ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Από τύχη δεν κατέρρευσαν τα συστήματα στην Ελλάδα

 

 

Από τύχη η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα κατά το παγκόσμιο μπλακ άουτ σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, σύμφωνα με το

Όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τα προβλήματα στη χώρα ήταν «μεμονωμένα», καθώς η αναβάθμιση του επίμαχου λογισμικού στην Ελλάδα ήταν προγραμματισμένη για αργότερα.

«Αυτές οι αναβαθμίσεις δεν δίνονται με τη μία σε όλες τις χώρες του κόσμου, προφανώς οι αναβαθμίσεις για την Ελλάδα είχαν προγραμματιστεί για αργότερα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαστεργίου επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει σχέδιο για να διαφυλαχτεί η αδιάλειπτη λειτουργία των ψηφιακών συστημάτων της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης «την "πάτησαν" οι χώρες που έσπευσαν να κάνουν την αναβάθμιση την ώρα που βγήκε».

Σε ό,τι αφορά τους απλούς χρήστες των Windows ο υπουργός διευκρίνισε ότι το εν λόγω λογισμικό ασφάλειας συνήθως δεν χρησιμοποιείται από αυτούς αλλά από μεγάλες επιχειρήσεις, και ως εκ τούτου λογικά δεν θα τους επηρεάσει.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το παγκόσμιο μπλακ άουτ ο ΣΥΡΖ-ΠΣ έθεσε κρίσιμα ερωτήματα  προς την κυβέρνηση, όπως «πώς θα διαφυλάξει την αδιάλειπτη λειτουργία των Ψηφιακών Συστημάτων της χώρας».

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζοντας ότι «τα Linux συστήματα ιδιαίτερα στους servers δεν πάσχουν από τέτοια προβλήματα μαζικής διάστασης» καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει εάν «σκέφτεται να στραφεί περισσότερο προς servers ελεύθερου λογισμικού έστω σαν backup servers σε περίπτωση τέτοιας ανάγκης».

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χαρακτηρίζει «ακατανόητο αν όχι απαράδεκτο το πως ένας τεχνολογικός γίγαντας κάνει update λογισμικού για crowdstrike και cloud χωρίς λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας. Προκύπτει δε πως δεν λειτουργούσε όλο το office 365 σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Δεν ήταν ότι έκαναν update to kernel του os κατά τα γραφόμενα».

 

 Δημήτρης Παπαστεργίου και Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Με αφορμή το διεθνές ζήτημα που δημιουργήθηκε στα αεροδρόμια και τις τράπεζες αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ δια του τομεάρχη ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργου Καραμέρου επισημαίνει τα εξής:

Πως σκέφτεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά από αυτά τα συμβάντα, να διαφυλάξει την αδιάλειπτη λειτουργία των Ψηφιακών Συστημάτων της χώρας;

Είναι γνωστό ότι τα Linux συστήματα ιδιαίτερα στους servers δεν πάσχουν από τέτοια προβλήματα μαζικής διάστασης. Σκέφτεται η κυβέρνηση να στραφεί περισσότερο προς servers ελεύθερου λογισμικού έστω σαν backup servers σε περίπτωση τέτοιας ανάγκης;

Είναι δε ακατανόητο αν όχι απαράδεκτο το πως ένας τεχνολογικός γίγαντας κάνει update λογισμικού για crowdstrike και cloud χωρίς λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας. Προκύπτει δε πως δεν λειτουργούσε όλο το office 365 σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Δεν ήταν ότι έκαναν update to kernel του os κατά τα γραφόμενα.

Όταν μάλιστα αυτό έχει ξαναγίνει πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να διαφυλάξουν τα δικαιώματα του Δημοσίου εγείροντας ζήτημα απαιτήσεων κατά περίπτωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: