ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Φωνή απελπισίας SOS από το νησί της Θήρας

 

 

«Από την ποσότητα να στραφούμε στην ποιότητα» ζήτησαν οι φορείς, κατά την Ημερίδα ΕΛΛΕΤ Τουρισμός & Αειφορία 

 

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, το Istologio G. Mosxou έκανε αναφορά στην ομιλία που εκφώνησε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης στη σημαντική ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με θέμα «Τουρισμός και Αειφορία»,  ο Δήμαρχος Σαντορίνης κ. Ν. Ζώρζος.

Τόνισε την ανάγκη η πολιτεία  να λάβει μέτρα απαγορεύοντας τη  δημιουργία νέων κλινών,  την αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων και να προβεί στον περιορισμό της δόμησης και στην ενίσχυση του ελέγχου των εκδιδόμενων οικοδομικών αδειών.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η αυτοδιοίκηση δεν έχει την αυτοτέλεια και τα μέσα για να αντιμετωπίσει αυτά τα σοβαρότατα θέματα μόνη της. Παρ’ όλα αυτά η δημιουργία του berth allocation - που εγκαταλείφθηκε την τελευταία περίοδο -  και η αυστηροποίηση των ζωνών οικιστικού ελέγχου ήταν δύο μόνο από τις πρωτοβουλίες του Δήμου στο παρελθόν με στόχο τη βιωσιμότητα του προορισμού!,

Το πρόβλημα ετέθη για πρώτη φορά  από τον δήμαρχο κ. Ζώρζο, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΄'οταν επισκέφθηκε το νησί υπουργός του, με την ευκαιρία συνεδρίου. Εκεί τέθηκε το ζήτημα του υπερκορεσμού του νησιού, από τις κατασκευές νέων κτιρίων τουριστικών καταλυμάτων και ειπώθηκε ευθαρσώς ότι δεν αντέχουμε την έλευση άλλων τουριστών.  

 Από τον υπουργό μπήκε το ερώτημα: Θέλεις δήμαρχε να κηρύξω τον τόπο κορεσμένο τουριστικά και να τον ορίσω ως οινική περιοχή, με τα αμπέλια του; Η απάντηση: Βέβαια. 

Όμως σε αυτή την πρόταση δεν συμφώνησαν οι ξενοδόχοι, όπως επίσης και οι ενοικιάζοντες καταλύματα ιδιώτες. 

Το αποτέλεσμα τώρα, έξι χρόνια μετά η Σαντορίνη στενάζει, υπό το βάρος της τσιμεντοποίησης, τα ενοίκια λόγω Μπι Εμ Μπι πήγαν στα ύψη, δεν φθάνουν 800 ευρώ για ένα διαμέρισμα λίγων τετραγωνικών, συμπαρασύροντας και τα ενοίκια καταστημάτων, τα απορρίμματα αποτελούν βραχνά, που ρίχνεται στα θάλασσα, οι δρόμοι δεν επαρκούν να απορροφήσουν την κυκλοφορία, επικρατεί συμφόρεση, τα χωράφια της ξακουστής φάβας  λιγοστεύουν και τα αμπέλια με το ξακουστό κρασί Σαντορίνης  εξαφανίζονται και τη θέση τους παίρνουν τα πετ ρουμ κι από πάνω παρουσιάζονται μπραβιλίκια τις νύχτες. Εάν συνεχίσουν έτσι το νησί θα απολέσει τα ιδιαίτερα στοιχεία του που το έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο, τα αμπέλια του και τις προϊστορικές αρχαιότητές του!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ολοκληρη την τοποθέτηση του Ν. Ζώρζου, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://gzmosxos.blogspot.com/2024/03/blog-post_78.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: