Σχολιάζοντας την απάντηση της κ. Λαγκάρντ ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «άλλο η ουσία και άλλο η διαδικασία», «η κ. Λαγκάρντ δεν αναφέρεται στην ουσία του διαλόγου»
"Δεν έχει κανένα λόγο να κάνει υποκλοπές η ελληνική κυβέρνηση" δήλωσε μεταξύ άλλων και διαβεβαίωσε ότι "οι πιο ασφαλείς άνθρωποι σε αυτή τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι οι άνθρωποι των τεχνικών κλιμακίων. Τους περιποιούμαστε με τον καλύτερο τρόπο".
Πειραιάς και Ειδομένη θα αποσυμφορηθούν ως το Πάσχα
Αναφορικά με το σχέδιο αποσυμφόρησης πρώτα του Πειραιά και μετά της Ειδομένης εξήγησε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά καθώς ήδη αποχώρησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο 1.400 - 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες προς Ελαιώνα δίχως να έχουν προστεθεί νέες ροές. Υπό αυτό το πρίσμα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας όπως σημείωσε "ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί".Ο κ. Βίτσας ζήτησε μάλιστα τη βοήθεια όλων, ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, όπου όπως είπε υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις ενώ μέχρι την Κυριακή θα έχει κατασκευαστεί και το μεγαλύτερο μέρος άλλων 10.000 θέσεων.
Σχετικά με τη διαδικασία της επαναπροώθησης μεταναστών προς την Τουρκία που ξεκίνησε το πρωί, ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για πάνω από 200 άτομα που με ασφαλή και νόμιμο τρόπο μεταφέρονται στη γείτονα χώρα εκφράζοντας την ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωσή της.
Αυξήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου μπορούν να γίνουν μόνο από κέντρα φιλοξενίας
Στόχος να ολοκληρώνεται η διαδικασία του ασύλου, συνολικά μέσα σε ένα μήνα τόνισε ο αν. υπουργός Άμυνας.Όπως εξήγησε βασικό στοιχείο θα είναι η διακοπή των μεταναστευτικών ροών εφόσον γίνει αντιληπτό από τους διακινητές ότι εφαρμόζεται η συμφωνία και επομένως δεν θα έχει λόγο κάποιος να πληρώνει χιλιάδες δολάρια ή ευρώ. Εκτίμησε ωστόσο ότι το θέμα σχετίζεται και με την πληροφόρηση που δίνεται στους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο κ. Βίτσας επιβεβαίωσε ότι αυξήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου από τους πρόσφυγες μετά τη συμφωνία με την Τουρκία, ιδιαίτερα στα νησιά και τη Μυτιλήνη.Η αίτηση ασύλου όμως -τόνισε- δεν μπορεί να γίνει σε Πειραιά ή Ειδομένη, αλλά σε κέντρα φιλοξενίας, ταυτοποίησης, ή υποδοχής όπου οι πρόσφυγες θα τυγχάνουν αξιοπρεπούς διαμονής και σίτισης. Όπως εκτίμησε ο στόχος είναι η αίτηση και η εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής να έχουν ολοκληρωθεί σε 15 μέρες και στο σύνολό της να έχει κριθεί σε ένα μήνα.
"Μικρής έντασης" τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Χίο μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων που αντιδρούσαν στη μεταφορά των προσφύγων αναγνώρισε ότι ιδιαίτερα στα νησιά υπάρχει ένταση. Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η ελληνική αστυνομία έχει περισσότερο κατηγορηθεί για αδράνεια και ανοχή όλο αυτό τον καιρό στη διαχείριση του προσφυγικού.
Κατ. Μπρ.- http://www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου