Τρ. Αλεξιάδης: Δεν έρχεται νέα φορολογία στα Ι.Χ.


Δύο διαψεύσεις (για φορολόγηση των Ι.Χ. και κούρεμα καταθέσεων) και μία διαβεβαίωση (για προοδευτικό φορολογικό συντελεστή) έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.


Αντιμετωπίζοντας άλλη μία σπερμολογία ο Τρ. Αλεξιάδης είπε για τα Ι.Χ. ότι "δεν ετοιμάζουμε νέες φορολογίες και νέες επιβαρύνσεις". Αυτό που έγινε είναι ότι συστάθηκε διυπουργική ομάδα εργασίας από τα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών, οι οποίοι θα μελετήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα: 

Tέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ, ασφάλεια, τεκμήρια, φορολογία αυτοκινήτων. "Θα συντονιστούν τα υπουργεία και θα πάμε σε ρεαλιστικές λύσεις, εφαρμόσιμες. Θα κάνουμε τη φορολογική επιβάρυνση για τα αυτοκίνητα πιο δίκαιη, αναλογική και, κυρίως, πιο αποτελεσματική. Άρα, δεν υπάρχει φορο-καταιγίδα ή αύξηση της φορολογίας των αυτοκινήτων" τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης, δεσμευόμενος για φορολογία "πιο λογική, ρεαλιστική και πιο ανταποδοτική για το Δημόσιο".
 

Κινδυνολογούν όσοι μιλούν για κούρεμα καταθέσεων

Όσον αφορά τα περί κουρέματος καταθέσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει ούτε στον σχεδιασμό, ούτε στη διαπραγμάτευση, ούτε πουθενά αλλού τέτοια σκέψη. Αυτή τη στιγμή, όποιος μιλάει για τέτοια θέματα, πολιτικά κινδυνολογεί και δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς θέλει να πει και το μόνο που δημιουργεί είναι πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμιά σκέψη και κανένας σχεδιασμός για κούρεμα καταθέσεων".
 

Προοδευτική φορολόγηση στη συμφωνία

Ακόμη ο Τρ. Αλεξιάδης δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει προοδευτική φορολόγηση στη συμφωνία με τους θεσμούς. "Περιμένετε και μη βιάζεστε, γιατί θα δείτε ότι η έννοια της προοδευτικότητας της κλίμακας της επιβάρυνσης είναι στα κύρια χαρακτηριστικά των όσων αυτή τη στιγμή συζητάμε στη διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουμε τέτοιες λογικές", τόνισε.


Για τα νομικά πρόσωπα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "δεν μπορεί να γίνει κλιμάκωση, γιατί αν είχαμε μια κλίμακα στα νομικά πρόσωπα, θα ωθούσαμε τις ανώνυμες εταιρείες να σπάνε όταν έφταναν σε ένα επίπεδο. Εάν λέγαμε, δηλαδή, μέχρι τα 5 εκατ. αυτός ο συντελεστής και από 5 - 10 εκατομμύρια ο άλλος συντελεστής, μόλις έφταναν τα 5 εκατ. το νομικό πρόσωπο θα έσπαγε στα δύο για να μείνει πάντα στον χαμηλό συντελεστή".

Πουλακίδας Κώστας-avgi.fr