ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Ν/Σ κυβέρνησης για το τζόγο: Παίζουν τα... ρέστα τους!

Στόχος η νομιμότητα των εταιρειών, η αύξηση των εσόδων και ο έλεγχος των κοινωνικών συνεπειών

Στο “φουλ” βάζει το υπουργείο Οικονομικών τις “μηχανές” προκειμένου να αλλάξει άρδην το τοπίο στον ηλεκτρονικό τζόγο και να μπει μια τάξη στο “αλαλούμ” που έχει φέρει ο νόμος 4002/2011 επί υπουργίας του Ευάγγελου Βενιζέλου.
 
Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει άδειες σε εταιρείες ηλεκτρονικού τζόγου.

Το πλαίσιο λειτουργίας όμως δεν θα έχει καμιά σχέση με το υπάρχον, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύσουν αυστηρά μέτρα, όπως η απευθείας σύνδεση των “servers” των συγκεκριμένων εταιρειών με το υπουργείο Οικονομικών.

Σύνδεση εταιρειών και ΥΠΟΙΚ σε real time

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Πιθανότατα με πενταετείς άδειες θα αντικαταστήσει η κυβέρνηση τις 24 προσωρινές άδειες που έχουν παραχωρηθεί σε αντίστοιχες εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος. Δεν μπορεί πάντως να αποκλειστεί να φτάσουν τα 7 έτη ή ακόμη και τα 9. Σε αυτή τη φάση λειτουργούν 24 εταιρείες έχοντας προσωρινές άδειες, μερικές από τις οποίες είναι σοβαρές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ενώ για άλλες υπάρχουν αρκετές καταγγελίες προς την κυβέρνηση για “ύποπτες” κινήσεις και σχέση με “μαύρο” χρήμα.

Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο καταρτίζει ένα αυστηρό πλαίσιο, το οποίο θα ρυθμίσει την αγορά του διαδικτυακού τζόγου. Για παράδειγμα ένα από τα μέτρα είναι η απευθείας online σύνδεση των “servers” των αδειοδοτημένων εταιρειών με το ΥΠΟΙΚ, κάτι το οποίο θα σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο ποια ποσά παίζονται, από ποιους κ.λπ.

Ένα ζήτημα που έχει προκύψει είναι εάν οι εταιρείες που θα αδειοδοτηθούν με τον νέο νόμο θα έχουν υποχρεωτικά τους “servers” τους στην Ελλάδα ή θα επιτρέπεται να τους έχουν οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο. Το πλεονέκτημα για την πρώτη περίπτωση είναι ότι ανά πάσα στιγμή ελεγκτές του ΥΠΟΙΚ θα είναι σε θέση να πάνε στις συγκεκριμένες εταιρείες και να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους στους υπολογιστές των εταιρειών. Άλλη άποψη αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποιο νόημα να είναι στην Ελλάδα εφόσον οι “servers” είναι διασυνδεδεμένοι.

Τα "εγκλήματα" του νόμου Βενιζέλου

Κάπως έτσι η συζήτηση φτάνει στο αν οι 24 εταιρείες που λειτουργούν σήμερα φορολογούνται όπως θα έπρεπε βάσει του νόμου Βενιζέλου. Κατ' αρχάς, οι επιχειρήσεις αυτές φορολογούνται χωρίς να μπορούν να ελεγχθούν από τις ελληνικές φορολογικές αρχές! Και αυτό καθώς οι ίδιες δηλώνουν τα κέρδη τους χωρίς να υποχρεούνται να κρατούν μια βάση δεδομένων.

Για το 2015, κατά δήλωση των 21 από τις 24, καθώς οι 3 δεν απέστειλαν στοιχεία, ο συνολικός τζίρος τους το 2015, ανήλθε σε 1, 9 δισ. ευρώ (1,887 δισ.). Τα ακαθάριστα έσοδα από παίγνια ανήλθαν σε μόλις 116.200.325 ευρώ. Και από αυτό το ποσόν τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου σε μόλις 35 εκατομμύρια ευρώ, αφού το δικαίωμα του Δημοσίου ήταν στο 30%, ενώ τώρα έχει ανέβει στο 35%. 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εξηγηθεί ότι τα ακαθάριστα έσοδα (Gross Gaming Revenue, GGR) ισούνται με: Συνολικά ποσά που παίχτηκαν μείον τα payouts (το συνολικό ποσό που επιστράφηκε στους παίκτες ως κέρδος) ανά μήνα. Γι' αυτό και τα έσοδα είναι λίγα σε σχέση με τον κατά δήλωση των εταιρειών τζίρο. Το εξωφρενικό πάντως είναι ότι οι 24 εταιρείες δεν φορολογούνται όπως οι υπόλοιπες και δεν καταβάλλουν στο ελληνικό κράτος φόρο εισοδήματος.

Το modus που θα αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα πώς το Δημόσιο μπορεί να αυξήσει τα έσοδά του. Κατ' αρχάς τα πρώτα χρήματα θα έρθουν από την αρχική αδειοδότηση. Στην κυβέρνηση προβληματίζονται μεταξύ των αν η διαδικασία θα προσομοιάζει με αυτήν της αδειοδότησης των καναλιών ή θα υπάρξουν άδειες με συγκεκριμένη τιμή, την οποία μια εταιρεία θα μπορεί να λάβει εφόσον θα πληρoί τα αυστηρά κριτήρια του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ για τις άδειες διαδικτυακού στοιχήματος σίγουρα θα είναι ευπρόσδεκτο από την κυβέρνηση. Όμως αυτά τα χρήματα αποτελούν «μια και έξω» έσοδα και θα ανανεωθούν στην πενταετία, επταετία ή εννιαετία, αναλόγως της διάρκειας των αδειών που θα δοθούν.

Εκτός του παραπάνω, το Δημόσιο θα λαμβάνει κάθε χρόνο τον φόρο που προκύπτει από τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) των εταιρειών. Όπως προαναφέρθηκε, ο συντελεστής είναι 35%. Ωστόσο, λόγω της διασύνδεσης υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τους υπολογιστές των εταιρειών, οι ελληνικές αρχές θα γνωρίζουν πλέον τα ακριβή έσοδα.

Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στην «Α» ότι τα ακαθάριστα έσοδα του 2015 ανέρχονταν τουλάχιστον στα 220 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που δήλωσαν οι εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη το ποσοστό φορολόγησης στον ηλεκτρονικό τζόγο κυμαίνεται μεταξύ 18% - 22%. Πάντως το τι ισχύει ακριβώς θα φανεί στην πράξη, αλλά σίγουρα θα εξαλειφθεί και κάθε δυνατότητα που υπάρχει να διακινείται “μαύρο” χρήμα άλλων δραστηριοτήτων μέσα από τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Πέραν των παραπάνω, το νέο σχέδιο νόμου αναμένεται να υποχρεώνει αυτές τις εταιρείες να πληρώνουν κανονικά φόρο εισοδήματος, όπως όλες οι άλλες στην Ελλάδα, καταργώντας τις χαριστικές διατάξεις του νόμου Βενιζέλου.

Πώς θα φορολογούνται οι παίκτες

Ακόμη ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι η φορολογία του κάθε παίχτη. Αυτή τη στιγμή ο κάθε παίκτης διαδικτυακού στοιχήματος φορολογείται με συντελεστές από 10% - 20% πάνω από τα πρώτα 100 ευρώ κερδών. Ωστόσο, αν πάρουμε για παράδειγμα το διαδικτυακό πόκερ, ο κάθε παίκτης δύναται να μεταφέρει τα κέρδη του σε άλλο τραπέζι, επόμενης ημερομηνίας.

Μόλις φτάσει εκείνη η ημερομηνία, ο παίκτης δε μπαίνει στο παιχνίδι με “ποντάρισμα«, οπότε μεταφέρει τα χρήματα αυτά σε επόμενο παιχνίδι επερχόμενης ημερομηνίας. Με τον τρόπο αυτόν δεν »τραβάει" έξω τα κέρδη του και συνεπώς, κάθε ημέρα μπορεί να βγάζει εκτός συστήματος 100 ευρώ αφορολόγητα και να συνεχίζει αενάως αυτή τη διαδικασία χωρίς να υπόκειται στη φορολογία.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να υποχρεώσει τις εταιρείες να αποδίδουν τον φόρο του παίκτη κάθε χρόνο (όπως η φορολογία εισοδήματος). Λόγω του ότι θα υπάρχει online διασύνδεση ΥΠΟΙΚ - εταιρειών, θα μπορεί να υπάρχει και ο κατάλληλος έλεγχος για τα κέρδη των παικτών.

Άλλο τζόγος και άλλο... ντομάτες

Κυριαρχεί η άποψη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -και αυτό έχει μεταφερθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών- άδεια για ηλεκτρονικό τζόγο θα πρέπει να δίνεται με ένα μικρό ποσό, όπως π.χ. 50.000 ευρώ, με κυριότερο επιχείρημα να δοθεί η δυνατότητα σε πολλές εταιρείες να εισέλθουν στην αγορά και να υπάρχει έντονος ανταγωνισμός.

Σωστό είναι το επιχείρημα για προϊόντα όπως τα απορρυπαντικά, οι ντομάτες και τα αυτοκίνητα, αλλά η λειτουργία της αγοράς του τζόγου είναι διαφορετική. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δείχνουν πως ο έντονος ανταγωνισμός στον χώρο του τζόγου έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και αρνητικές για τα δημόσια έσοδα.

Τα μεγάλα payouts (το συνολικό ποσό που επιστράφηκε στους παίκτες ως κέρδος) ευνοούν τον εθισμό των παικτών και παράλληλα μειώνουν το ακαθάριστο έσοδο, δηλαδή τα ποσά από τα οποία ποσοστό 35% καταλήγει στο Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή περισσότεροι άνθρωποι θα ανακυκλώνουν κάποια ποσά με την προσδοκία πως κάτι θα κερδίσουν και ταυτόχρονα λιγότερα έσοδα θα καταλήγουν στα δημόσια ταμεία.

Όποια πρόβλεψη για το πώς τελικά θα διαμορφωθούν τα έσοδα μπορεί να πέσει “έξω” και τα ποσά να είναι διαφορετικά από αυτά που αναμένει η κυβέρνηση, αλλά σίγουρα απαιτείται η ρύθμιση της αγοράς και η λειτουργία της σε ένα σφικτό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: