Σκληρή στάση
από Λαγκάρντ!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ΛΕΕΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ 19 ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΝ ΟΙ FINANCIAL TIMES - ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΣΤΑ 9 ΔΙΣ. -  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΧΘΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ «19» ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Επιμένει στην αναγκαιότητα να τεθεί άμεσα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα η ανακούφιση του ελληνικού χρέους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. 

Συγκεκριμένα, σε μια επιστολή προς όλους τους 19 υπουργούς που στάλθηκε την Πέμπτη το βράδυ και εξασφάλισαν οι Financial Times, η Κριστίν Λαγκάρντ επικεφαλής του Ταμείου λέει ότι οι «κολλημένες» διαπραγματεύσεις για να βρεθούν οι ύψους 3 δισ. ευρώ «προληπτικές» περικοπές προϋπολογισμού, οι οποίες κρατούν για ένα μήνα, έχουν γίνει άγονες και η ανακούφιση χρέους πρέπει να μπει στο τραπέζι άμεσα ή υπάρχει ρίσκο να μην συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Πιστεύουμε ότι συγκεκριμένα μέτρα [οικονομικές μεταρρυθμίσεις], αναδιάρθρωση χρέους και χρηματοδότηση πρέπει τώρα να συζητηθούν ταυτόχρονα», σημειώνει η Λαγκαρντ.

«Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα (IMF arrangement) είναι ουσιώδες η χρηματοδότηση και η ανακούφιση χρέους της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους να στηριχθούν σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί γιατί στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν», καταλήγει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Αρνητική απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης

Από την πλευρά του ο Υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος με δική του επιστολή που απέστειλε χθες προς τους «19» ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεία αυτό να γίνει αποδεκτό από καμία δημοκρατική κυβέρνηση. 

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Πρώτον, δεν υπάρχει συνταγματικά τρόπος να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα και με συζητήσεις που είχα με συναδέλφους, αυτό ισχύει και σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη. Ετσι θα πρέπει απλά να νομοθετήσουμε τα μέτρα και «απλώς» να υποσχεθούμε ότι θα ακυρωθούν το 2018 αν δεν χρειαστούν. Επικαλούμενος τόσο στην οικονομική, όσο και την πολιτική εμπειρία σας, μπορείτε να φανταστείτε να πάμε στο κοινοβούλιο αντί για ένα αναμενόμενο πακέτο 5,4 δισ. ευρώ ένα 9 δισ. ευρώ;

Πράγματι, κάθε πακέτο άνω των 5,4 δισ. είναι καταδικασμένο να αντιμετωπιστεί από τους έλληνες πολίτες και τους οικονομικούς αναλυτές, εντός και εκτός Ελλάδος ως κοινωνικά και οικονομικά αντιπαραγωγικό. Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιο πακέτο να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ότι αυτό σημαίνει- απόκαμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

       * Ευκλ. Τσακαλώτος: Πακέτο 9 δισ. δεν θα περάσει!