ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Ν. Φωτόπουλος: Ερωτήματα προς τον Μητσοτάκη για την 6ημερη δουλειά



«Θα εξοργιστείτε μαζί μου, αλλά γίνατε πρωτοσέλιδο διεθνώς» είπε η δημοσιογράφος του CNN για την εξαήμερη εργασία, που βάφτισε 4ήμερη ο Μητσοτάκης, ζητώντας να μάθει τι ακριβώς ισχύει

Απολογία σε live μετάδοση για την εξαήμερη εργασία αναγκάστηκε να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Η Τζούλια Τσάτερλι κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει τι συμβαίνει με την εξαήμερη εργασία, τονίζοντας ότι η χώρα μας στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου,  ενώ ο Νίκος Φωτόπουλος, ΓΓ της ΓΣΕΕ θέτει τρία καίρια ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό για την 6ήμερη εργασία, που ο Μητσοτάκης βάφτισε 4ήμερη και τις απλήρωτες ώρες.

«Θα εξοργιστείτε μαζί μου, αλλά γίνατε πρωτοσέλιδο διεθνώς» είπε η δημοσιογράφος για την εξαήμερη εργασία, ζητώντας να μάθει τι ακριβώς ισχύει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαμογελώντας αμήχανα, επιστράτευσε τα γνωστά επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δήθεν «δεν είναι αυτό που νομίζετε», ενώ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι στη χώρα μας έχει καθιερωθεί το τετραήμερο. Δεν είπε βέβαια ότι αυτό απαιτεί ο εργαζόμενος να δουλεύω 10ωρα επί τέσσερις μέρες, για να πάρει ρεπό την επομένη.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στην Ελλάδα δεν τίθεται τέτοιο θέμα και η εργασία είναι πενθήμερη ενώ μπορούν εργαζόμενοι να δουλεύουν τέσσερις μέρες, αν έρθουν σε συμφωνία με τον εργοδότη τους. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι σε συγκεκριμένους κλάδους, που είναι περιορισμένοι και λειτουργούν 24/7, η εξαήμερη εργασία πρέπει να αποφασίζεται σε συμφωνία με τον εργαζόμενο και επιπλέον αμοιβή.

Πενθήμερη είναι η εργασία στην Ελλάδα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, επισήμανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας υποκριτικά ότι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι κάτι που λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη.

 

Τρία καίρια ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το 6ήμερο θέτει με ανοιχτή επιστολή του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος, σύμφωνα νμε ανάστηση του  .

Με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσφατα σε συνέντευξή του στο CNN o γ.γ. της ΓΣΕΕ καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε ποιο σημείο του Νόμου αναφέρεται ρητά το δικαίωμα του εργαζόμενου να αρνηθεί την κλήση του εργοδότη να εργαστεί και 6η ημέρα.

Επίσης που υπάρχει η περίφημη φράση «κατ’εξαίρεση» για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και εναλλασσόμενων βαρδιών για εφαρμογή της 6ης ημέρας εργασίας, αλλά αν συνιστά κατάργηση του 8ωρου με απλήρωτες υπερωρίες η εφαρμογή του Ν.4808 γνωστού και ως Νόμου Χατζηδάκη την οποία ο πρωθυπουργός έφθασε στο σημείο  να παρουσιάσει ως καθιέρωση 4ημέρου εργασίας. 

Όπως τονίζει αναλυτικά στην ανοιχτή επιστολή του στον πρωθυπουργό ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Ν. Φωτόπουλος:

«Με αφορμή τα ξεδιάντροπα ψέματα που είπε ο κ. Πρωθυπουργός σε σχέση με την εξαήμερη εργασία σε συνέντευξή του στο CNN (ψέματα που ξεπέρασαν ακόμα και τις αθλιότητες που έγραψε ο κ. Μαρινάκης πριν λίγες μέρες υπό τη μορφή 10 ερωτήσεων-απαντήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό προσπαθώντας να μας πείσει ότι δήθεν δεν καταργήθηκε το πενθήμερο) ως Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ αισθάνομαι το χρέος να επανέλθω στο θέμα και με βάση τα όσα είπε εκεί ο κ. πρωθυπουργός να του θέσω 3 ερωτήματα:

Πρώτο ερώτημα

ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ είπατε στο CNN ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο εργαζόμενος εάν τον καλέσει ο εργοδότης να εργαστεί 6η ημέρα να ανταποκριθεί!

Σας ρωτώ: Σε ποιο σημείο, σε ποιο άρθρο, σε ποια παράγραφο του νόμου το αναφέρει αυτό; Πουθενά!

Δεύτερο ερώτημα

ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ είπατε στο CNN ότι μόνο κατ’ εξαίρεση σε περιπτώσεις ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας θα μπορούν οι εργοδότες να φωνάζουν τον εργαζόμενο για εργασία την 6η μέρα.

Σας ρωτώ: Για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών σε ποιο σημείο σημείο, σε ποιο άρθρο, σε ποια παράγραφο υπάρχει η φράση «κατ’ εξαίρεση» ; που αναφέρατε;

Επαναλαμβάνω: Για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών. Πουθενά! Όχι ότι θα δημιουργούσε και κάποιο εμπόδιο στους εργοδότες ακόμα και αν υπήρχε…

Τρίτο ερώτημα

ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ προκειμένου να αποφύγετε το στρίμωγμα της δημοσιογράφου και τα ειρωνικά σχόλια για την κατάπτυστη απόφασή σας να καταργήσετε το πενθήμερο (καταρχάς σε μια σειρά κλάδους) καθιερώνοντας εξαήμερη εργασία, είπατε στο CNN ότι όχι μόνο δεν το κάνατε αλλά απεναντίας  “η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που προσφέρει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους εάν το επιθυμούν να δουλέψουν τετραήμερο”…

Σας ρωτώ: Είναι ή δεν είναι ντροπή και απύθμενο θράσος μαζί το δώρο που κάνατε στο ΣΕΒ και τη μεγαλοεργοδοσία με το νόμο 4808 γνωστότερο ως το νόμο που κατήργησε το 8ωρο δηλαδή να μπορεί ο εργοδότης να κρατά τον εργαζόμενο για εργασία 2 ώρες πέραν του 8ωρου χωρίς να τον πληρώνει υπερωρία με αντάλλαγμα σε μια άλλη περίοδο να δουλέψει λιγότερο ή 4 μέρες να επιχειρείτε να το εμφανίσετε ως ένα μέτρο που είναι υπέρ του εργαζόμενου;

Είναι αυτή η αθλιότητα που κάνατε υπέρ του εργαζόμενου ή υπέρ των αφεντικών που με αυτόν τον κατάπτυστο νόμο σας μπορούν πλέον ελεύθεροι και ανενόχλητοι καταργώντας το 8ωρο να ξεζουμίζουν τον εργαζόμενο όποτε θέλουν ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΥΠΕΡΩΡΙΑ;
Κύριε Πρωθυπουργέ, έξω μπορείτε (έτσι νομίζετε) να τους ξεγελάτε, εδώ όμως δεν θα σας αφήσουμε να μας βγάλετε τρελούς.
Η οδυνηρή πραγματικότητα για τον κόσμο της εργασίας είναι ότι και το πενθήμερο καταργήσατε και το 8ωρο!

Και γι’ αυτό χρέος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ΟΧΙ μόνο να αποκαλύψει τα ψέματά σας αλλά πρωτίστως με σθένος, με σταθερότητα, με συνέπεια και συνεχόμενες κινήσεις να παλέψει να καταργήσει, να ανατρέψει τις βάρβαρες αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές σας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: