ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Η επιστροφή του Σωκράτη... στο 2016



Η 20ή Μαΐου, ημέρα γέννησης του Έλληνα φιλοσόφου καθιερώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού

Την καθιέρωση της 20ής Μαΐου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» με στόχο την «ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας ως καθοριστικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας και του Ελληνικού Πολιτισμού στην πανανθρώπινη διάστασή του» προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Η 20ή Μαΐου είναι η ημέρα γέννησης του Σωκράτη, φιλοσόφου που, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «έθεσε την Ελλάδα σε εξέχουσα θέση διεθνώς και υμνήθηκε ως πρωτεργάτης της σκέψης, της διανόησης, της υποδειγματικής παρουσίας στα κοινά».

Η καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» γίνεται υπό το πρίσμα της συμπίεσης των «μικρών» γλωσσών στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και αποσκοπεί στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας «ζωντανής και διακριτής» και στη λήψη πρωτοβουλιών για «τη συνεχή και την αδιάλειπτη διάδοσή της σε κάθε δυνατή περίσταση», ενέργειες που χαρακτηρίζονται «εθνικό χρέος έναντι της ιστορίας μας και των μελλοντικών γενεών».

Εκτός από ημέρα γέννησης του Σωκράτη η 20ή Μαΐου είναι και η ημερομηνία έναρξης της 1ης Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας που «λειτούργησε κομβικά για την ελληνορθόδοξη παράδοση και τη μεταγενέστερη πολιτιστική επιρροή της ανά τον κόσμο», ενώ βρίσκεται ανάμεσα στην 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και την 21η Μαΐου, επέτειο της Μάχης της Κρήτης, δημιουργώντας «ένα τρίπτυχο που συνδέει τη γλώσσα και τον πολιτισμό με το ιστορικό γίγνεσθαι, καθώς και τη διαχρονική και διατοπική παρουσία του ελληνισμού».

Παράλληλα, με την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» από τη Βουλή των Ελλήνων και την αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ και την UNESCO «επιχειρείται να αναγνωρισθεί δικαιωματικά η θεμελιακή θέση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: