ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει ότι η Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) καταρρέει

 

 

Δεκαεννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αποδίδουν στην υποστελέχωση που απεργάζεται και υλοποιεί η κυβέρνηση!

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα «Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) καταρρέει με την υποστελέχωση που απεργάζεται και υλοποιεί η κυβέρνηση» κατέθεσαν δεκαεννέα (19) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (25/06/2024) για τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) για το έτος 2023, ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στις δομές ΠΦΥ παρουσίασε μείωση κατά 3,6% το 2023 σε σχέση με το 2022, το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε αντίστοιχα κατά 1,1% και το προσωπικό των λοιπών ειδικοτήτων κατά 2,3%.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι «δίχως μια στιβαρή ΠΦΥ είναι αδύνατον να οικοδομήσεις σοβαρό και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας, κάτι που αντανακλάται στα δημόσια νοσοκομεία, τα ΤΕΠ και ΤΕΙ των οποίων συμφορούνται καθημερινά από περιστατικά που θα μπορούσαν και έπρεπε να διαχειρίζονται από τον οικογενειακό ιατρό, τις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας, αν αυτά λειτουργούσαν σωστά και αποτελεσματικά».

Με την στελεχιακή αποδυνάμωση του Π.Φ.Υ. η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει το όραμά της «για ένα οριακό ΕΣΥ με τους ανθρώπους να υποχρεώνονται στο μονόδρομο της ιδιωτικής υγείας και της ιδιωτικής ασφάλισης».

Ερωτάται επομένως ο κ. Υπουργός ποιο είναι εν τέλει το κυβερνητικό σχέδιο για την Π.Φ.Υ. και το μέλλον της και για ποιο λόγο το δυναμικό της Π.Φ.Υ. μειώνεται αντί να αυξάνεται ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της αποκατάστασης της υγείας των ασθενών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαχρονικά και καθημερινά θα συνεχίζει να μάχεται για το καθολικό και ισότιμο δικαίωμα όλων στην υγεία με ένα δημόσιο σύστημα υγείας σύγχρονο, επαρκές και εστιασμένο στις ανάγκες του πληθυσμού.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμεο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας


Θέμα: «Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) καταρρέει με την υποστελέχωση που απεργάζεται και υλοποιεί η κυβέρνηση»

Στις 25 Ιουνίου 2024 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα νέα στοιχεία αναφορικά με τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το έτος 2023.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται για άλλη μια φορά να αποδείξουν, πέραν πάσης αμφιβολίας και ερμηνείας, ότι από τον Ιούλιο του 2019 ως σήμερα εκτελείται μεθοδικά και στοχευμένα ένα σχέδιο καταρράκωσης και απαξίωσης του ΕΣΥ με μοναδικό σκοπό την ανακατεύθυνση των ανθρώπων της Ελλάδας στους ιδιώτες της υγείας.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στις δομές ΠΦΥ παρουσίασε μείωση κατά 3,6% το 2023 σε σχέση με το 2022. Το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε το 2023 κατά 1,1% σε σχέση με το 2022. Το δε προσωπικό των λοιπών ειδικοτήτων παρουσίασε μείωση το 2023 σε σχέση με το 2022 κατά 2,3%. Αντιθέτως, στα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν οι δομές της ΠΦΥ παρατηρήθηκε αύξηση το 2023 σε σχέση με το 2022 κατά 2,3%.

Την ώρα λοιπόν που όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο ΕΣΥ, καθώς και όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς εκπροσώπησής τους διατρανώνουν την οικτρή υποστελέχωση που μαστίζει το σύστημα, που οδηγεί τους εργαζόμενους σε εργασιακή εξάντληση, που υποχρεώνει τις δομές του να υπολειτουργούν και αναστέλλουν τη λειτουργία τους αδυνατώντας να εγγυηθούν την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας, η κυβέρνηση αποτυγχάνει στις όποιες πολιτικές εφαρμόζει για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της ΠΦΥ, και του ΕΣΥ εν γένει. Πολιτικές που συνοψίζονται σε δια “εντέλλεσθε” μετακινήσεις προσωπικού, ως επί το πλείστον ιατρικού, σε συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου και σε αξιοποίηση των συνταξιούχων ιατρών. Αυτά τα μέτρα αποδεικνύονται αλυσιτελή και ατελέσφορα, πρόχειρα, εμβαλωματικά και επί της ουσίας καταλύτες έντασης και επιδείνωσης του ίδιου του προβλήματος που καλούνται να επιλύσουν.

Εν προκειμένω δε, η συνεχιζόμενη απίσχναση της ΠΦΥ σηματοδοτεί το όραμα της κυβέρνησης για ένα οριακό ΕΣΥ και τους ανθρώπους να υποχρεώνονται στο μονόδρομο της ιδιωτικής υγείας και της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ως γνωστόν τοις πάσι, δίχως μια στιβαρή ΠΦΥ είναι αδύνατον να οικοδομήσεις σοβαρό και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας. Εδώ και πολλές δεκαετίες και ιδίως από την διακήρυξη της Άλμα Άτα το 1978, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει αναδειχθεί σε νευραλγικό παράγοντα κάθε συστήματος υγείας, καθώς αυτό μετακινείται από τον ιατρό στη διεπιστημονική ομάδα, από τη θεραπεία στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και από το άτομο στην κοινότητα. Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό, παρ` όλα αυτά απαξιώνει την Πρωτοβάθμια, κάτι που αντανακλάται στα δημόσια νοσοκομεία, τα ΤΕΠ και ΤΕΙ των οποίων συμφορούνται καθημερινά από περιστατικά που θα μπορούσαν και έπρεπε να διαχειρίζονται από τον οικογενειακό ιατρό, τις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας, αν αυτά λειτουργούσαν σωστά και αποτελεσματικά.

Επειδή από το 1978 και έπειτα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ορθά τεθεί στο επίκεντρο τόσο των συστημάτων υγείας παγκοσμίως όσο και των κοινωνικών πολιτικών. Μόνο έτσι μειώνονται οι ανισότητες στην πρόσβαση των ανθρώπων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, πρόσβαση που πρέπει να είναι δωρεάν, ισότιμη και καθολική. Μόνο έτσι διασφαλίζεται η προτεραιοποίηση της πρόληψης της νόσου, της έγκαιρης ανίχνευσης και διάγνωσής της, της άμεσης θεραπείας και της αποκατάστασης της υγείας του πληθυσμού.

Επειδή ένα σύστημα υγείας, εν προκειμένω το Εθνικό Σύστημα Υγείας και δη το πρωτοβάθμιο επίπεδό του δεν δύναται να λειτουργήσει ορθά και αποτελεσματικά αν δεν στελεχώνεται από το κατάλληλο, εκπαιδευμένο και επαρκώς αμειβόμενο ανθρώπινο δυναμικό. Διαφορετικά, επαπειλείται κίνδυνος φυσικής, ηθικής και ψυχικής εργασιακής εξάντλησης, κάτι που παρατηρείται γενικευμένα στο ΕΣΥ τουλάχιστον από την περίοδο της πανδημίας και ένθεν. Υποστελεχωμένες δομές που λειτουργούν οριακά και σε κλίμα εντατικοποίησης της εργασίας και απαξίωσης του θεσμικού τους ρόλου δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς και εν γένει τους λήπτες υπηρεσιών υγείας, καθώς δεν διασφαλίζεται καν η δική τους ασφάλεια και υγεία.

Επειδή τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ είναι αδιάσειστα, πέραν πάσης αμφιβολίας και ερμηνείας και δε νοείται το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΦΥ να μειώνεται αντί να αυξάνεται.

Επειδή δίχως στιβαρή και αποτελεσματική ΠΦΥ εστιασμένη στην κοινότητα, την πρόληψη και προαγωγή της υγείας και βέβαια την παρέμβαση με στοχευμένες δράσεις σε επίπεδο γειτονιάς είναι αδύνατον να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο, επαρκές και εστιασμένο στις ανάγκες του πληθυσμού δημόσιο σύστημα υγείας.


Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Γιατί το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΦΥ μειώνεται αντί να αυξάνεται;
2. Τι άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΦΥ;
3. Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ στην χώρα, πως αυτό υλοποιείται και ποια η ως τώρα πρόοδός του;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

 Γαβρήλος Γιώργος

Δούρου Ρένα

Ηλιόπουλος Όθων

 Καλαματιανός Διονύσιος

 Κοντοτόλη Μαρίνα

 Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: