ν
...και τα σενάρια πρόωρων εκλογών.- Η προσπάθεια διαχωρισμού των δύο.- Πάγωσε το Μαξίμου από την αναφορά Σαμαρά για τον ΦΠΑ.-Εντείνονται οι εκτιμήσεις για επίσπευση των εκλογών!
Στις αρχές Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε προσδιορίσει ως ένα από τα βασικά του ελαττώματα ότι δεν είναι ιδιαίτερα δεκτικός στην κριτική. Σημείωσε ότι έχει δουλέψει πολύ σε αυτόν τον τομέα. Τις επιδόσεις της δουλειάς του εντούτοις απέφυγε να τις δοκιμάσει την περασμένη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο μπροστά στα πυρά των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός γνώριζε ασφαλώς ότι η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη («Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή») θα μετατρεπόταν σε πεδίο εκτόνωσης και εκδήλωσης δυσαρέσκειας ενός τμήματος της παράταξης που νιώθει περιθωριοποιημένο τα τελευταία χρόνια.
Το γεγονός μάλιστα ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν προφασίστηκε έναν μείζονα πολιτικό ή εθνικό λόγο για την απουσία του -ενώ είχε προσκληθεί- προκάλεσε τα δυσμενή σχόλια του ακροατηρίου. Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της παρουσίασης του βιβλίου το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους διεθνείς της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ που διεξάγεται στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών των δύο πρωθυπουργών κυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν ότι ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε «αιφνιδιαστικά» στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Έτσι λύθηκε η απορία των παρισταμένων στο Πολεμικό Μουσείο όταν είδαν τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη να σηκώνεται βιαστικά από τη θέση του στις πρώτες σειρές και να αποχωρεί, αφήνοντας δίχως παρέα τον Θάνο Πλεύρη.
Προσπάθεια διαχωρισμού των δύο
Το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά, επιστρατεύοντας την επωδό «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο, στο πλαίσιο επικοινωνίας με την ΑΥΓΗ της Κυριακής, δεν έκρυβαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το σκηνικό που διαμορφώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο. Οι ίδιοι δεν αντιμετωπίζουν με ενιαίο τρόπο τις τοποθετήσεις των «πρώην». Εμφανίζονται σαφώς πιο ενοχλημένοι από το μανιφέστο του Αντ. Σαμαρά και ισχυρίζονται ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός επιχειρεί να αποτινάξει το γεγονός ότι επί προεδρίας του η Ν.Δ. κατέκτησε το χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας της, ήτοι 18,8% στις κάλπες του Μαΐου του 2012. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούν υποκριτική και ψευδή τη «σαμαρική» αναφορά ότι «δημιουργήθηκε η μικρότερη και πιο φοβική Ν.Δ. όλων των εποχών» στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Τη μεγαλύτερη ενόχληση στο Μαξίμου δεν προκάλεσαν οι μύδροι Σαμαρά για την αλλοίωση της πολιτικής φυσιογνωμίας της Ν.Δ., για το «νεφελώδες Κέντρο» ή για τους χειρισμούς στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ανέμεναν τις διαφοροποιήσεις στα παραπάνω πεδία.
Πάγωσε το Μαξίμου από την αναφορά Σαμαρά για τον ΦΠΑ
Τα μεγαλύτερα κύματα δυσφορίας προκάλεσε το γεγονός ότι στο στόχαστρο του πρώην πρωθυπουργού τέθηκε η απροθυμία της κυβέρνησης να τιθασεύσει την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια. Κατά τον Αντ. Σαμαρά, ο έλεγχος των καρτέλ αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όπως και η μείωση ΦΠΑ «που έγινε το 2012 (σ.σ.: επί πρωθυπουργίας του) κόντρα στην τρόικα και πέτυχε». Η παραπάνω αποστροφή αξιολογήθηκε ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη του Κ. Μητσοτάκη, καθότι ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε αιτήματα που βρίσκονται στην προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής ατζέντας και απορρίπτονται από την κυβέρνηση. Για τον Κ. Καραμανλή οι ένοικοι του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι «διατήρησε στα συνήθη μέτρα και πλαίσια την κριτική του». Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση προσάπτει στους δύο προκατόχους του Κ. Μητσοτάκη «αδιαφορία» ενόψει της εκλογικής μάχης της Ν.Δ. στην ευρωκάλπη καθώς δεν προέβησαν σε καμία δήλωση ή κίνηση στήριξης του κόμματος. «Πού ήταν η παραταξιακή αγωνία τους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας;» είναι το ερώτημα που θέτουν.
Η ατζέντα που παρουσίασε εντούτοις ο Αντ. Σαμαράς στα εθνικά θέματα και στο πεδίο των δικαιωμάτων αποτέλεσε «αντίγραφο» της πλατφόρμας της Τζ. Μελόνι ή της Μ. Λεπέν και τροφοδότησε ερωτήματα για τον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει εφεξής ο πρώην πρωθυπουργός. «Θα εκφράζει τη δεξιά ψυχή της παράταξης ή θα αποτελέσει τον θεμελιωτή ενός νέου φορέα στα δεξιά της Ν.Δ. σε μία συγκυρία που η Ε.Ε. κλίνει όλο και πιο δεξιά;», διερωτήθηκαν κάποιοι από το ακροατήριο. Ο Αντ. Σαμαράς φρόντισε να διαψεύσει μόνο ένα σενάριο. Στο τέλος της ομιλίας του διαμήνυσε ότι δεν θα αφήσει τις θέσεις του για κανένα μεγάλο αξίωμα, ακυρώνοντας τη συζήτηση ότι ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κοινώς, σύμφωνα με όλες τις ερμηνείες, θα εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και θα κάνει δύσκολη την πολιτική ζωή του Κ. Μητσοτάκη. Από τη στιγμή μάλιστα που ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Τσιούτσιας χαρακτήρισε «αστειότητες» τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος και ισχυρίστηκε ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν είναι εχθρός της παράταξης. Παλαιά κομματικά στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι Σαμαράς και Καραμανλής λειτουργούν συντονισμένα και είναι έντονα εκνευρισμένα για το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν επιχείρησε να διατηρήσει κάποια κανάλια επικοινωνίας μαζί τους, αγνοώντας τους επιδεικτικά.
Εντείνονται οι εκτιμήσεις για επίσπευση των εκλογών
Εκτιμούν μάλιστα ότι οι αθρόες μεταγραφές στελεχών του εκσυγχρονιστικού μπλοκ στη Ν.Δ. λογίζονται ως «πρόκληση» από τους «πρώην» και δη από τον Κ. Καραμανλή που είχε θερμές αντιπαραθέσεις με τα στελέχη της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη. Εκτιμούν επίσης ότι ο Αντ. Σαμαράς ποτέ δεν ξέχασε ότι ο πρωθυπουργός αθέτησε τη δέσμευσή του -όπως υποστηρίζουν- και δεν τον όρισε επίτροπο στην Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση, όπως συμφωνούν όλες οι φυλές της Ν.Δ., τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ο πρωθυπουργός δύσκολα θα απεγκλωβιστεί από τον κλοιό των «πρώην». Εκτός αν επισπεύσει τις εκλογές -όπως φημολογείται- για να «καθαρίσει» το εσωτερικό τοπίο και να προλάβει τις διεργασίες στον προοδευτικό χώρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου