ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Μύθοι και πραγματικότητα για την πορεία του «φεσιού»!




Με τη νέα δανειακή σύμβαση του Ιουλίου 2015 δεν προστέθηκε ούτε ένα ευρώ στο χρέος.


Το χρηματοδοτικό σκέλος της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, φόρτωσε τη χώρα με νέο χρέος 86 δισ. ευρώ;


Είναι αλήθεια πως το χρηματοδοτικό σκέλος της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, φόρτωσε τη χώρα με νέο χρέος 86 δισ. ευρώ όπως έλεγε προ ημερών ο Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός της κυβέρνησης των Σαμαρο-Βενιζέλων και σημερινός Διοικητής Τραπέζης Ελλάδος, που μας τον... «φόρτωσε φέσι» ο Σαμαράς σε συμφωνία με τους δανειστές και με την ψευδαίσθηση της αριστερής παρένθεσης;
Ας δούμε μερικά στοιχεία που προκύπτουν εκ των πραγμάτων, για να καταλαβαίνουμε τις μας αποκρύπτουν αυτοί που μας χρέωσαν μέχρι επόμενης γενεάς!
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 8 δισ. για το 2015 (σε σχέση με το 2014) και ανέρχεται τελικά σε 311,5 δισ. ευρώ. Το ποσοστό χρέους μειώθηκε από 180,1 (2014) σε 176,9 % (2015).
Ποια είναι λοιπόν η αύξηση του δημόσιου χρέους, που επικαλούνται ότι προκάλεσε η Συμφωνία του Ιουλίου;
Με τη νέα δανειακή σύμβαση του Ιουλίου 2015 δεν προστέθηκε ούτε ένα ευρώ στο χρέος. 
Αναχρηματοδότηση παλαιού χρέους με ευνοϊκότερους όρους
Από το ποσό των προβλεπόμενων έως και 85,5 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο 2015, τα 54,1 δισ. αφορούν στην εξυπηρέτηση των κρατικών χρεών της επόμενης τριετίας. Από αυτά, τα 49,6 δισ. είναι παλιό χρέος, που «φόρτωσαν» στη χώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με τη Συμφωνία του Ιουλίου επιτεύχθηκε χαμηλότερο επιτόκιο, που ουσιαστικά οδηγεί σε μείωση του χρέους, αφού τα υπάρχοντα κρατικά χρέη της επόμενης τριετίας είχαν, βάσει των συμφωνιών των προηγούμενων κυβερνήσεων, υψηλότερο επιτόκιο. Δηλαδή έχει ήδη  ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.
Μικρότερες ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Ποσό ύψους έως και 25 δισ. (εκ των 85,5 δισ.) αφορούσε στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης το ποσό που χρησιμοποιήθηκε τελικά ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 20 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αρχικώς προβλεπόμενο ποσό.
Με βάση τη συμφωνία, το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης (5,4 δισ.)  θα ανακτηθεί μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.
Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών
Ποσό ύψους 7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η οποία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016.
Καμία νέα επιβάρυνση για το χρέος
Αν από το ποσό της συμφωνίας 85,5 δισ. ευρώ, αφαιρεθεί η αποπληρωμή του παλαιού χρέους (49,6 δισ.) και η ανακεφαλαιοποίηση (από τα 25 δισ. χρειάστηκαν τελικά μόλις 5,4 δισ. που και αυτά θα ανακτηθούν πλήρως), το συνολικό νέο χρέος υπολογίζεται σε μόλις 10,9 δισ. ευρώ.
Αν όμως συνυπολογιστεί ότι το Φεβρουάριο 2015 επιστράφηκαν από το ΤΧΣ €10,9 δισ. που αφορούσαν ομόλογα του EFSF, οδηγώντας σε ισόποση μείωση του δημοσίου χρέους, τότε εύλογα προκύπτει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προσέθεσε ούτε ένα επιπλέον ευρώ στο χρέος αλλά με τη Συμφωνία πέτυχε ήδη την έναρξη της αναδιάρθρωσής του αφού αναχρηματοδοτήθηκαν υφιστάμενες υποχρεώσεις της επόμενης τριετίας με χαμηλότερο επιτόκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: