ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Το πνεύμα ενότητας των Αριστερών που οραματίζεται ο Γλέζος...


Ο Μανώλης Γλέζος με τον παλιό Λαμπράκη Παν. Λυκουρέση.

Δεν πέρασε από το ΕΚ Πάτρας στις πρόσφατες εκλογές, της 27 Νοεμβρίου 2011


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ (mosxosg@hotmail.com)
  «Θέλω να ζήσω πέντε χρόνια ακόμη για να δω την ενότητα της Αριστεράς». Αυτήν την επιθυμία έκφρασε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ο αγωνιστής Μανώλης Γλέζος, που χαιρέτισε την π. Παρασκευή στην Πάτρα, την εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με κύριο ομιλητή τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα και με την συμμετοχή της ανεξάρτητης βουλευτού, προερχομένης από το ΠΑΣΟΚ, Σοφίας Σακοράφα, αλλά και του Γιώργου Πάντζα από το ΔΗΚΚΙ.
Μετά την συγκέντρωση στο Πάνθεον φίλοι και σύντροφοι βρέθηκαν στο «ουζοθεραπευτήριο» του Αγουρίδη, στην πάνω πόλη, για χαλαρή συζήτηση γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις. Εκεί λοιπόν, συναντήθηκε ο αγωνιστής με πρώην μέλος της Δημοκρατικής Κίνησης Γρ. Λαμπράκη, κατά τρεις δεκαετίες  νεότερό του (σ.σ.: Πρόκειται για τον συνταξιούχο Παν. Λυκουρέση, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Συνταξιούχων Πάτρας) και πάνω στην συζήτηση κατέθεσε την ψυχή του: «Μόνον πέντε χρόνια ακόμη. Και είμαι σίγουρος ότι η ενότητα της Αριστεράς θα γίνει πραγματικότητα».
Έρχονταν από μακριά περιοδεία, που ξεκινούσε από Αθήνα για Καλαμάτα, Πάτρα και στο ενδιάμεσο κάποιες στάσεις σε μικρότερους προορισμούς. Ο αειθαλής Μανώλης δεν κρύβει την ηλικία του. «Είμαι 90 χρόνων και τρεις μήνες» είπε στην παρέμβασή του νωρίτερα, στο Πάνθεον προς τους παρισταμένους. Και αυτά τα έλεγε σαν να μιλούσε για την πρώτη εφηβεία του. Σήμερα διάγει την δεύτερη, των γηρατειών, των τιμημένων, που έλεγε και ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά μόλις πέρυσι οι απόγονοί του, τον “κέρασαν” τον Μανώλη με χημικά στο Σύνταγμα, όταν διαδήλωνε με το κίνημα των πλατειών κατά της εφαρμογής του αντιλαϊκού Μνημονίου που μας έφερε μέσω ΔΝΤ ο υιός Παπανδρέου και το κόμμα του που κυβερνούσε. Διατάραξε την καθεστηκυία τάξη βλέπεται, αλλά όχι και τα μυαλά κάποιων ηγετικών στελεχών του αριστερού χώρου.
Δίπλα του η Σοφία Σακοράφα, γνωστή από τον αθλητικό στίβο, η οποία πέρασε στον πολιτικό. Τα πλάνα των φωτογραφιών της με την συμπαράστασή της στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, με την ιντιφάντα και τον Αραφάτ έχουν κάνει τον γύρω του κόσμου. Η ίδια από το βήμα στο Πάνθεον κάλεσε τον κόσμο του ΚΚΕ σε συστράτευση με τις αριστερές δυνάμεις, όχι αναγκαστικά σε ενιαίο κόμμα και να αναλογιστεί, εάν πρυτάνευε η σκέψη ότι ο Τσιριμώκος, ένας από τους ιδρυτές του ΕΑΜ, δύο δεκαετίες μετά, θα γινόταν ο άνθρωπος του Παλατιού και των αποστατών, θα είχε δημιουργηθεί το ΕΑΜ;
Στην ίδια κατεύθυνση μίλησε και ο Πρόεδρος Αλ. Τσίπρας, που κάλεσε το ΚΚΕ να ξεφύγει από την αντίληψη της απομόνωσης από όσες διεργασίες συντελούνται αυτόν τον καιρό, που ο λαός έχει ανάγκη την αριστερή συμπαράταξη, για να αποτελέσει τον αντίπαλο πόλο των κομμάτων του Μνημονίου, του δικομματισμού που συγκυβερνά με την άκρα δεξιά.
Η επιθυμία του Μανώλη Γλέζου εκφράζει τον πόθο των αριστερών, και αυτών που είναι μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όπως και όσων φίλων παρακολουθούν με συμπάθεια τον χώρο, στην πόλη μας και σε όλο την Ελλάδα.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΚ ΠΑΤΡΑΣ
Μόνον που στην Πάτρα, αυτό το πνεύμα δεν πέρασε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στις πρόσφατες εκλογές, της 27-11-11. Και  ας υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να πάρει το μήνυμα η τριμερής συγκυβέρνηση της διάλυσης κάθε εργατικού δικαιώματος.
Όταν ο Γιάννης Γκόβας, γνωστός παλιός συνδικαλιστής του ΕΚ Πατρών, στέλεχος σήμερα της, προερχομένης από τους αντιτιθέμενους στην δεξιά πολιτική του ΠΑΣΟΚ, «Αριστερής Πρωτοβουλίας», ανακοίνωσε την συνεργασία της με τον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των κομμάτων του Μνημονίου, όταν η Σοφία Σακοράφα καλεί τους αριστερούς του ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψει  το κόμμα αυτό γιατί πια δεν είναι ΠΑΣΟΚ, τότε ένα μέρος της παραδοσιακής Αριστεράς αντί να συνδράμει, μετρά τα «κουκιά» της.
Και ω, του θαύματος, η ΠΑΣΚΕ, που είναι μειοψηφία στην κοινωνία των εργαζομένων – και αυτό αποδείχθηκε στην συγκέντρωση της π. Πέμπτης, όταν οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν επιδειχτικά την πορεία, φεύγοντας μπροστά από το ΕΚΠ ενώ οι ομιλίες δεν είχαν τελειώσει, αφήνοντας σύξυλους τους μόλις αναβαπτισμένους στους μηχανισμούς της ΠΑΣΚΕ συνδικαλιστές – τότε βρίσκεται ατράνταχτη να κρατεί καλά τις 10 έδρες της, το ΠΑΜΕ τις 5 που είχε και το ΣΕΑΜ την μία. Κι ας ήλπιζαν, οι παρατάξεις ΠΑΜΕ και ΣΕΑΜ  ότι με τον αποκλεισμό υποψηφίων του ανεξάρτητου αριστερού ψηφοδελτίου του «Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων» θα καρπώνονταν την έδρα του.
Εκ των αποτελεσμάτων απεδείχθη ότι εάν δεν προσέφευγαν ΕΑΜ και ΠΑΜΕ κατά των υποψηφίων του αριστερού ψηφοδελτίου, αυτό θα λάβαινε τουλάχιστον μία έδρα που θα αφαιρούνταν από την ΠΑΣΚΕ.
Όμως το χειρότερο είναι ότι παρέκαμψαν την εκλεγμένη Εφορευτική Επιτροπή και έκαναν χρήση του μηχανισμού της περίφημης διαπαραταξιακής επιτροπής, που όμως θεσμικά δεν υφίσταται. Παρά ταύτα συνεδρίασαν, κράτησαν και πρακτικά «δια του λόγου το αληθές» και απεφάσισαν.
Συμμετέχοντες ήσαν τρεις της ΠΑΣΚΕ κι από ένας του ΠΑΜΕ και του ΣΕΑΜ. Απουσίαζαν ένας της ΠΑΣΚΕ και άλλος ένας της ΔΑΚΕ. Μιλάω για μηχανισμούς και όχι για συνδικαλιστικούς φορείς. Προκύπτει από το πρακτικό συνεδρίασης της 22-11-11, στις 1 το μεσημέρι, των μελών της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του ΕΚΠ. Άραγε τι λέει το καταστατικό του ΕΚΠ; Προβλέπει την λειτουργία τέτοιας Επιτροπής; Τι λένε οι Σουβαλιώτης, Παναγοπούλου, Κρίλης, Ταβουλάρης, Μούσιος που την συγκρότησαν; Που είναι η εκλεγμένη Εφορευτική Επιτροπή, το αρμόδιο για τέτοια ζητήματα όργανο; Γιατί αρνήθηκαν την πρόσκληση της Πεταλά προκειμένου να παρίσταται στην συζήτηση του θέματος που αφορούσε την ακύρωση τριών αντιπροσώπων του σωματείου ΜΙΣΚΟ που είναι πρόεδρος;
«Νομιμοποιήθηκαν εκ παραδρομής» λέει ο εκπρόσωπος του ΣΕΑΜ. «Κακώς είμαστε τόσο ελαστικοί στις διαπαραταξιακές» λέει ο πρόεδρος της διαπαραταξιακής Ταβουλάρης. «Ο δικαστικός της Πάτρας είχε υπογράψει και την κατάσταση ψηφισάντων με τους 160 ψηφίσαντες της Θήβας και γιαυτό παραπλανήθηκα» λέει η γραμματέας Παναγοπούλου.
«Θέλω να ρωτήσω την Πεταλά, η οποία είναι απ’ έξω και περιμένει, καθώς την έχω καλέσει…» επιμένει ο προέδρος Σουβαλιώτης. «Διαφωνώ πρόεδρε, μας φέρνεις σε δύσκολη θέση» απαντά ο Μούσιος. Ο πρόεδρος επιμένει και ο εκπρόσωπος του ΣΕΑΜ επίσης: «…Γιατί επανέρχεσαι πρόεδρε και ζητάς να μπει η σ. Πεταλά στην αίθουσα;». Και ο Ταβουλάρης του ΣΕΑΜ συνδράμει: «Μην μας φέρνεις σε αντιπαράθεση, γνωριζόμαστε χρόνια με την σ. Πεταλά».
Τελικά αποφασίζουν διαγραφή της ΜΙΣΚΟ, ενώ στην συνέχεια, μετά την αποχώρηση Μούσιου και Ταβουλάρη καλείται από το Σουβαλιώτη η Πεταλά που δηλώνει: «Υπήρχε δικαστικός και Εφορευτική, δεν έχει συνταχθεί πρακτικό» και τούτο γιατί η εκλογική διαδικασία ήταν διήμερη και θα παραβίαζε το απόρρητο της ψηφοφορίας του Πανελλαδικού σωματείου.
Αποτέλεσμα;  Η φιλοκυβερνητική ΠΑΣΚΕ καρπώθηκε την έδρα που προς δόξα τους της προσέφεραν οι ούλτρα αριστεροί γιατί  τα… λαγωνικά τους μυρίστηκαν ΣΥΡΙΖΑ!
Να τους χαιρόμαστε!
(Δημοσιεύτηκε σήμερα στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ Πάτρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: