ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Προτάσεις προκειμένου να γίνουν κινήσεις προς όφελος των ασυνόδευτων ανηλίκων

4 Δεκεμβρίου 2012, στην Πάτρα, ώρα 7.30 μ.μ. Διασταύρωση Μαιζώνος και Αγ. Νικολάου, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Ημέρα που έπεσαν τα πρώτα χιόνια στο Παναχαϊκό και το κρύο είναι τσουχτερό. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Το εορταστικό κλίμα, θυσία στον μινώταυρο του μνημονίου.  Κι αυτό το παιδί, ασυνόδευτο, περιμένει τη στοργή μίας Πολιτείας που δείχνει να παραδέρνει μεταξύ οικονομικής και ηθικής κρίσης! Ανάμεσα στη σήψη που δημιούργησαν επί πολλά χρόνια οι πολιτικές του δικομματισμού, αλλά και οι σύγχρονες αιτίες των μνημονίων!


Συμπεράσματα – Προτάσεις της Συντονιστικής Συνάντησης
Ανοιχτή Διαβούλευση στο πλαίσιο του Προγράμματος:
«PROTECTING CHILDREN ON THE MOVE IN PATRAS»
Πάτρα, 21 Νοεμβρίου 2012

(Πηγή: PRAKSIS για τον συνάνθρωπο
              Save the Children)

Σύμφωνα με τα Πρακτικά της συντονιστικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την 21η Νοεμβρίου 2012, οι συμμετέχοντες φορείς ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, κατέληξαν σε προτάσεις προκειμένου να γίνουν κινήσεις προς όφελος των ασυνόδευτων ανηλίκων.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ

Αναφορικά με το θέμα των δομών στέγασης, έγινε πρόταση για σχεδιασμό και υποβολή προγράμματος για χρηματοδότηση το οποίο θα κατατεθεί σε Ιδρύματα. Το Πρόγραμμα αυτό θα έχει ως άξονες τη στέγαση, τη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ανηλίκων καθώς  και το επισιτιστικό.  Για το σχεδιασμό και την υποβολή της πρότασης, οι συμμετέχοντες στη συνάντησης θα απευθυνθούν στα αρμόδια διοικητικά τους όργανα προκειμένου να λάβουν έγκριση.

Επιπλέον, προτάθηκε η σύσταση δύο διαφορετικών δομών φιλοξενίας που θα απευθύνονται σε ασυνόδευτους ανηλίκους:

-      Ξενώνας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, στον οποίο τα παιδιά που έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα, θα μπορούν να διαμένουν μέχρι την ενηλικίωσή τους.
-      Χώρος Προσωρινής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που θα ανταποκρίνεται σε έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις, όταν επιβάλλεται δηλαδή να διανυκτερεύσουν/διαμείνουν άμεσα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε ασφαλές περιβάλλον.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ

Αναφορικά με την σίτιση των ασυνόδευτων ανήλικων, η Viviana Valastro έκανε συγκεκριμένη πρόταση: Η CARITAS Ιταλίας να αναλάβει είτε τη διανομή φαγητού/συσσιτίου μέσω της CARITAS Ελλάδος ή τη χρηματοδότηση μιας επισιτιστικής δράσης. Η Valastro θα απαντήσει σχετικά στην επόμενη συνάντηση, αφού έρθει σε επικοινωνία με την CARITAS Ιταλίας και συζητήσει μαζί τους τη πιθανότητα αυτή.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ

Οι συμμετέχοντες, σε ότι αφορά το θεσμό της επιτροπείας και αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που συντελούν στην ελλιπή εφαρμογή του, πρότειναν τη δημιουργία ομάδας επιτρόπων σε κάθε περιφέρεια και ειδικά στην Πάτρα, στην οποία θα αντιστοιχεί ορισμένος αριθμός παιδιών υπό την εποπτεία τους. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται η παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών στους ανηλίκους με γνώμονα το μέγιστο συμφέρον του παιδιού.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Οι φορείς πρότειναν ότι σε περιπτώσεις που κάποιος ωφελούμενος σε μαρτυρία του αναφέρει πως έχει υποστεί βίαιη ρατσιστική επίθεση, ακόμη και αν δεν έχει αποφασίσει να προχωρήσει την υπόθεση νομικά, καλό θα είναι να του γίνεται σωστή ενημέρωση για τις δυνατότητες που έχει, να φωτογραφίζεται στα σημεία που έχει υποστεί βία (σημάδια κακοποίησης) και να παραπέμπεται αυτόματα για ιατρική γνωμάτευση. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχουν κάποια τεκμήρια που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφόσον το θύμα θελήσει να προχωρήσει την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: