ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Μνήμη αγωνιστών Περικλή Ροδάκη και Γιώργη Ανδριόπουλου σήμερα στις 6.30΄ μ.μ. στην ΑΣΟΕΕ


Ο Γ. Ανδριόπουλος στις
φυλακές Μαργαρίτη
«Ζητήσατε οι άνθρωποι απ' τους θεούς να σας χαρίσουμε την Αθανασία. Σας χαρίζουμε κάτι σημαντικότερο: τη Μνήμη. Αν φροντίσετε τα έργα σας να είναι άξιά της, θα έχετε κερδίσει την Αθανασία...». 

Σπάραγμα από χαμένο αρχαίο ινδικό έπος.

Σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στις 6:30 μ.μ., στην ΑΣΟΕΕ (Πατησίων 76) σε μια εκδήλωση με ομιλητές τους Π. Αρώνη (αντιστασιακό), Π. Παρφύμο (επικ. καθηγ. πανεπιστημίου), Χρ. Χαλαζία (συγγραφέα) και Μ. Χαραλαμπίδη (πολιτικό επιστήμονα) και συντονιστή τον Πέτρο Κουλουφάκο, η μνήμη θα τιμήσει δύο ανθρώπους που αναλώθηκαν γι' αυτήν: 

Τον Περικλή Ροδάκη και τον Ακροναυπλιώτη αγωνιστή γιατρό Γιώργη Ανδριόπουλο, από τα Σουδενά Καλαβρύτων, που εκτελέστηκε στο στρατόπεδο Γουδή στις 27 Νοεμβρίου 1943 από τα Τάγματα Ασφαλείας, μαζί με άλλους 18 πατριώτες από τις φυλακές Χατζηκώστα,
ανάμεσά τους τον πρόεδρο των Αναπήρων Πολέμου Διονύσιο Γονατά, που είχε χάσει και τα δυο του πόδια στο αλβανικό μέτωπο (του έβγαλαν τα ξύλινα πόδια και τον εκτέλεσαν δεμένο σε πάσσαλο) και τον ενωμοτάρχη Ιωάννη Γυφτάκη, που είχε αρνηθεί να τιμωρήσει τους απεργούς πείνας κρατούμενους πατριώτες.


Περικλής Ροδάκης, 4-6-208.

O Περικλής Ροδάκης γεννήθηκε στη Λυκούργια Καλαβρύτων το 1923, ανδρώθηκε στην Αντίσταση, στις διώξεις, στην καταδίκη σε θάνατο, στη Μακρόνησο και ωρίμασε στο ωραίο ταξίδι μιας ζωής γεμάτης Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, στην αναζήτηση μιας Ιθάκης που εκείνος την έλεγε Άνθρωπο και Μνήμη: σύλληψη για κατασκοπεία, απόδραση από τα Βούρλα το 1955, σύλληψη ξανά, δίκη και αθώωση για την κατασκοπεία, εγκλεισμός, ωστόσο, έως το 1962, ως τιμωρία για τη δραπέτευση, αποφυλάκιση, αγώνας για επιβίωση και δίψα για γνώση, δικτατορία, σύλληψη, καταδίκη, φυλακή, αποφυλάκιση το 1973, σύλληψη μετά το Πολυτεχνείο, Μεταπολίτευση.

Οι συνταξιδιώτες του στην Οδύσσεια από το χειρόγραφο ώς το τυπογραφείο θα σας πουν για έναν χειρώνακτα που εργάστηκε «για τον φωτισμό της νεοελληνικής συνείδησης με ζήλο δασκάλου του γένους», όμως δασκάλου ενοχλητικού στις «κατεστημένες πολιτικές και πολιτισμικές δυνάμεις», δεξιές και αριστερές. Οι συγκρατούμενοί του στις φυλακές της χούντας θα σας μιλήσουν για έναν συζητητή με λαγαρή σκέψη και ευθύ λόγο, ακούραστο βιβλιοφάγο και ακαταπόνητο σελιδογράφο, για έναν ασυμβίβαστα αντιδογματικό μελετητή, για ένα χαμόγελο με βλέμμα γαλανό, ένα γέλιο ευφρόσυνο και μεταδοτικό. Κι αυτοί κι εκείνοι θα συμφωνήσουν ότι «ο Περικλής ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε σε ένα τέταρτο της ώρας να σου πει όλη τη διαδρομή και την εξέλιξη των λαών της αρχαίας Εγγύς και της Μέσης Ανατολής», και θα τον κατατάξουν ομόφωνα στους ανιδιοτελείς υπηρέτες της Μνήμης. Που, με τη σειρά της, τους το ανταποδίδει.

Το ντοκουμέντο που βλέπετε δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο. (Αρχείο Γ. Μόσχου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: