Υπέρ του ΚΕΘΕΑ το ποσό της αποζημίωσης - Η επίθεση αυτή έχει ως άμεσο σκοπό την εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμησή μου


Το περιεχόμενο της αγωγής που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος κατά του "Βήματος της Κυριακής" για συκοφαντική επίθεση σε σχέση με την υπόθεση των συμφωνητικών με μισθολογικές διαφορές δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιεύει σήμερα η "Αυγή" της Κυριακής.

Η αγωγή κατατέθηκε την Παρασκευή ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών και απευθύνεται κατά του "Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη", του Στ. Ψυχάρη, εκδότη της εφημερίδας, του Αντ. Καρακούση, διευθυντή της εφημερίδας, και του Βασ. Χιώτη, δημοσιογράφου που υπογράφει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, ο Γ. Κατρούγκαλος επισημαίνει πως με το δημοσίευμα του "Βήματος" της 22ας Μαρτίου επήλθε "απρόκλητη, ψευδής, ανακριβής, συκοφαντική και εξυβριστική επίθεση εναντίον μου, με ευθεία και σκόπιμη παραποίηση των στοιχείων των οποίων γίνεται επίκληση. Η επίθεση αυτή έχει ως άμεσο σκοπό την εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμησή μου, λόγω της ιδιότητάς μου ως καθηγητή και μέλους της κυβέρνησης, παράλληλα με την προσβολή του ηθικού κύρους της τελευταίας".

Στη συνέχεια, ο αναπλ. υπουργός παραθέτει αναλυτικά τους "ψευδείς ισχυρισμούς" των εναγόμενων, όπως αναπαράγονται στο δημοσίευμα (και το πρωτοσέλιδο), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εξής:

"1. Ότι δήθεν υπήρξε 'σκάνδαλο Κατρούγκαλου' και κατά συνέπεια ότι παρέβην δόλια τα καθήκοντά μου ως υπουργού.

2. ότι δήθεν υποσχόμουν διορισμούς και ότι για τους διορισμούς αυτούς ελάμβανα 'προμήθεια 12%'
 
3. Ότι δήθεν προσλαμβάνω και διεκδικώ 'προμήθεια 12%'.

4. Ότι δήθεν το ιδιωτικό συμφωνητικό αφορά σε υπαλλήλους 'που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους' και ότι με το δημοσιευόμενο συμφωνητικό διασφαλίζω 'προμήθεια 12%'.

5. Ότι δήθεν 'κατά πολλές χιλιάδες ευρώ' μπορεί να γίνω πλουσιότερος 'μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος που έχει ο ίδιος εξαγγείλει και νομοθετήσει για την επαναπρόσληψη 3.500 υπαλλήλων στο Δημόσιο'.

6. Ότι δήθεν 'στην πρώτη του [ενν.μου] τηλεοπτική συνέντευξη ως βουλευτής', η οποία εμφανίζεται να έλαβε χώρα την 26η Ιανουαρίου 2014, ανακοίνωσα 'ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναπροσλάβει τους υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με τον νόμο Μητσοτάκη, δηλαδή τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες, τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ'.

7. Ότι δήθεν μετά από αυτή τη συνέντευξη και συγκεκριμένα 'Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και της επομένης (26 και 27 Ιανουαρίου) ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών συμφωνητικών κατατίθεται σε δικηγορικούς συλλόγους της χώρας και σε ΔΟΥ από υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, για να έχουν την εγκυρότητα επίσημου φορέα. Βάσει των συμφωνητικών αυτών, ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων εμφανίζεται να υπογράφει μια σύμβαση με τον δικηγόρο Αθηνών Γ. Κατρούγκαλο και την εταιρεία δικηγόρων που εκπροσωπεί (Παπακωνσταντίνου - Κατρούγκαλος - Χλέπας και Συνεργάτες) για να διαχειριστούν τις υποθέσεις τους' και κατά συνέπεια ότι μετά τη συνέντευξή μου υπέγραψα συμφωνητικά για να διεκδικήσω την επαναπρόσληψη απολυθέντων ή διαθεσίμων υπαλλήλων!".

Επιπλέον, σύμφωνα με την αγωγή, "δεδομένου ότι το συμφωνητικό δεν εμφανίζεται ολόκληρο, αλλά αποσπασματικά, σκοπείται, με δόλια πρόθεση, να διαμορφωθεί η εντύπωση ότι δήθεν το δημοσιευόμενο συμφωνητικό αφορά σε απολυμένο ή διαθέσιμο υπάλληλο του Δημοσίου και ότι δήθεν η υπόθεση στην οποία αναφέρεται το δημοσιευόμενο συμφωνητικό, αφορά στην επαναφορά απολυμένου ή διαθεσίμου υπαλλήλου στην υπηρεσία".

Η αποκατάσταση της πραγματικότητας

Αμέσως μετά, ο Γ. Κατρούγκαλος επιχειρεί την αποκατάσταση της πραγματικότητας, χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω "ψευδή, αναληθή και συκοφαντικά".

Ειδικότερα, όπως αναφέρει "είναι απολύτως ψευδές και συκοφαντικό:

1. Ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό, του οποίου τρία αποσπάσματα, εντέχνως επιλεγμένα, δημοσιεύονται, αφορά σε υπαλλήλους 'που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους'. Η πραγματικότητα είναι ότι το συμφωνητικό αφορά σε υπάλληλο του Ναυστάθμου Σαλαμίνας ο οποίος έχει μισθολογικές διαφορές με τον εργοδότη του, λόγω μη εφαρμογής συλλογικής σύμβασης εργασίας, κατά τη σχετική πρόβλεψη του νόμου 4024/2011.

2. Ότι 'μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος... για την επαναπρόσληψη 3.500 υπαλλήλων στο Δημόσιο' θα εισπράξω αμοιβές από τους υπαλλήλους που θα επαναπροσληφθούν. Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε συμφωνήθηκε ποτέ σε ιδιωτικό συμφωνητικό ότι θα μου καταβληθεί αμοιβή μετά ενδεχόμενη επαναπρόσληψη διά νόμου ούτε προφανώς θα συνέχιζα οιαδήποτε επαγγελματική σχέση με ανθρώπους με τους οποίους είχα συμβληθεί πριν γίνω αν. υπουργός.

3. Ότι 'προκύπτει ένα σημαντικό ζήτημα ηθικής τάξης' για εμένα. Η πραγματικότητα είναι ότι, ακριβώς για να αντιμετωπίσω ακόμη και υπόνοιες ότι λόγω της ανάμειξής μου με παρόμοια υπόθεση θα μπορούσα να είμαι ήμουν θετικά προκατειλημμένος απέναντι σε πρώην εντολείς μου και για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, είχα ενημερώσει σχετικά, σε ανοικτή συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, όλους τους ενδιαφερομένους ότι, μολονότι είχα στο παρελθόν δικηγορική εμπλοκή με ορισμένους από αυτούς, αυτή έπαψε να υφίσταται μετά την υπουργοποίησή μου. Ας σημειωθεί ότι στην εν λόγω ανοιχτή συνάντηση παρευρίσκονταν και δημοσιογράφοι.

4. Ότι η πρώτη μου τηλεοπτική συνέντευξη για τα θέματα της δημόσιας διοίκησης έλαβε χώρα την 26η Ιανουαρίου 2015. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή έγινε το βράδυ της 27ης Ιανουαρίου 2015.

5. Ότι μετά την συνέντευξη και ανακοίνωση από εμένα ότι θα επαναπροσληφθούν οι υπάλληλοι που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα την ίδια και την επομένη ημέρα '(26 και 27 Ιανουαρίου) ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών συμφωνητικών κατατίθεται σε δικηγορικούς συλλόγους της χώρας και σε ΔΟΥ από υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα' και ότι μετά τη συνέντευξή μου έσπευσα να υπογράψω συμφωνητικά για να διεκδικήσω την επαναπρόσληψη απολυθέντων ή διαθεσίμων υπαλλήλων. Ο ισχυρισμός ότι θα ήταν δυνατό να έχουν πληροφορηθεί από τη συνέντευξη της νύχτας της 27ης Ιανουαρίου οι ενδιαφερόμενοι και να σπεύσουν να επωφεληθούν συνάπτοντας δικηγορική σχέση μαζί μου, και δη στις 26 και 27 Ιανουαρίου, είναι προφανώς παράλογος. Είναι εξάλλου και άτοπος. Εφόσον το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης (όχι οι δικές μου εξαγγελίες), το οποίο επιβεβαίωσα στην εν λόγω συνέντευξη, ρητά προέβλεπε την επιστροφή ΟΛΩΝ των απολυμένων ή διαθέσιμων, ουδείς λόγος συνέτρεχε να αναλάβουν και να συνεχίσουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι δικαστικό αγώνα και να δώσουν αμοιβή στον οποιονδήποτε".

"Απρόκλητη επίθεση στην τιμή και την υπόληψή μου"

Ο Γ. Κατρούγκαλος, αφού πρώτα υπομνήσει και το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα του "Βήματος" (tovima.gr) συνεχίζονται μέχρι και σήμερα τα προσβλητικά δημοσιεύματα, υπογραμμίζει κατόπιν ότι "όλα τα παραπάνω, που οι εναγόμενοι εν γνώσει τους και με μέγιστη κακοβουλία ισχυρίστηκαν και διέδωσαν, συνιστούν μια απρόκλητη επίθεση στην τιμή και την υπόληψή μου, αφού οι ως άνω διαδόσεις είναι πρόδηλα δυσφημιστικές και προσβλητικές της προσωπικότητάς μου αλλά και του κύρους μου ως ανθρώπου, πολιτικού προσώπου, μέλους της κυβέρνησης, αλλά και ως ακαδημαϊκού. Η σύνδεση του προσώπου μου με επιδίωξη προσωπικού οικονομικού οφέλους και με εν γένει ανήθικες δραστηριότητες, καθώς και η απαξία που απορρέει από τα ένδικα δημοσιεύματα σε βάρος του ονόματός μου, είναι προφανέστατο ότι πλήττουν βάναυσα το όνομά μου, την τιμή, την υπόληψη και τη φήμη μου, όχι μόνο στο προσωπικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά την πολιτική μου δραστηριότητα".

Προς αποκατάσταση της βλάβης αυτής, καταλήγει ο αναπλ. υπουργός, "που υπαίτια μου προκάλεσαν θα πρέπει οι εναγόμενοι να καταδικαστούν από το Δικαστήριό Σας να μου καταβάλουν, αλληλέγγυα και εις ολόκληρον, ως χρηματική ικανοποίηση, το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000 ευρώ), πλέον νομίμου τόκου, από την επίδοση της παρούσας ως την ολοσχερή εξόφληση, το οποίο θα διαθέσω υπέρ των σκοπών του ΚΕΘΕΑ".

Μορφονιός Νίκος - avgi.gr