόμιμες από την διαδικασία ελέγχου.
Αν, όπως επιθυμούν μερικοί, επιστρέψουμε στο παλιό καθεστώς του μη ελέγχου των δαπανών, τότε θα έχουμε αποτύχει, γιατί ο ΕΟΠΥΥ θα δυσκολευτεί να συνεχίσει να πληρώνει τις υπερβάσεις που γίνονται και μένουν ανεξέλεγκτες.
Δεν θα επιστρέψουμε όμως στο παλιό καθεστώς, γιατί οι σχεδιασμοί που έχουμε κάνει δεν το επιτρέπουν αλλά και οι ανάγκες του ΕΟΠΥΥ, να αναπτυχθεί και να καταστεί ένας αξιόπιστος δημόσιος ασφαλιστικός οργανσμός, αποτελούν νομοτέλεια.
Όταν σε πέντε μήνες ως διοίκηση έχεις να αντιμετωπίσεις παθογένειες όχι μόνο των 5 χρόνων του ΕΟΠΥΥ αλλά και πολλών περισσότερων χρόνων των πρώην ασφαλιστικών ταμείων, τουλάχιστο δικαιούσαι να ζητάς κατανόηση των άλλων αλλά και την θετική στάση τους στην προσπάθεια που γίνεται στον ΕΟΠΥΥ. Η δέσμευσή μας από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων ήταν νομίζω σαφής, ότι δηλαδή θα προσπαθήσουμε να εξομαλύνουμε τις πληρωμές, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας -με δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας- την σταθερή ροή χρηματοδότησης του οργανισμού.
Ασφαλώς και από την μεριά της διοίκησης υπάρχει η κατανόηση για την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και οι υγειονομικοί αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι τις υπηρεσίες υγείας αυτή την περίοδο τις έχουν πιό πολύ ανάγκη οι πολλοί, αυτοί που έχουν καταστεί άνεργοι και έχουν μείνει χωρίς ασφάλιση. Με τις νέες ρυθμίσεις κι αυτοί έχουν δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επομένως ο ΕΟΠΥΥ ζητάει να δειχθεί κατανοηση και προς αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και όλους τους πολίτες που χειμάζονται από την δημοσιονομική στενότητα της περιόδου.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: