ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Εδώ και περίπου μία πενταετία συζητείτο η πώληση


Πιστή στην ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού η κα Μενδώνη δεν στήριξε τον Δήμο Πατρέων (μα τι; δεν είναι Τσίπρας ο Μητσοτάκης για να στηρίξει τον Δήμο Πατρέων) και ανενόχλητη η τράπεζα προχώρησε στον πλειστηριασμό.


Μοίρα Αελλώ η

μοίρα της Πάτρας!

ΩΣΤΟΣΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ. ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΕΩΝ ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΕ ΝΑ ΕΠΙΓΕΙΤΑΙ

  
«Η μοίρα του κινηματογράφου ΑΕΛΛΩ ήταν μάλλον προγεγραμμένη. Ακολούθησε αυτή των δεκάδων θερινών κινηματογράφων της Πάτρας, θύματα της «ανάπτυξης» και της αντιπαροχής, των νέων καταναλωτικών συνηθειών και της μετατροπής της ψυχαγωγίας σε πηγή κέρδους».

Με τα παραπάνω που αναφέρει η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ του Γιώργου Ρώρου, έρχεται και επικυρωμένη η  αδράνεια της δημοτικής Αρχής Πατρέων για κατοχύρωση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων, που έχουν απομείνει μέσα στην πόλη της Πάτρας.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Ενημερώθηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, πως η πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων  για τη διάσωση του θερινού κινηματογράφου "ΑΕΛΛΩ" - την οποία μετά από επιστολή μας στήριξε και η περιφερειακή Αρχή - δεν μπορεί να ευοδωθεί, καθώς όπως προέκυψε από την επικοινωνία με την τράπεζα Πειραιώς, το ακίνητο μέσα από τη διαδικασία του πλειστηριασμού έχει πουληθεί ήδη σε ιδιώτη».

Αυτά αναφέρει η δημοτική Αρχή και για παρηγοριά  μας πετάει το... θούρειο:

«Το "ΑΕΛΛΩ", παρά την αρνητική εξέλιξη, ήταν μόνο η αρχή. Μπορεί η προσπάθεια να μην έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί ο δρόμος για την υλοποίηση του στόχου που έχει θέσει ο Οργανισμός, προκειμένου  πολιτισμός και ανοιχτοί χώροι να ανταμώσουν, να ‘ναι μακρύς, αλλά στο τέλος θα οδηγήσει στο…ξέφωτο».   

Πρόκειται για το ακίνητο μεταξύ των οδών Υψηλάντου, Παπαφλέσσα και Καραϊσκάκη, που φιλοξενούσε το σινεμά μέχρι το 2010 είχε βγει σε πλειστηριασμό για πρώτη φορά το 2015. Στα τέλη του Οκτώβρη η πρόεδρος του Πολιτιστικού οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, με επιστολή της στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζητούσε να μην εκποιηθεί ο χώρος από την Τράπεζα Πειραιώς όπως είχε προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου, προκειμένου το ακίνητο να παραμείνει στην πόλη με τη μορφή που είχε. 

Βέβαια πιστή στην ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού η κα Μενδώνη δεν στήριξε τον Δήμο Πατρέων (μα τι; δεν είναι Τσίπρας ο Μητσοτάκης για να στηρίξει τον Δήμο Πατρέων) και ανενόχλητη η τράπεζα προχώρησε στον πλειστηριασμό.

Εδώ και περίπου μία πενταετία συζητείτο η πώληση του χώρου του πρώην θερινού σινεμά ΑΕΛΛΩ. Η επέλαση των ρεάλιτι σόου στις τηλεοράσεις, η εξάπλωση του ΙΧ αυτοκινήτου και τα νέα ήθη που μπολιάζονται στην νεολαία, έχουν μετατρέψει τα θερινά θεάματα σε μακρινό παρελθόν.

Ωστόσο μαζί χάθηκαν και οι ελεύθεροι χώροι στους οποίους δραστηριοποιούνταν. Κι αυτοί μας είναι άκρως απαραίτητοι. Δυστυχώς η δημοτική Αρχή Πατρέων δεν έδειξε να επίγειται. Κι όταν το αποφάσισε με παρελθούσα μία πενταετία, το αποτέλεσμα ήταν άνθρακες. Επιχειρηματίες είχαν βάλει σε στόχαστρο τον ελεύθερο χώρο και το ΑΕΛΛΩ άλλαξε χέρια.

Η δημοτική Αρχή, βλέπει  τα... τρένα να περνούν, ανίκανη ή απρόθυμη να τα ακολουθήσει... Δεν κυριολεκτώ και δεν αναφέρομαι στο τρένο της Πάτρας, που για να αντιπολιτευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, -που η επιμονή της μας έκανε να πιστέψουμε ότι ο κ. Δήμαρχος Πατρέων θα βάλει πλώρη για την Βουλή, αλλά ομολογουμένως διαψευσθήκαμε- εκτόξευσε το απίθανο να περάσει το τρένο από τα... ριζά του βουνού, για να μην... μολύνει την πόλη!  

Έναρξη η παιδική χαρά στα Κρητικά μετά από 14 μήνες λουκέτου

Μιλούμε για το στοιχειώδες. Επί δεκατέσσερις μήνες παραδομένοι  δύο ελεύθεροι χώροι από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, επί Απ. Κατσιφάρα τον Σεπτέμβριο του 2018, μία παιδική χαρά και ένα μικρό γηπεδάκι ποδοσφαίρου, στην συνοικία Κρητικών, παρέμεναν κλειστά γιατί η δημοτική Αρχή Πατρέων  πρόβαλε δικαιολογίες, με τους γονιούς να απορούν, μα αφού είναι έτοιμοι οι χώροι γιατί αναγκάζουν τα παιδιά μας να γίνονται αλπινιστές για μπορέσουν να παίξουν!

Μέχρι που απευθυνθήκαν στην δημοτική παράταξη του Γι'ώργου Ρώρου, ο οποίος, προς τιμήν του, ενδιαφέρθηκε και επιτέλους απο χθες άνοιξε η παιδική χαρά, αλλά αν περιμένουν πότε θα δηθεί ο κ. Δήμαρχος για να ανοίξει και το γηπεδάκι. Αφού βέβαια βάλει ένα προστατευτικό δίκτυ για ασφάλεια των παιδιών και των οδηγών που περνούν από κάτω τον δρόμο της μίνι!    
     
ΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΗΤΑΝ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ «ΑΕΛΛΩ»

Σύμφωνα λοιπόν με την «ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ»:

«Η πώλησή του σφράγισε το τέλος μιας εποχής αλλά ταυτόχρονα την έλλειψη, διαχρονικά, στρατηγικής από την πλευρά του Δήμου για ανάκτηση χρήσεων γης που έχουν ανάγκη οι δημότες.  

Οι κινήσεις για την απόκτηση του ΑΕΛΛΩ έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν και όχι την τελευταία στιγμή, με επίκληση της αρωγής του κράτους και της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Η προσχηματική από την πλευρά της δημοτικής αρχής διεκδίκηση του χώρου 20 μόλις μέρες πριν τον πλειστηριασμό μάλλον αδυνατίζει το αίτημα του δημοτικού κινηματογράφου παρά το τεκμηριώνει.  

Η Πάτρα χρειάζεται θερινό σινεμά; Η απάντηση είναι ναι.

Πρέπει να δρομολογηθεί η διαμόρφωσή του; Θα συμφωνήσουν θεωρούμε όλες οι δημοτικές παρατάξεις.

Ας κάτσουμε λοιπόν να δούμε τι επιλογές έχουμε, να συζητήσουμε με τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταστρώσουμε ένα σχέδιο δράσης, να διεκδικήσουμε, να δημιουργήσουμε.

Προτάσεις και ιδέες πολλές. Το θεατράκι στη Γερμανού και Ηλείας, διαθέσιμοι χώροι και πόροι από το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης στις βόρειες συνοικίες, αθλητικοί χώροι που μπορούν να μετατραπούν με ευελιξία σε χώρους προβολών, αυτό που λείπει είναι μια οργανωμένη συζήτηση, ένας καθορισμός στόχων και δράσεων.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση, ως ΩΡΑ Πατρών είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: