ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Ποια συμφέροντα επιβάλλουν την κατασκευή τόσων εργοστασίων απορριμμάτων ;

Από αριστερά, η Μ. Κανελλοπούλου στο βήμα, ο Μιχ. Σιδηρόπουλος συντονιστής της ημερίδας, η Γεωργία Ασημακοπούλου της Γραμμ. του ΣΥΡΙΖΑ, η Χαρά Καφαντάρη επικεφαλής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και βουλευτής του κόμματος και ο Τάσος Κεφάλας, μηχανολόγος μηχανικός, μέλος ΠΡΩΣΥΝΑΤ.


Ο Β. Λοτσάρης, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας ΧΥΤΑ, αλλά αναγνωρίζει ως πιο σωστή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ μειώνεται η παραγωγή απορριμμάτων κατά 18% σε πανελλήνιο επίπεδο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ


Θάνος Καρπής, Γ. Δημαράς.
Τι συμφέροντα κρύβονται, αναρωτήθηκε η Γεωργία Ασημακοπούλου της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που υποχρεώνουν την Πάτρα να προσφέρει στα εργοστάσια απορριμμάτων 150 χιλ. τόνους ετησίως, την Ηλεία 100 χιλ., την Αιτωλοακαρνανία 110 χιλ., την Ήπειρο 150 χιλ. με πρόβλεψη απορρόφησης των σκουπιδιών όλης της περιοχής της, κ.α.; Είναι τόση η παραγωγή απορριμμάτων που επιβάλει την κατασκευή 12 εργοστασίων σε τόσο κοντινή απόσταση;  Μας λέει κάτι ότι πίσω από τις εταιρείες που προσέρχονται στους διαγωνισμούς είναι συνολικά τα δύο, τρία γνωστά πρόσωπα ιδιωτών, Μπόμπολας και λοιποί;


Ερωτήματα τα παραπάνω που πλανήθηκαν στην αίθουσα της Αγοράς Αργύρη, εκεί που παράλληλα αναδείχτηκαν δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την διαχείριση του θησαυρού των απορριμμάτων, όπως τον χαρακτήρισε ομιλητής, στην Ημερίδα για την «Ανάπτυξη Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων: Ένα παράδειγμα για την Πάτρα» που διοργάνωσε στις 20-4-2013 στην Αγορά Αργύρη της πόλης η Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ. Πρόκειται γιαυτή την αντίληψη που υποστήριξε ο Πρόεδρος του φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Πατρέων Β. Λοτσάρης, οποίος τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας ΧΥΤΑ, ως αναγκαίο μέτρο σήμερα, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι πιο σωστή θέση για τα απορρίμματα είναι η άλλη αντίληψη, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που προτείνει διαλογή στην πηγή.



Η βουλευτής Μαρία Κανελλοπούλου.
 Η ημερίδα διεξήχθη με την συμμετοχή αρκετών παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως οι δήμαρχοι Πατρέων κύριοι Δημαράς, Δύμης Παναγιωτόπουλος, Χαλανδρίτσας Θάνος Καρπής, οι αντιδήμαρχοι Β. Λοτσάρης και Καθαριότητας Αχιλλ. Γεωργακόπουλος του Δήμου Πατρέων, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρ. Πατούχας, Η. Κουρή και Απ. Βανταράκης, ο εκπρόσωπος της ΟΙΚΙΠΑ Γ. Βασιλακόπουλος, εκπρόσωποι από τις δημοτικές κοινότητες Ερινεού και Καμαρών Αιγιαλείας που πλήττονται από την κατασκευή του ΧΥΤΑ Παπανικολού πάνω σε 13 πηγές υδάτων και στο ρέμα του Αη-Γιάννη που καλύφθηκε με μπάζα, όπως και των εργαζομένων  του Δήμου Πατρέων οι οποίοι συνεχάρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία του και ανήγγειλαν προσεχώς ημερίδα με διοργανωτή το σωματείο, που παλεύει για την ακύρψση κατασκευής του εργοστασίου στου Φλόκα Πατρών.

Ομιλητές της ημερίδας ήσαν οι: Χαρά Καφαντάρη γεωλόγος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Γεωργία Ασημακοπούλου αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός, μέλος Γραμματείας τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κώστας Γαβριηλίδης, αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός, μέλος Νομ. Επιτροπής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Τάσος Κεφαλάς μηχανολόγος μηχανικός, μέλος ΠΡΩΣΥΝΑΤ και Κωστής Πατεράκης μηχανολόγος μηχανικός, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης Χανίων, οποίος μίλησε μέσω σύνδεσης με σκάιπ.

Οι εργασίες της ημερίδας άνοιξαν με χαιρετισμό που απηύθυνε η βουλευτής Αχαΐας του κόμματος Μαρία Κανελλοπούλου, η οποία τόνισε ότι χρειάζεται συμμετοχή των πολιτών για σχεδιασμό των όποιων αποφάσεων, κάτι που στην περίπτωση της Πάτρας δεν υπάρχει.

Στην συνέχεια αναπτύχθηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την διαχείριση των απορριμμάτων από την Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χαρά Καφαντάρη, μέλος της Ειδικής μόνιμης επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία έδωσε βάρος στην διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή δηλαδή εκεί που παράγονται, σημειώνοντας ότι τα απορρίμματα λόγω οικονομικής κρίσης μειώθηκαν πανελλήνιο επίπεδο κατά 18%. Παράλληλα ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα σήμερα προχωρούν οι διαδικασίες για κατασκευή 12 εργοστασίων απορριμμάτων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ2,1 δις. ευρώ, με την μέθοδο των ΣΔΙΤ, όπου ο ιδιώτης εργολάβος θα έχει τον πρώτο λόγο στην λειτουργία τους, που συνίσταται στην απόθεση σε ΧΥΤΑ του μεγαλύτερου μέρους των, δεσμεύοντας τους δήμους, μεταξύ αυτών και των Πατρέων να προσφέρουν συγκεκριμένο όγκο  απορριμμάτων που έχει συμφωνηθεί. Συνέπεια των παραπάνω πρώτη, είναι  οι δήμοι να οδηγούνται στην εισαγωγή απορριμμάτων από άλλες χώρες προκειμένου να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν. Και αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν είναι σίγουρο πως θα τα δεχτεί η Ε.Ε. που από το 2015 απαγορεύει επί επιβολή προστίμου την λειτουργία ΧΥΤΑ στη χώρα μας.

Η Γεωργία Ασημακοπούλου

Στην συνέχεια η Γεωργία Ασημακοπούλου μίλησε για την ασύμφορη οικονομικά μέσω των ΣΔΙΤ και περιβαλλοντικά επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων, των παραπάνω 12 εργοστασίων. Αναρωτήθηκε δε τι συμφέροντα κρύβονται που υποχρεώνουν την Πάτρα να προσφέρει στα εργοστάσια απορριμμάτων 150 χιλ. τόνους ετησίως, την Ηλεία 100 χιλ., την Αιτωλοακαρνανία 110 χιλ., την Ήπειρο 150 χιλ. με πρόβλεψη απορρόφησης των σκουπιδιών όλης της περιοχής της, κ.α., τονίζοντας ωστόσο πως πίσω από τις εταιρείες που προσέρχονται στους διαγωνισμούς είναι συνολικά τα δύο, τρία γνωστά πρόσωπα ιδιωτών, κάνοντας αναφορά στο όνομα του Μπόμπολα. Αναρωτήθηκε δε γιατί τόσα εργοστάσια σε τόσο κοντινούς χώρους, παράγουμε πράγματι τόσα σκουπίδια ή είναι αναγκαία για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων;

Και κατέληξε ότι τα συμφέροντα των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή των εργοστασίων είναι αντίθετα με αυτά των δημοτών.

Ο Κώστας Γαβριηλίδης

Με τη σειρά του ο Κ. Γραβριηλίδης, από την ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, παρέθεσε στοιχεία για τον Δήμο Πατρέων όπου συνάγεται ότι μόλις το 8% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται σήμερα στον Δήμο Πατρέων των 214.580 κατοίκων, ενώ η ανάκτηση υλικών από τα απορριφθέντα είναι μόλις 8.531 τόνους. Σήμερα στοιχίζει η απόρριψη 4 ευρώ τωον τόνο, ενώ με το εργοστάσιο θα φθάσει τα 29 ευρώ και τα έσοδα από ανακύκλωση είναι μηδέν.

Ο Τάσος Κεφάλας

Ο Τάσος Κεφάλας είπε ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά σήμερα στη χώρα είναι 40% των απορριμμάτων, άλλο ένα 45% μπορεί να γίνει κομπόστ με τη μέθοδο της διαλογής στην πηγή, δηλαδή στην οικία που παράγεται και να χρησιμοποιηθεί στους κήπους ως φυτόχωμα και μόνον 15% να καταλήγει στους πράσινους κάδους, ενώ το κομπόστ που παράγουν τα εργοστάσια από τα σύμμεικτα υλικά είναι κακής ποιότητος.

Έφερε παράδειγμα την Αχαΐα των 310 χιλ. κατοίκων που παράγουν 120 τόνους σκουπίδια και αναρωτήθηκε, που είναι τα ανακυλώσιμα υλικά αντιπροτείνοντας αποκεντρωμένη διαχείριση, δηλαδή ανάκτηση υλικών από τα απορριφθέντα και επαναχρησιμοποίησή τους καθώς μπορεί ο Δήμος να αναθέσει σε νέες θέσεις εργασίας την επιδιόρθωσή τους και την πώληση σε δημότες έναντι συμβολικής τιμής, ώστε και να απαλλάσσεται από τον όγκο τους και να γίνονται χρήσιμα. Κι αυτό είναι κάτι που γίνεται. Αλλά αυτά χρειάζονται είπε αλλαγή των σημερινών πολιτικών που ασκούνται, ακόμη και ανατροπή τους.

Ο Κωστής Πατεράκης 

Μιλώντας μέσω σύνδεσης με το σκάιπ, από τα Χανιά, της μηχανικής ανακύκλωσης του εκεί δήμου, με την παρουσίαση διαφανειών υπενθύμισε μεταξύ άλλων το αίσχους της χωματερής του Κουρουπητού και του Μεσοχωρίου για τα οποία η χώρα πλήρωνε πρόστιμα 20 χιλ. ευρώ ημερησίως για παραβίαση της σχετικής Κ.Ο., ενώ σήμερα με διαφορετική προοδευτική προσέγγιση ο Δήμος Χανίων παράγει κομπόστ, εξαιρετικής ποιότητος από το σύγχρονο εργοστάσιο διαλογής και επεξεργασίας που διαχειρίζεται, το οποίο κομπόστ συνολικού όγκου 13 χιλ. τόνων το διαθέτει στην αγορά Χανίων έναντι απολαβής 1.400 χιλ. ευρώ. Και πρότεινε την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους.

Σε πρώτο πλάνο οι αντιδήμαρχοι Β. Λοτσάρης και Αχιλλ. Γεωργακόπουλος. Στο βάθος οι δήμαρχοι Γ. Δημαράς, Θ. Καρπής.
 _______________
Μετά τους ομιλητές ακολούθησε πλούσιος διάλογος με την συμμετοχή του δημάρχου Πατρέων Γ. Δημαρά, των αντιδημάρχων Λοτσάρη, Γεωργακόπουλου, εργαζομένων, πολιτών, κινήσεων που δημοσιεύονται στην επόμενη ανάρτηση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: