Αυτοί είναι οι συνεργάτες του ναζιστικού καθεστώτος στην κατοχική Ελλάδα 1941-1944. Ο πρώτος ως αξιωματικός, υπέγραψε παράδοση των όπλων στους Γερμανούς, παρά την αντίθετη διαταγή του ΓΕΣ. |
Αυτοί οι τέσσερις και μη εξαιρετέοι είναι οι χουντικοί που επέβαλαν το δικτατορικό καθεστώς των Δεξιών αξιωματικών από το 1967 έως το 1974. |
Δικτάτορας 1925, συνεργάτης των Ναζί. |
Δικτάτορας του 1936. |
Δικτάτορες και συνεργάτες των Ναζί που διέπρεψαν παραδίδοντας το λαό αλυσοδεμένο στους τυράννους!
Συνεργάτης των Ναζί. |
Δικτάτορας του 1935. |
Η συμπερίληψη δικτατόρων, δημιουργών των γερμανοντυμένων Ευζωνικών Ταγμάτων και Ταγμάτων Ασφαλείας(1) όπως και κατοχικών δωσιλόγων στην ενότητα «αρχηγοί κυβερνήσεων» στην ιστοσελίδα της Επιτροπής (εδώ), ακόμα και μετά τις αντιδράσεις, είναι αποκαλυπτική.
Με λίγα λόγια, μιλάμε για ένα… διακριτικό ξέπλυμα, προσβάλλοντας του πολιτικούς που πάσχισαν για την Δημοκρατία, παρά τις όποιες αντιρρήσεις μπορεί να εκφράσει κανείς για την ανεπάρκειά τους, στο πλαίσιο όμως της πολιτικής διαφοράς εντός της Δημοκρατίας μας.
Τι σχέση μπορεί να έχουν φασιστοειδή, δικτάτορες, συνεργάτες των ναζί που έβαψαν τα χέρια τους στο αίμα των υπερασπιστών της Δημοκρατίας;
Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, σε συνέντευξη της στο «Βήμα της Κυριακής», ζήτησε συγγνώμη για τυχόν λάθη στην ιστοσελίδα, λες και πρόκειται για μία καθημερινή εκδήλωση δηλώνοντας, ταυτόχρονα:
«Δεν θα ξαναγράψουμε εμείς στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021” την Ιστορία. Ούτε θα σβήσουμε κάποιους ανθρώπους και κάποια γεγονότα, ούτε θα προβάλλουμε άλλα. Η Ιστορία μας είναι αυτή που είναι».
Αυτά ήταν μελλούμενα να συμβούν από το κατασκεύασμα του Μητσοτάκη, του πολιτικού εξορίστου εις Παρισίους, από την ηλικία των 6 μηνών, όπως με αυθάδεια προς τους αγωνιστές έχει δηλώσει!
Και μπροστά στον σκοπό να ικανοποιήσει και το ακροδεξιό ακροατήριό του, βάζει την κυρία Γιάννα, λες και δεν υπήρχαν αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ακόμη έστω προερχόμενοι από τον συντηρητικό Δεξιό χώρο, για να αναλάβουν.
Έβαλε επικεφαλής την κυρία των Αθανάτων για να κάνει μάθημα περί Ιστορίας στους επιζώντες ακόμη αγωνιστές των αντιδικτατορικού αγώνα!
Πως μπορεί να μην τρίζουν τα κόκαλα του αντιδικτατορικού αγωνιστή Μουστακλή, που έμεινε παράλυτος από τα βασανιστήρια της χούντας, πως να το δεχθούν οι συγγενείς του στρατηγού Οπορόπουλου; Πως να το δεχθούν οι εχέφρονες γνώστες της ελληνικής Ιστορίας, να μπαίνουν στο Πάνθεον των Πρωθυπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας υπερασπιστές της Δημοκρατίς με αυτούς που κατέλυσαν τη Δημοκρατία στρέφοντας τα όπλα εναντίον της ή αυτούς που καταδικάστηκαν στη συλλογική μνήμη ως συνεργάτες του Ναζισμού;
Όταν στη χώρα που ξεπετάχτηκε το ναζιστικό τέρας, η κυβέρνηση πρόσφατα θέτει εκτός νόμου τα κακέκτυπά του σε ολόκληρη τη Γερμανία, ενώ στην Ελλάδα, χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, η κυβέρνηση-υποχείριο του μεγάλου κεφαλαίου ανεβάζει στο Πάνθεον των Πρωθυπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας τους επίορκους αξιωματικούς δικτατοριών και αναθέτει αυτό το εγχείρημα σε μία απολιτίκ-νεοφιλελεύθερη κυρία, τότε κάτι κακό συμβαίνει στη συλλογική μας μνήμη!
Να σημειωθεί ότι μετά το σάλο από την παρουσίαση και την συμπερίληψη στην ιστοσελίδα της Επιτροπής, του φασίστα Μεταξά, του αρχιχουνταίου Παπαδόπουλου, των “Κουίσλινγκ” της Κατοχής κ.α στους «αρχηγούς κυβερνήσεων», προστέθηκαν… διευκρινίσεις για την ιδιότητα τους.
Και αυτό για να απαλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκαλούνται!
Αλλά, ο καθείς και τα έργα του...
________________
(1) Για τα Ευζωνικά Τάγματα και τα Τάγματα Ταγματασφαλιτών αξίζουν να αναφερθούν τα παρακάτω, που διαβάζουμε στο βιβλίο «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» των εκδόσεων Γιάννη Πικραμένου, έκδοση τρίτη:
«Σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση Ιω. Ράλλη τον Ιούνιο του
1943, με τον Ν. 260, συγκροτήθηκαν τον
Οκτώβρη του ίδιου χρόνου και στην Πάτρα εμφανίστηκαν στις 20-1-1944. (ΦΕΚ 180
τ. Α΄ 18-6-1943) Στα Ευζωνικά του Ράλλη μετέχουν οι αντιβασιλικοί αξιωματικοί,
σε αντίθεση με τους βασιλικούς που είναι στρατευμένοι στους σχηματισμούς των
Ταγμάτων Ασφαλείας του Παπαδόγκωνα. Τα Ευζωνικά Τάγματα ελέγχονται από τους
αξιωματικούς που έχουν σχέση με το επαναστατικό κίνημα του 1922, ήτοι τον
στρατηγό Θεόδ. Δ. Πάγκαλο, δικτάτορα του 1925 και παππού του σημερινού πρώην υπουργού
του ΠΑΣΟΚ Θεόδ. Πάγκαλου, τον πρώην πρωθυπουργό
Στυλιανό Γονατά, τον στρατηγό Βασ. Ντερτιλή, πατέρα του συνταγματάρχη Ν.
Ντερτιλή πρωτεργάτη της απριλιανής χούντας
του 1967 κ.ά. Τυπικά, διοικούνταν από την δωσίλογη κυβέρνηση του Ιω. Δ.
Ράλλη, πατέρα του Γεωργίου Ράλλη, πρώην προέδρου της Ν.Δ. και τον στρατηγό
Βασίλειο Δερτιλή. Στην ουσία υπάγονταν στις διαταγές του στρατιωτικού διοικητή
Ελλάδος στρατηγού Βίλχεμ Σπάιντελ και του ανώτερου διοικητή των Ες Ες και της
Μυστικής Αστυνομίας Γκεστάπο Βάλτερ
Σιμάνα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου