Και 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας

Στη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων φιλοξενίας εντός 20 ημερών και την εντατικοποίηση της ενημέρωσης των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ειδομένη, με τελικό σκοπό να φύγουν από την περιοχή και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, προχωρά η κυβέρνηση.

 
Το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής πολιτικής υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης, χαρακτήρισε δυσάρεστη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης και τόνισε ότι όσοι βρίσκονται εκεί θα ενημερώνονται ότι υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας στα οποία μπορούν να μεταφερθούν, ενώ θα τονίζεται ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και είναι αδιέξοδη η παραμονή τους εκεί.

"Πιστεύουμε ότι μέσα στο επόμενο διήμερο θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε ανθρώπους που θα εκδηλώσουν τη διάθεση αυτή σε υφιστάμενους χώρους φιλοξενίας", είπε ο Γ. Κυρίτσης, σημειώνοντας ότι από τη Δευτέρα η προσπάθεια αυτή θα εντατικοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί και στο λιμάνι του Πειραιά επισήμανε ότι "η λογική είναι όλες οι μη τυπικές δομές να πάψουν να υφίστανται" και ότι αμέσως μετά την Ειδομένη, την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει η προσπάθεια και στον Πειραιά.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση αναβαθμίζοντας σε Γενική Γραμματεία την υπηρεσία πρώτης υποδοχής.

Προχωρά ακόμη η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο που θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου και το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, αλλά και όλες τις επιμέρους δομές.

Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας.

Διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της Ελλάδας έχουν καλυφθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη νομοσχέδιο για ζητήματα που απαιτούν νομικές ρυθμίσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν υφίστανται κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στα νησιά «τα θεωρούμε κλειστές δομές υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι στη διάθεση των αρχών, δεν υπάρχει η νοοτροπία κράτησης».