Η εργασία στην Ελλάδα μπαίνει οριστικά σε μια σκληρή μνημονιακή περίοδο χωρίς την παρέμβαση των δανειστών και της τρόικας. Σε μια περίοδο που η Ευρώπη στρέφεται σταδιακά στην τετραήμερη εργασία, χωρίς μείωση των μισθών και του αριθμού, βέβαια, των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο επέκτασης του χρόνου ημερήσιας εργασίας, καταργώντας στην πράξη ιστορικές κατακτήσεις, όπως το πενθήμερο και το οκτάωρο. Και όλα αυτά χωρίς καμία Υπουργική Απόφαση, αλλά με μια ερμηνευτική εγκύκλιο της υπουργού Εργασίας Ν. Κεραμέως και την επίκληση μιας διάταξης νόμου του 1932.
Το προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας «πιο κοντά στην Ευρώπη» αποδεικνύεται φάρσα: με την παροχή «δώρο» στους εργοδότες της 6ης ημέρας εργασίας, την επέκταση της απασχόλησης στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, έως και 13 ώρες την ημέρα, τη νομιμοποίηση της απασχόλησης σε δύο εργοδότες και, βέβαια, την εφαρμογή της ημερήσιας δεκάωρης απασχόλησης, χωρίς την πληρωμή των υπερωριών που έχει θεσμοθετηθεί από το 2021.
Το «όχημα» για να τρέξουν οι επώδυνες αλλαγές είναι η εφαρμογή της περίφημης ψηφιακής κάρτας εργασίας από την προηγούμενη εβδομάδα, και ενώ διαπιστώνεται τεράστια αδυναμία εφαρμογής της στη βιομηχανία και στο εμπόριο (παρά τη δίμηνη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο), καθώς τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον 2 στις 3 επιχειρήσεις είναι ανέτοιμες να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα.
Οι ίδιες, ωστόσο, επιχειρήσεις μπορούν να επιβάλουν από την 1η Ιουλίου με διευθυντικό δικαίωμα την 6η μέρα εργασίας, ακόμα και αν είναι σε ισχύ κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν οκτάωρο και πενθήμερη εργασία. Σύμφωνα με καθηγητές του Εργατικού Δικαίου, η κυβέρνηση ουσιαστικά με μια απλή εγκύκλιο νομιμοποιεί την παραβίαση του Εργατικού Δικαίου, καθώς «είναι παράνομη η παράκαμψη των προβλέψεων των συλλογικών συμβάσεων».
Με απλά λόγια, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας έρχεται με το «καλημέρα» να ξηλώσει εργασιακά δικαιώματα, επιστρέφοντας σε περιόδους πλήρους εφαρμογής του εργοδοτικού-διευθυντικού δικαιώματος.
Την περασμένη εβδομάδα η ΓΣΕΕ ζήτησε την άμεση απόσυρση της «ερμηνευτικής» εγκυκλίου για την κάρτα εργασίας και την αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων για την κάρτα εργασίας και την 6η ημέρα εργασίας μέχρι την έκδοση των απαιτούμενων Υπουργικών Αποφάσεων και αφού προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτικών οργανώσεων.
«Με τα εργατικά ατυχήματα να αυξάνονται, την 6η ημέρα πρόσθετης εργασίας προ των πυλών από την 1η Ιούλη και την εργοδοτική αυθαιρεσία να βρίσκεται στο ζενίθ της κατάχρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, δηλωμένων και αδήλωτων, αποτελεί “μάννα εξ ουρανού” το ότι για την κάρτα εργασίας ισχύουν δύο πλαίσια ρυθμίσεων, ένα του 2011 και ένα του 2021, ότι εξίσου για την 6η ημέρα ισχύουν δύο πλαίσια ρυθμίσεων, ένα του 2010 και ένα του 2023, και δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες Υπουργικές Αποφάσεις, εκ των οποίων και οι ΚΥΑ με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ότι δεν είναι ακόμα πλήρης η επιχειρησιακή εφαρμογή του ΠΣ Εργάνη ΙΙ, ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έχει αποκοπεί από το υπουργείο Εργασίας, ερμηνεύοντας και εφαρμόζοντας με εσωτερικές οδηγίες διαφορετικά τη νομοθεσία, ενώ καλείται υποστελεχωμένη να ελέγξει την απόλυτη σύγχυση» σημειώνει η ΓΣΕΕ.
Προχωράει, μάλιστα, σε δύο καίριες επισημάνσεις, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει και την εξαήμερη εργασία και να απαλλάξει τους εργοδότες από τυχόν ελέγχους και επιπτώσεις:
* Και αυτό καθώς δίνεται «γραμμή» στους εργοδότες ότι ο νόμος ορίζει πως οι τυχόν κυρώσεις επιβάλλονται δύο μήνες μετά την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων (που σήμερα δεν υπάρχουν) για την κάρτα εργασίας, ενώ μπορούν να αξιοποιούν τις δυνατότητες εναλλαγής των κωδικών της δραστηριότητάς τους.
* Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας μέσω της περίφημης ερμηνευτικής εγκυκλίου που εκδόθηκε στις 21.6.2024 με το πρόσχημα της παροχής διευκρινίσεων «παράγει ουσιαστικά νέες νομοθετικές διατάξεις για τον χρόνο εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες ή μέσω περισσότερων εργοδοτών, τον χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, την παροχή πρόσθετης εργασίας και ως “οδηγίες” τις δίνει δώρο στην εργοδοσία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου