Οι δικαστές εκτιμούν ότι η Χρύση Αυγή πήρε τη μορφή εγκληματικής οργάνωσης από το 2008 και από το 2012, που μπήκε στη Βουλή, κορυφώθηκε η δράση της



Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για συνολικά 69 άτομα - και για έναν ανήλικο που θα δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων- δείχνει το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα 1.019 σελίδων του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Οι δικαστές του συμβουλίου εφετών περιγράφουν τη δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση παραπέμποντας δεκάδες κατηγορούμενους στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, ανάμεσα στους οποίους και σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Η πρόεδρος του συμβουλίου Ισιδώρα Πόγκα και ο εφέτης Αλέξανδρος Σάββας απαντούν και στο συνάδελφό τους εφέτη Νίκο Σαλάτα, που μειοψήφησε θεωρώντας ότι δεν στοιχειοθετείται η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης.

Οι δυο δικαστές που παραπέμπουν τη συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων ως επικεφαλής και διευθύνοντες ή μέλη εγκληματικής οργάνωσης επισημαίνουν ότι στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται πλήρως το άρθρο 187 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα που είναι αυστηρότερο από τη σύμβαση του Παλέρμο την οποία επικαλείται η μειοψηφία και απαιτεί οικονομικό όφελος για να στοιχειοθετηθεί η δράση εγκληματικής οργάνωσης. Οι δικαστές της πλειοψηφίας αναφέρουν: «Ο Έλληνας νομοθέτης επέλεξε, σύμφωνα με το άρθρο 34 της εν λόγω σύμβασης, την επί το αυστηρότερο προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας για την επίτευξη των στόχων της σύμβασης που έχει καταστεί πλέον μέρος της εσωτερικής μας νομοθεσίας.»

Αντιθέτως, ο εισηγητής της υπόθεσης που μειοψήφησε υποστηρίζει ότι:

«Η σύμβαση του Παλέρμο ορίζει ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα τη δομημένη ομάδα, που κάποια χρονική στιγμή ενεργεί με κοινό σκοπό τέλεσης ενός ή περισσότερων εγκλημάτων προκειμένου να προσποριστεί αμέσως ή εμμέσως οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος».  Η σύμβαση αυτή κατά την άποψη του κ. Σαλάτα υπερισχύει της ελληνικής νομοθεσίας.

Η Ιεραρχία της Χρυσής Αυγής

Οι δικαστές του συμβουλίου Εφετών υιοθετούν πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου σχεδόν σε όλα τα σκέλη της, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής στην κορυφή της οποίας κυριαρχεί ως αδιαμφισβήτητος και απόλυτος αρχηγός, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος. Οι δικαστές εκτιμούν ότι η Χρύση Αυγή πήρε τη μορφή εγκληματικής οργάνωσης από το 2008 και από το 2012, που μπήκε στη Βουλή, κορυφώθηκε η δράση της.

«Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ως ιδρυτής και κατ' ουσίαν αρχηγός και ηγέτης της, διηύθυνε αυτή, καθ όλο το διάστημα της λειτουργίας της ως εγκληματικής οργάνωσης, κατ' ουσίαν από το έτος 2008, οπότε εκδηλώθηκε εμφανώς η σωρευτική και εξακολουθητική εγκληματική της δράση...

Παρείχε οδηγίες και εντολές προς τα μέλη γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας πλήρως τη δράση τους, με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών της και με μέσο της διάπραξη εκ μέρους των μελών της ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων... Η ιεραρχική δομή της ΧΑ με επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον ίδιο τον κατηγορούμενο Ν. Μιχαλολιάκο, ως γενικό γραμματέα - αρχηγό και εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας, ως πολιτικού κόμματος του βουλευτές - περιφερειάρχες και τον υπεύθυνο κάθε τοπικής οργάνωσης - πυρηνάρχη.

Ο πυρηνάρχης από τον μήνα Μάιο του 2012, οπότε η εγκληματική αυτή οργάνωση, ως πολιτικό κόμμα, συμμετέχει στο κοινοβούλιο, αναφερόταν απευθείας στον τοπικό βουλευτή - περιφερειάρχη και αυτός με τη σειρά του στην ηγεσία της οργάνωσης από την οποία και ελάμβανε την εντολή ή την έγκριση για την εκδήλωση οποιασδήποτε αξιοποίνου δράσεως ή την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος.

Η επιχειρησιακή δράση της, η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί και κατ' επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών τους ιδεών εκδηλώνονταν μέσω των τοπικών οργανώσεών της και πάντοτε με την καθοδήγηση ανώτατου στην ιεραρχία στελέχους με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσης, επονομαζόμενα τάγματα εφόδου, που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των τοπικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση, προσομοιάζουσα με εκείνη των ανδρών, των επίλεκτων ειδικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».

Στο βούλευμα αναφέρονται οι δέκα σημαντικότερες υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία, ανάμεσα στις οποίες κυριαρχούν οι φόνοι του Παύλου Φύσσα και του μετανάστη Λουκμάν Σαχζατ.