ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Αλήθειες και ψεύδη για το Μεταναστευτικό


Νεκροταφείο προσφύγων έχει γίνει η Μεσόγειος εξαιτίας της καθυστέρησης στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Μέρος της ευθύνης βαραίνει και την Ελλάδα.


Η Ελλάδα  είναι χώρα εισόδου έτσι κι αλλιώς, χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών


Προηγούμενες κυβερνήσεις: έλλειψη σχεδιασμού, αδιαφορία για χρηματοδότηση

Η  κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έπρεπε να είχε υποβάλλει αίτημα για χρηματοδότηση και συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2014, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 έπρεπε να είχε δημιουργήσει 2500 θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες. Δεν έκανε τίποτα.

Η αντιπρότασή τους (ΝΔ - Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) είναι από το να φυλάσσουμε τις θάλασσες μέχρι να κλείσουμε τα σύνορα. Οι προσφυγικές ροές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Πώς θα τις διαχειριστούν οι συγκεκριμένοι; Με αυτή την αντίληψη που, πέρα από κάθε αίσθημα ανθρωπισμού, είναι και έξω από τις Διεθνείς Συμβάσεις; Η Ελλάδα  είναι χώρα εισόδου έτσι κι αλλιώς, χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Έχει καταφέρει πολλά στο πλαίσιο αυτών των δυνατοτήτων. Καταφέραμε, παρά την τεράστια ανθρωπιστική κρίση, και την  ένταση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, να διαχειριστούμε τεράστιες προσφυγικές ροές.
 
Η κατάσταση των εμπόλεμων χωρών, οι οποίες είναι δίπλα μας, δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση. Γυναίκες με μικρά παιδιά εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση. Δεσμευόμαστε, όχι μόνο απέναντι στους διεθνείς κανόνες, αλλά και απέναντι στη συνείδησή μας, τη συνείδηση ενός λαού που έχει βιώσει την προσφυγιά και τον ξεριζωμό.

Δράσεις της κυβέρνησης:

1. Υποβλήθηκε ολοκληρωμένη πρόταση (Μάιος 2015) και εγκρίθηκε (6 Αυγούστου) για τη διαχείριση και οικονομική επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος.

2. Στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ έγιναν δεκτές, για πρώτη φορά, οι θέσεις μας για παροχή βοήθειας και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Παραδοχή ότι είναι Ευρωπαϊκό και Διεθνές πρόβλημα.

3. Έγκριση από την ΕΕ 475 εκατομμυρίων σε βάθος εξαετίας για τις έκτακτες ανάγκες για τα νησιά. Η πρώτη δόση, ύψους 30 εκατομμυρίων θα εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες.

4. Έχει υποβληθεί αίτημα για έκτακτες δράσεις ύψους 5,5 εκατομμυρίων, για άμεσες ανάγκες στα νησιά.

5. Στην Κω, σε διάστημα 5 ημερών, ταυτοποιήθηκαν 7000 πρόσφυγες, ενώ κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ταυτοποιήσει 8000 σε 4 χρόνια.

6. Βρέθηκε πλοίο για τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά. Μισθώθηκε το «Ελ. Βενιζέλος», χωρητικότητας 2500 επιβατών. Σύντομα, θα διατεθούν και άλλα πλοία.

7.  Το τρέχον έτος έχουν περάσει από την Ελλάδα 160.000 πρόσφυγες (στοιχεία ΟΗΕ). Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα μας, αλλά να κατευθυνθούν στη Βόρεια Ευρώπη, και γι' αυτό δεν υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο στην Ελλάδα.

8. Αρχίζει η επανεξέταση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.

9.   Αποφασίστηκε από τους 28 υπουργούς της ΕΕ η μετεγκατάσταση 32.256 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σε Ελλάδα και Ιταλία. Ακόμα, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση περισσότερων από 20.000 ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων εντός των χωρών της ΕΕ.

10. Η Γερμανία αναστέλλει τις διαδικασίες του Δουβλίνο ΙΙ για Σύριους υπηκόους. Θα σταματήσει τις επαναπροωθήσεις σύριων προσφύγων στις χώρες πρώτης απογραφής (όπως η Ελλάδα). Κάτι το οποίο θέταμε συνεχώς.
 
11. Δημιουργία πρότυπου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, χωρητικότητας 700 ατόμων. Φυλάσσεται εξωτερικά από αστυνομικές δυνάμεις, υπάρχει κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα γεύματα προετοιμάζονται από τον Ερυθρό Σταυρό.

12. Υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία με τις  Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Μ.Κ.Ο, ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Ερυθρό Σταυρό.

13. Καταφέραμε να τριπλασιαστεί η χρηματοδότηση της FRONTEX από 6 σε 18 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και να ενισχυθεί η δράση της.

14. Δέσμευση του ΟΗΕ (Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες) για δράσεις σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέσω προγραμμάτων και παροχής ειδών προς κάλυψη βασικών αναγκών.

Άμεσα σχέδια δράσης

1. Δημιουργείται Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο καθώς και Τοπικά Συντονιστικά σε επίπεδο νησιών, για τον καλύτερο συντονισμό και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

2. Συντάσσεται σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής που θα αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα.

3. Δημιουργία περισσότερων χώρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας

4. Ταχύτερες διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης και έκδοσης διοικητικών εγγράφων για τους πρόσφυγες.

5.  Άμεση διάθεση πλοίων για τη μεταφορά προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα

6. Πάταξη των κυκλωμάτων δουλεμπορίας

7. Ένταση των διπλωματικών πιέσεων με την Τουρκία για την τήρηση της διμερούς συμφωνίας για το μεταναστευτικό

8. Ένταση των περιπολιών της FRONTEX στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου, για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων δουλεμπόρων που δρουν από τα τουρκικά παράλια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: