ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Κώστας Βογιατζής: Ο Εμφύλιος τελείωσε το 1974

Αξιοσημείωτη η αναφορά  του Θόδ. Καλογήρου (αριστερά) στην βραδιά που προβληματίζονται οι φοιτητές του Παραρτήματος, όταν μαθαίνουν πως γίνεται κατάληψη στο Πολυτεχνείο Αθήνας. Δεξιά ο Κώστας Βογιατζής. Στο μέσον η εκπρόσωπος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας.



«Ο αντιδικτατορικός αγώνας πρέπει να γίνει κτήμα γνώσης για την νεώτερη γενιά» τόνισε ο Θόδ. Καλογήρου, Γραμματέας του ΣΦΕΑ!


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε απόψε στο Θέατρο ΑΓΟΡΑ στην Πάτρα, η εκδήλωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητές τον Γεν. Γραμματέα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) Θόδωρο Καλογύρου, αγωνιστή της κατάληψης του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών το 1973 και του μέλους της Επιτροπής Κατάληψης του Παραρτήματος Κώστα Βογιατζή.

Οι ομιλητές μίλησαν για το ιστορικό της κατάληψης τις δύο βραδιές του Νοέμβρη 1973 και αναφέρθηκαν σε πτυχές που είναι πολύ λίγο γνωστές.

Ιδιαίτερα ο Θόδωρος Καλογήρου, μέλος του παράνομου ΚΚΕ το 1973, καταλήγοντας τόνισε πως η εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, αποτέλεσε το εμβρυουλκό για δημοκρατικές εξελίξεις μετά την πτώση της χούντας, αποφαινόμενος ότι «εάν δεν είχε γίνει το Πολυτεχνείο δεν θα άνοιγε ο δρόμος για δημοκρατία στην Ελλάδα». 

Και κατέληξε: «Ο αντιδικτατορικός αγώνας πρέπει να γίνει κτήμα γνώσης για την νεώτερη γενιά, καθώς έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε και σήμερα οι αγωνιστές συναντιόνται, συχνά κάθε τόσο, στα κοιμητήρια των εκκλησιών για να αποχαιρετήσουν συντρόφους τους»!

Από την πλευρά του ο έτερος ομιλητής Κώστας Βογιατζής, συνδέοντας τα γεγονότα μετά την λήξη του Εμφυλίου, με την πορεία των πολιτικών πραγμάτων, μετά από αυτόν, μίλησε για συνέπεια «νόθας Δημοκρατίας» που κυριάρχησε από το 1950 μέχρι το 1967 και η οποία άνοιξε το δρόμο στην Δικτατορία, με την συμβολή των ΗΠΑ και των βασιλικών Ανακτόρων. Μίλησε ακόμη για ασίγαστη αντιπαράθεση δύο κόσμων, στο διάστημα από το τέλος του Εμφυλίου μέχρι την έκρηξη της Δικτατορίας και κατέληξε «ο Εμφύλιος τελείωσε το 1974»!

Τους ομιλητές προλόγισε μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας ενώ πριν την έναρξη της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τριημέρου εορτασμού, τους περίμενε  μία ευχάριστη έκπληξη, με την προσφορά από ένα αντίτυπο του συλλεκτικού  λευκώματος «Αντιδικτατορικός Τύπος της Αχαΐας» πατραϊκής έκδοσης του 2007.

Η εκδήλωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται ακόμη, με διαλογική συζήτηση που άνοιξε μετά το τέλος των ομιλιών. 

Αξιοσημείωτη η αναφορά  στην βραδιά που προβληματίζονται οι φοιτητές του Παραρτήματος, όταν μαθαίνουν πως γίνεται κατάληψη στο Πολυτεχνείο Αθήνας. «Οι φοιτητές διχάζονται, ένας λέει να κάνουμε κράτη, να φύγουμε για να οργανώσουμε την αντίστασή μας και αύριο οργανωμένα να προχωρήσουμε σε κατάληψη», λέει ο Θόδωρος Καλογήρου. Και αποκαλύπτει πως «αυτός ο ένας είναι μπροστά σας, ο Κώστας Βογιατζής». Και τονίζει με έμφαση: «Σημειώστε ότι εγώ τότε ήμουν στο ΚΚΕ. Επικράτησε όμως η άποψη του Κώστα Βογιατζή», που ήταν σωστή!    
 .
Έχουν περάσει 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά όπως αποδείχθηκε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ οι πρωταγωνιστές πάντα έχουν κάτι νέο να θυμηθούν! Αμείωτο ήταν το ενδιαφέρον των παρεβρεθέντων.


* Αύριο το Istologio G. Mosxou, θα αναφερθεί εκτενώς στους ομιλητές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: