ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Η ελληνική κυβέρνηση είναι διαρκώς σε εγρήγορση!

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι διαρκώς σε εγρήγορση και να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα τα οποία διαθέτει, έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί γενικώς η ένταση, λέει στη συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.




Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, για ελληνοτουρκικά και άλλα, στην εκπομπή «Τώρα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου


ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Καλημέρα κύριε Τζανακόπουλε. Καλώς ήρθατε. Η αλήθεια είναι ότι θα προσπαθήσω να τετραγωνίσω τον κύκλο. Να διαχειριστώ, δηλαδή, τον χρόνο αναλογικά με όλα τα ζητήματα, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή ανοιχτά και παράλληλα. Θα ήθελα, όμως, να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με ένα πρώτο σχόλιο, αναφορικά με τη δραστηριότητα Ερντογάν. Τα συζητούσαμε και νωρίτερα εδώ με τον κ. Χατζηβασιλείου και τον συνάδελφό μου τον Μανώλη Κωστίδη και αν υπάρχει ανησυχία πια για αυτή την επεκτατική πολιτική του Τούρκου Προέδρου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ και πολύ καιρό έχουμε εκφράσει και τον προβληματισμό μας, αλλά και το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση, με το δεδομένο ότι η Τουρκία, όπως ξέρετε, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εμπόλεμη κατάσταση. Έχει απελευθερωθεί μια δυναμική στο εσωτερικό της τουρκικής πολιτικής σκηνής που ευνοεί την πλειοδοσία εθνικισμού. Όλα αυτά είναι παράγοντες προβληματισμού, είναι παράγοντες αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή μας. 

Με αυτή την έννοια, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι διαρκώς σε εγρήγορση και να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα τα οποία διαθέτει, έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί γενικώς η ένταση. 

Διότι, ξέρετε, δεν μας ευνοεί ούτε εμάς, ούτε φυσικά την ευρύτερη περιοχή αυτή η κατάσταση της διαρκούς αστάθειας και της διαρκούς προσπάθειας από τη μεριά της Τουρκίας να ανοίγει πολλαπλά μέτωπα, έτσι ώστε να διαπραγματευτεί καλύτερα με τις μεγάλες δυνάμεις για όλα τα ζητήματα τα οποία την απασχολούν, με κυριότερο από όλα, φυσικά, το κουρδικό ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, θα έλεγε κανείς. Όμως, νομίζω ότι δεν θα το τραβήξουν περισσότερο και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε και εμείς.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Σε ό,τι αφορά τώρα τα δικά μας ζητήματα, τα αμιγώς ελληνοτουρκικά και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι αναφέρομαι στο ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών που αυτή τη στιγμή παραμένουν στις τουρκικές φυλακές, είστε σε θέση να μας μεταφέρετε κάτι νεότερο, αναφορικά, αν θέλετε, και με τις κυβερνητικές κινήσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω, κυρία Μπουσδούκου. Έχουμε πει εδώ και καιρό ότι αναμένουμε εδώ και δύο εβδομάδες, αν δεν κάνω λάθος, ότι αναμένουμε το κατηγορητήριο από τον Τούρκο εισαγγελέα. Αυτή τη στιγμή, η διαρκής, η επωδός, αν θέλετε, οποιασδήποτε επικοινωνίας είναι ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της τουρκικής Δικαιοσύνης. 

Το καταλαβαίνετε ότι αυτό θα έλεγε οποιοδήποτε κράτος έχει μια υπόθεση ενώπιον των δικαστικών του Αρχών. Επομένως, αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να πιέζουμε πολιτικά, να πιέζουμε διπλωματικά, έτσι ώστε να μην δοθεί συνέχεια στην υπόθεση και να μην μετατραπεί σε ένα μείζον διπλωματικό επεισόδιο. Από εκεί και πέρα, αναμένουμε σας ξαναλέω, το κατηγορητήριο του Τούρκου εισαγγελέα. Και έχω την ελπίδα ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι δεν χρειάζεται να δοθεί περαιτέρω συνέχεια στο συγκεκριμένο ζήτημα, διότι είναι ένα ζήτημα το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί μια αχρείαστη περαιτέρω ένταση.

Βεβαίως, το δεύτερο πράγμα που μπορώ να σας πω σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις είναι ότι η κατάσταση στο Αιγαίο έχει αποκλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα. Επομένως, αυτό είναι θετικό. Φαίνεται ότι και η Τουρκία αποφάσισε να μην τραβήξει το σχοινί περισσότερο. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και από εκεί και πέρα, θα κανονίσουμε και εμείς, θα αποφασίσουμε τις συγκεκριμένες κινήσεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Πάντως, είναι γεγονός και φαντάζομαι μαζί με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και εσείς, γιατί και προσωπικά, και, βέβαια, θεσμικά ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η αλήθεια είναι ότι παίρνετε μια θέση, ενδεχομένως να ρίξετε και τους τόνους ή εν πάση περιπτώσει να στρογγυλέψετε κάπως κάποιες γωνίες που σχηματίζονται. Και έχει να κάνει αυτό που λέω, με τι; Από τη μια, με ό,τι παρακολουθούμε με την υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, από την άλλη, με το τι ακούμε. 

Με το τι ακούμε από τον κυβερνητικό σας εταίρο, ο οποίος είναι υπουργός Άμυνας, τα «περί ομηρίας», τα γνωστά, αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας να κάνει λόγο για «υπερτροφικούς αχρείαστους λόγους» και εδώ πέρα βλέπουμε, όχι απλά να συντηρείται μια διγλωσσία, αλλά ενδεχομένως, αν αναλογιστεί κανείς και την υπόλοιπη επικαιρότητα, βλέπε Σκοπιανό, βλέπε υπόθεση Σαββίδης και λέω μερικά από αυτά, ενδεχομένως κανείς να σκεφτεί ότι είναι σε μία ίσως και ρήξη το κυβερνητικό σχήμα. Και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, έρχεται σήμερα και αναφέρομαι και στο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», γιατί το σχολίασε και νωρίτερα ο Νίκος Παππάς, ο οποίος «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ούτε λίγο, ούτε πολύ, με αφορμή και τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, μιλά για κρίση και για μια ρήξη, ενδεχομένως και άγνωστης κατάληξης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να πρωτοπώ εγώ τώρα σε σχέση με όλα αυτά;

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Κατ΄ αρχάς, αν υπάρχει ενιαία κυβερνητική γραμμή, που είναι το μείζον.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ευσεβής πόθος της Ν.Δ. και κατ΄ επέκταση της εφημερίδας «ΦΙΛΕΛΕΥΡΟΣ» που ουκ ολίγες φορές έχει λειτουργήσει ως προπαγανδιστικός βραχίονας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακαλύπτει κρίσεις, ρήξεις, στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου. Οφείλω να σας πληροφορήσω ότι ο κ. Καμμένος και ο Πρωθυπουργός έχουν μια άριστη σχέση, μια σχέση εμπιστοσύνης. Μάλιστα, αύριο θα συναντηθούν κιόλας, έτσι ώστε να συζητήσουν τις πιθανές περαιτέρω ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών που βρίσκονται υπό κράτηση.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Με συγχωρείτε για τη διακοπή. Συμμετέχει ο κ. Καμμένος σε όλες αυτές τις συνεδριάσεις και τις συσκέψεις για το ζήτημα των Ελλήνων αξιωματικών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά. Σας είπα ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Αύριο κιόλας, επαναλαμβάνω, έχει κανονιστεί συνάντηση. Μιλούν διαρκώς, σχεδιάζουν μαζί  τις ενέργειες, τις οποίες αναλαμβάνει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Επομένως, κάθε φημολογία ή κάθε ψίθυρος περί ρήξης ή κρίσης στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια προσπάθεια της Ν.Δ. και των Μέσων που την υποστηρίζουν, να αλλάξει η ιεράρχηση και οι προτεραιότητες της δημόσιας συζήτησης. Να περάσουμε από τα ζητήματα που πραγματικά έχουν φέρει τη Ν.Δ. σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση -και μιλώ για τη Novartis- σε άλλου τύπου συζητήσεις.

Λοιπόν, σας ξαναλέω, ότι προσπαθώ να εξηγήσω τον λόγο για τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί διαρκώς να δημιουργήσει μια εικόνα ρήξης. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Είναι καθησυχαστικό πάντως το γεγονός ότι είναι παρών, όπως μας λέτε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ακριβώς γιατί έχει αυτό το χαρτοφυλάκιο στα χέρια του. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν τον βλέπουμε εμείς, τον είδαμε μια φορά και ακούσαμε τα «περί ομηρίας». Μετά δεν τον ξαναείδαμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπορούσε παρά να είναι παρών. Σε σχέση με την ομηρία, σας λέω ότι και στον διεθνή Τύπο χρησιμοποιείται μεταφορικά η συγκεκριμένη λέξη για να περιγράψει την κατάσταση. Τώρα, από εκεί και πέρα, το σημαντικό…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Τότε γιατί ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε υπερτροφικό αυτό το λόγο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι υπάρχει μια διαφορά σε ό,τι αφορά τις λέξεις, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να περιγράψει την κατάσταση. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή δύο Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται και η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, ανεξαρτήτως των λέξεων που χρησιμοποιεί για να περιγράψει την κατάσταση, έτσι ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί το δυνατόν συντομότερο.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει καμία διαφωνία, ακόμη και σε θέματα που θα πρέπει να τραβήξετε μια γραμμή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από δύο κόμματα, με διαφορετικές πολιτικές ιστορίες, διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, είναι προφανές ότι υπάρχει και συζήτηση, πολλές φορές υπάρχουν και επιμέρους διαφωνίες στα ζητήματα. Αυτό το οποίο, όμως, καθορίζει, προσδιορίζει κυρίαρχα τη σχέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και αυτή τη συνύπαρξη στην κυβέρνηση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια για να εξέλθει η χώρα από το καθεστώς μνημονιακής επιτροπείας και να υπάρξει και μια θεσμική θωράκιση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, απέναντι στα ζητήματα διαφθοράς. 

Αυτή ήταν η βασική αρχή που έφερε τα δύο αυτά κόμματα από την αρχή κοντά. Αυτή ήταν η βασική αρχή, η οποία προσδιόρισε το κυβερνητικό πρόγραμμα, ήδη από το 2015. Επομένως, από εκεί κει πέρα, όμως, σας λέω ότι και στα υπόλοιπα ζητήματα υπάρχει, προφανώς, μετά από διάλογο, μετά από συζήτηση, μετά από συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων, ένας ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ακούγοντάς σας, αντιλαμβάνομαι, φαντάζομαι και όλοι οι υπόλοιποι, ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το τι απόφαση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ως προς την κυβερνητική συνοχή, δεν έχω καμία απολύτως ανησυχία.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Δεν υπάρχει κίνδυνος να φύγει ο κύριος Καμμένος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το νομίζω. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ήμουν σαφής σε σχέση με αυτό. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Απολύτως. Απλά μιας και είμαστε εδώ και το συζητάμε, το αποσαφηνίζουμε ακόμη περισσότερο. Μπαίνοντας σιγά – σιγά στο άλλο πεδίο, αυτό της διαφθοράς, της διαπλοκής, όλη αυτή την κόντρα που παρακολουθούμε μεταξύ κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο, αλλά κυρίως μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ξεκινήσουμε από τα πιο ‘’φρέσκα’’ που είναι τα νεότερα που ήρθαν μέσω του Τύπου πάλι, μέσα στο Σαββατοκύριακο, για τις επαφές της κυβέρνησης με τον κύριο Σαββίδη. Σας κατηγόρησε η Ν.Δ., για «μετρ της διαπλοκής» ακούσαμε, αναφερόμενη στον Πρωθυπουργό και τον κύριο Φλαμπουράρη σε ρόλο διαμεσολαβητή με επιχειρηματίες. Τι ακριβώς συμβαίνει εδώ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κάπως ειρωνικό να μιλάει η Ν.Δ. για διαπλοκή. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι οι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης συναντούν όποιον θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει στον βασικό στόχο, που έχει καθοριστεί από την κυβερνητική πολιτική και αυτός είναι οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας, στην προσπάθεια για μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η διαφορά αυτής της κυβέρνησης, σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ότι όποιον συναντά τον συναντά μέρα μεσημέρι, τον συναντά με ανοιχτές πόρτες και ανοιχτά τα φώτα και όποιος προσέρχεται σε αυτές τις συναντήσεις δεν κουβαλά «βαλίτσες». 

Έχει μία διαφορά σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο είχε μάθει να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα τα τελευταία 30-35 χρόνια και νομίζω ότι καλό είναι η Ν.Δ. αυτό να το βάλει καλά στο μυαλό της. Δεν μπορεί να δημιουργεί σκιές. Το βασικό ζήτημα που αυτή τη στιγμή έχει έρθει στην επιφάνεια, είναι ο τρόπος με τον οποίο ενεπλάκη η αξιωματική αντιπολίτευση στο σκάνδαλο της Novartis και για το οποίο δεν έχει δώσει ακόμα, απολύτως καμία απάντηση. Το μόνο που κάνει, είναι να προσπαθεί διαρκώς να αλλάξει την ατζέντα ή να φαντασιώνεται σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης με τη Novartis, οι οποίες αποδεικνύονται, αν όχι κωμικές, τουλάχιστον γελοίες. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αναφορικά τώρα με αυτό που λέτε και θα επιστρέψω στις σχέσεις, αν υπάρχουν ή όχι. Για τον κύριο Παπαχριστόπουλο υπήρχαν στο παρελθόν σχέσεις φιλικές της κυβέρνησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει κάθε επιχειρηματία, ο οποίος θέλει να επενδύσει για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι δεν υπάρχουν προνομιακές σχέσεις με κανέναν από τους επιχειρηματίες, πράγμα το οποίο δεν νομίζω ότι μπορεί να το ισχυριστεί η Ν.Δ. για τον εαυτό της, αλλά και ο κύριος Μητσοτάκης για τον εαυτό του, ο οποίος, είναι σαφές, το έχει ο ίδιος ομολογήσει ότι έχει προνομιακές σχέσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Αν δεν κάνω λάθος, την ίδια την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η Ν.Δ. είχε πει ότι «χτυπάμε τον κύριο Μαρινάκη για να οδηγηθούμε στον κύριο Μητσοτάκη». Άρα, λοιπόν, εδώ υπάρχει μια ομολογημένη σχέση, προνομιακή σχέση, μεταξύ του κυρίου Μητσοτάκη και του κυρίου Μαρινάκη. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Πάντως, από την πλευρά της η Ν.Δ. -και όχι μόνο και η υπόλοιπη αντιπολίτευση με όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε αυτή την υπόθεση- μεταξύ άλλων, πέραν δηλαδή της αναξιοπιστίας ως προς τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν φτάσει στην προανακριτική, των μαρτύρων και όλο αυτό… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η αναξιοπιστία; Τον Φλεβάρη του 2017, η ίδια η Novartis, σε εσωτερικό της έγγραφο, επί της ουσίας ομολογεί ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι εμπλέκονται στο συγκεκριμένο σκάνδαλο. Διότι λέει: μην επιδιώξετε καμία επαφή με τον κύριο Γεωργιάδη, με τον κύριο Σαμαρά και με άλλους πρώην υπουργούς, με τον κύριο Αβραμόπουλο, διότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Πού το ήξερε η Novartis ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο, τον Φλεβάρη του 2017; Μιλάμε για έναν χρόνο πριν βγουν στη δημοσιότητα οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Είναι η ίδια η Novartis που δείχνει ότι η επιλογή που κάναμε για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ήταν η μοναδική ορθή επιλογή. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Για να ολοκληρώσω το ερώτημά μου. Αυτό το οποίο ουσιαστικά σας λένε, για να το πω πάρα πολύ απλά και απλοϊκά –αν μου επιτρέπετε- είναι ότι χρησιμοποιείτε όλη αυτή την υπόθεση της Novartis ως αντίβαρο από τη μία για την υπόθεση Σαββίδη, που τώρα έχει σκάσει, αλλά, και αν θέλετε, για να δημιουργήσετε το αφήγημα της επόμενης μέρας. Μετά, δηλαδή, και από την έξοδο, τουλάχιστον στα χαρτιά, από τα μνημόνια, οι διαπλεκόμενοι και οι μη διαπλεκόμενοι, εμείς – αυτοί.  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η πολιτική διαχωριστική γραμμή, μεταξύ των δυνάμεων εκείνων που έρχονται να βάλουν σε μία τάξη την ελληνική πολιτική και οικονομική ζωή και εκείνων οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε ένα σύστημα το οποίο είναι πανθομολογούμενο ότι ήταν διεφθαρμένο και διαβρωμένο από τα Μέσα, είναι δεδομένη από το 2012, αν θέλετε, και κανένας Έλληνας πολίτης δεν αμφισβητεί αυτή τη διαχωριστική γραμμή. 

Επομένως, αυτές οι αναλύσεις της Ν.Δ. περί νέων αφηγημάτων και λοιπά και λοιπά, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι ο βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης και είναι ομολογημένος, είναι εκπεφρασμένος, είναι ακριβώς αυτό. Πρώτον, να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο δεν θα έχει σχέση καμία με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα των προηγούμενων ετών, που οδήγησαν στη χρεωκοπία. Και δεύτερον, να δημιουργήσουμε θεσμικές εγγυήσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν οι άθλιες πρακτικές του παρελθόντος, όταν επιχειρηματίες, με το αζημίωτο, δημιουργούσαν προνομιακές σχέσεις με τις κυβερνήσεις. 

Και αυτά ξέρετε δεν τα λέμε εμείς, έχουν υπάρξει αποφάσεις δικαστηρίων, που έχουν καταδικάσει πρώην υπουργούς, πρώην δημάρχους, πολιτικά στελέχη των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, έχουν αποφασίσει καθείρξεις, έχουν μπει άνθρωποι στη φυλακή, έχουν βρεθεί λογαριασμοί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονταν από εξοπλιστικά, προέρχονταν από μίζες για δημόσια έργα, προέρχονταν από υπεξαιρέσεις σε ταμεία. Εδώ μιλάμε για μία κατάσταση, την οποία και εσείς και εγώ και όλοι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ποια ήταν. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Σε αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο, του αύριο ή της επόμενης ημέρας, και με όλα τα δεδομένα έτσι όπως έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα και κυρίως τα παρακολουθούμε όλο αυτό το διάστημα, θα μπορούσε να είναι πιθανός σας ομιλητής το Κίνημα Αλλαγής; Ακούσαμε και την τοποθέτηση σας, ακούσαμε και τις καθαρές κουβέντες, όπως επισημάνατε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, που θεωρούν ότι ο κίνδυνος για τη δημοκρατία δεν είναι η διαφθορά, δεν είναι ο εκφυλισμός του πολιτικού συστήματος, αλλά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν, για να μπορέσουμε να μπούμε σε έναν δομημένο διάλογο.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Μπορούν να καλυφθούν, με καλή διάθεση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν το Κίνημα Αλλαγής αποφασίσει να κάνει αυτοκριτική και για όλα όσα έπραξαν πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν σε αυτό, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, από το 2012 μέχρι το 2015, όταν ταυτίστηκαν πλήρως πια με τη διακυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά, η οποία ήταν ίσως η πιο δεξιά διακυβέρνηση την οποία  είχε γνωρίσει η ελληνική κοινωνία από το 1975 και μετά, είναι πιθανό να μπορέσουμε να ανοίξουμε μια σειρά από ζητήματα, τα οποία μπορεί να αφορούν δικαιώματα, τα οποία μπορεί να αφορούν το κοινωνικό κράτος. 

Ωστόσο, δεν βλέπω αυτή τη διάθεση. Αντιθέτως, βλέπω μια διάθεση ρεβανσισμού απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και μια διάθεση απόλυτης στήριξης, ακριβώς αυτής της ακραίας δεξιάς πολιτικής η οποία εφαρμόστηκε μεταξύ του 2012 και του 2015.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αν διατυπώσω το ερώτημά μου μεμονωμένα για τον Σταύρο Θεοδωράκη και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς, σας ξαναλέω, έχουμε μία σαφή θέση. Λέμε ότι όποιες πολιτικές δυνάμεις ή όποια μεμονωμένα πρόσωπα θέλουν να ανοίξει πολιτικός διάλογος που να αφορά το αύριο της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας όμως ταυτόχρονα έμπρακτη αυτοκριτική για τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και το 2010, αλλά και το 2015, νομίζω ότι θα υπάρχει δυνατότητα ενός τέτοιου πολιτικού διαλόγου. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο κάθε πολιτικός έχει κάνει, φαίνεται, τις αρχικές του επιλογές. Επομένως, αναμένουμε το μέλλον να δείξει.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αυτή τη στιγμή συγκυβερνάτε και προς το παρόν και με τον κύριο Καμμένο, επίσης. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και προς το παρόν και προς το μέλλον. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Μάλιστα. Κλείνοντας, ένα ερώτημα, ένα σχόλιο, αν θέλετε, για το πώς παρακολουθείτε όλη την ιστορία, γύρω από την αθωωτική απόφαση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου, το οποίο θέμα μάλιστα, εκτός από κοινωνικές διαστάσεις, καθώς συζητείται πολύ, λαμβάνει και πολιτικές, μετά και το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης να ζητήσει τα πρακτικά. 


Αυτό που πρέπει να σας πω, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Και νομίζω ότι το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο έχουμε, αν ερμηνευτεί σωστά, δίνει τη δυνατότητα μιας τέτοιας κατεύθυνσης που θα έχει ορίζοντα, ακριβώς, την ίση μεταχείριση, αλλά και της προστασίας που είναι αναγκαία για άτομα τα οποία δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις. 

Νομίζω ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, δεν ερμήνευσε σωστά αυτό το νομοθετικό πλαίσιο και θα πρέπει ίσως, και από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, να γίνουν ακόμα περισσότερες κινήσεις και στο πλαίσιο της νομοθετικής προστασίας, έτσι ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα σε κανέναν να προσβάλει οποιαδήποτε κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά για τη συζήτηση, κύριε Τζανακόπουλε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε μία προσπάθεια να συζητήσουμε, τουλάχιστον, για τα πιο επίκαιρα θέματα που παρακολουθούμε καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: