ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Αλ. Τσίπρας: Ανάγκη αυτοκάθαρσης στη Δικαιοσύνη

Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς, είπε ο Αλ. Τσίπρας χθες στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Αλ. Παπαχελά.

 

Ζήτησε αναθεώρηση Συντάγματος και δημοψήφισμα για απευθείας εκλογή ΠτΔ από τον λαό!

  • Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδιάσει την αριστερή παρένθεση
  • Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει έξι μήνες την επαφή με τους εταίρους. Γιατί είχε υπογράψει μια συμφωνία που δεν έβγαινε.
  • Άφησαν την χώρα αθωράκιστη για να πέσουμε και να γίνουν εκλογές. Άφησαν άδεια ταμεία και έκαναν εκκλήσεις για φυγή κεφαλαίων. Εμείς είχαμε εντολή για διαπραγμάτευση και την φτάσαμε μέχρι τα όριά της. Η μεγάλη πλειοψηφία είχε επίγνωση ότι θα δίναμε την μάχη και θα πηγαίναμε σε κάποιον συμβιβασμό. 
  • Σε πολλά σημεία το πετύχαμε. Εξοικονομήσαμε 20 δις από τα πλεονάσματα. 
  • Σε άλλα ο συμβιβασμός είναι επώδυνος. Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι αργή. Ο στόχος είναι ανταγωνιστική οικονομία και δίκαιη κοινωνία. 
  • Η δική μας συμφωνία εξοικονομεί 20 δισ. από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το χρέος.
  • Είχαμε φτάσει σε σημείο υψηλής προετοιμασίας στην διαπραγμάτευση. Υπολογίσαμε ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις θα υπολογίσουν περισσότερο το πολιτικό κόστος. Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που βαδίζει στον γκρεμό, πρέπει να αφυπνιστεί. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο τεμπέλης Νότος αλλά η ακροδεξιά και ο απομονωτισμός.
  • Σωστά εκτιμήσαμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία ήταν λάθος. Δεν εκτιμήσαμε σωστά ότι ήταν αρκετή η πολιτική διαπραγμάτευση
Τα παραπάνω είναι συνοπτικά τα σημεία από την συνέντευξη Τσίπρα αργά χθες στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ.

Είπε όμως και άλλα, που έχουν ιδιαίτερη σημασία όπως αυτά για τους Δικαστικούς λειτουργούς, ότι:



“Η χώρα περνάει δύσκολα και είναι άδικο κάποιοι να 'περνάνε ζάχαρη', έχοντάς τα κάνει πλακάκια με επίορκους δικαστικούς” σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη Siemens που, όπως είπε, «πλήρωσε σε όλες τις χώρες», ενώ «στην Ελλάδα δεν πλήρωσε κανείς». “Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς. Υπάρχει ανάγκη για αυτοκάθαρση στη Δικαιοσύνη" διαμήνυσε, ζητώντας οι επίορκοι Δικαστικοί να λογοδοτήσουν!


Επιτιθέμενος στη ΝΔ, σημείωσε πως, όταν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης λένε μείωση των δαπανών, εννοούν περικοπές μισθών και συντάξεων. “Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα” είπε και εκτίμησε πως “κανείς δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα”. Έπειτα συμπλήρωσε ότι η αντιπολίτευση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τη διαμαρτυρία, μια συνολική στρατηγική αντίθεσης. Κάνοντας λόγο για τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη είπε πως παραμένει στο ΛΑΟΣ: “Ο Άδωνις παραμένει ακόμα στο ΛΑΟΣ. Έχουν ευθύνες για την πορεία του τόπου και από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Μητσοτάκη ζητάνε εκλογές” είπε.




Ώριμη η εκλογή Προέδρου από τον λαό

Επίσης, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση, χαρακτήρισε ώριμη την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες. Προϊδεάζοντας για τις αλλαγές, είπε πως αυτές χρειάζονται σε ώριμα θέματα, όπως είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Μιλώντας για τη διαδικασία, σημείωσε πως αποτελεί ζητούμενο η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα και δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος συμβουλευτικού χαρακτήρα. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της επικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, δηλαδή, όπως είπε, να μην πέφτει η κυβέρνηση αν δεν έχει σχηματιστεί νέα πλειοψηφία.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος πέρυσι, είπε: “Υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και χωρίς πολιτική αλλαγή, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα”. 



Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας, η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα θα αφορά «δεύτερες και τρίτες σκέψεις», με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.

 

Ο Στουρνάρας ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τα όσα συνέβησαν κατά τη διαπραγμάτευση και τα capital controls. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζητούσε επιβολή capital controls από τον Φλεβάρη και όχι τον Ιούλιο.

«Δεν ήταν αυτή η επιλογή, επιλογή ήταν η συμφωνία. Η αβεβαιότητα κράτησε μήνες. Στο δημοψήφισμα μας υποσχεθήκαν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί μια εβδομάδα για να αποφασίσει ο κόσμος χωρίς πίεση. Προχώρησαν σε ενέργειες που μας ανάγκασαν στα capital controls» συμπλήρωσε με νόημα.
Αναφερόμενος συνολικά στα δημοσιονομικά προγράμματα, είπε με νόημα: “Και η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι όλα ήταν ένα σφάλμα. Πόσο μάλλον εμείς που τα λέγαμε καιρό”. Μιλώντας για τα capital controls είπε πως ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φεβρουάριο. “Δεν ήταν αυτή η επιλογή, επιλογή ήταν η συμφωνία”.

 

 «Αδικαιολόγητη η στάση τους στον εκλογικό νόμο»

Αίσθηση προκαλεί και η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στο ΠΑΣΟΚ και την Φώφη Γεννηματά με αφορμή τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

Ο κ. Τσίπρας, αφού επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, εξηγεί ότι «δεν ήταν εύκολη απόφαση η απλή αναλογική. Η ενισχυμένη μας ενισχύει, λόγω «χαμένης» ψήφου. Έχει κόστος. Αλλά ο τόπος χρειάζεται αλλαγές».

«Η κεντροαριστερά έλεγε ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ. Η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση, Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πως σκεφτόταν η Φώφη, αλλά τι έκανε. Η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η  αναλογική τους βάζει στο πολιτικό σύστημα» σημειώνει χαρακτηριστικά.


Κλιμακώνοντας την κριτική του προς το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει «δεν κάνουμε μικοροϋπολογισμούς,. Πάμε με τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που κάναμε με τα άλλα κόμματα. Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Συζητάμε και τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς. Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι. 

Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει. Δεν συνυπολογίζουμε τις ψήφους της ΧΑ. Θέλουμε να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989».




Αστήρικτο το κόστος της διαπραγμάτευσης

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση του 2015, σημείωσε πως η διαπραγματευτική ομάδα είχε φτάσει “σε σημείο υψηλής προετοιμασίας”. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως οι υπολογισμοί που είχαν γίνει προέβλεπαν πως οι κυρίαρχες δυνάμεις θα υπολογίσουν περισσότερο το πολιτικό κόστος. 

Υπογράμμισε πως αφενός σωστά εκτιμήθηκε ότι η ευρωπαϊκή πορεία ήταν λάθος, αφετέρου δεν εκτιμήθηκε σωστά πως ήταν αρκετή η πολιτική διαπραγμάτευση. “Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που βαδίζει στον γκρεμό. Πρέπει να αφυπνιστεί« τόνισε, εξηγώντας πως ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο "τεμπέλης" Νότος, αλλά η Ακροδεξιά και ο απομονωτισμός. Περιγράφοντας το τοπίο που είχε διαμορφωθεί πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει έξι μήνες την επαφή με τους εταίρους.

Ανέφερε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε τελικά εξοικονομεί 20 δισ. από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το χρέος. “Αναμφισβήτητα, περιέχει και επώδυνους συμβιβασμούς” παραδέχτηκε, εντούτοις συμπλήρωσε πως υπάρχει και πραγματική προοπτική ανάκαμψης για πρώτη φορά.

Μιλησε για το περίφημο «Plan B»

Μιλώντας για το περίφημο «Plan B», σημείωσε πως προφανώς και υπήρχε. Ανέφερε δε ότι είχε ζητηθεί εικόνα για το Grexit και είχε διαπιστωθεί ότι οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους, όχι γι' αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις. “Για την αναγκαιότητα του 'Plan Β' έχει μιλήσει και ο Μεϊμαράκης” θύμισε. Επιπλέον, απέρριψε τα όσα έχουν ακουστεί περί υιοθέτησης παράλληλου νομίσματος και επέμβασης του στρατού.


Σχολιάζοντας τη συζήτηση για το κόστος της διαπραγμάτευσης, είπε πως είναι αστήρικτη κι αυτό διότι συγκρίνει στόχους με πραγματικότητα. “Την περίοδο 2011-2013, οι στόχοι έπεσαν έξω 17,5% του ΑΠΕ” είπε και πρόσθεσε πως οι τωρινές προβλέψεις είναι ρεαλιστικές γιατί θα πέσουν στην οικονομία 10 δισ. έως το τέλος του 2016 και, παράλληλα, εξοικονομούνται από επιτόκια 2 δισ. ετησίως.

Αντίθετα, μιλώντας για τη νέα συμφωνία, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα σε σχέση με την προηγούμενη: α) κάλυψη των αναγκών σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, β) συγκράτηση των κυρίων συντάξεων, γ) αποφυγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δ) προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόσθεσε ότι υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ, όμως το 2018, με την εθνική σύνταξη, “θα φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές”. 


Υπήρχε επαφή με τους Αμερικανούς, όπως ο Μπ. Ομπάμα και ο Τ. Λιου
 



Για τον ρόλο των ΗΠΑ, υπογράμμισε πως υπήρχε επαφή με τους Αμερικανούς, όπως ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Τζακ Λιου, οι οποίοι “είχαν ενδιαφέρον, δεν το κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με τη λιτότητα”. Επίσης, είπε ότι μετά το δημοψήφισμα είχε συνομιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος του συνέστησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του, καθώς από τη μία ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και από την άλλη οι εταίροι του ήταν έτοιμοι να του βάλουν δύσκολα.


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε έτοιμη ατιμωτική συμφωνία

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι στη διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, αλλά Γαλλία και Ιταλία συνέβαλλαν να μην υπάρξει τέτοιου είδους συμφωνία. “Όταν ο Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα του Σόιμπλε να τα βρούμε για Grexit, κατάλαβα το σχέδιο του αντίπαλου” ανέφερε χαρακτηριστικά. Από αυτή την υπόθεση ο πρωθυπουργός εξαίρεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκέλ, η οποία, όπως είπε, δεν ήθελε υπό τη δική της ηγεσία να αρχίσει να ξηλώνεται η Ευρώπη.
 


Κάνοντας απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως έγινε διαγωνισμός για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων, κατατέθηκε νόμος για τη Δημόσια Διοίκηση και θεσμοθετήθηκαν οι 100 δόσεις. Για το 3,5% του 2019 υπογράμμισε πως “δεν είναι για να το διατηρήσουμε”. Δήλωσε δε πως μπορεί οι συνθήκες στην αγορά να είναι δύσκολες, αλλά υπάρχει προοπτική. “Δεν υπάρχει πλέον αβεβαιότητα ως προς την παραμονή μας στην Ευρωζώνη”.
 




Η Ελλάδα αναβαθμίζεται διεθνώς

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τις επαφές του στο εξωτερικό και τον στόχο προσέλκυσης επενδύσεων. Έτσι, για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις σημείωσε πως ο Κώστας Καραμανλής “άνοιξε ένα μονοπάτι στις σχέσεις με την Κίνα” και πρόσθεσε πως «τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος», καθώς, όπως είπε, η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, “συμπίπτει με τη δική μας στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης”. “Ο ρόλος της χώρας αναβαθμίζεται σε διεθνές επίπεδο” τόνισε.

Είπε ακόμη πως στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε και στις τριμερείς Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία και Λίβανο, καθώς και στις τρεις επισκέψεις του στην Τουρκία.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε πως η κυβέρνηση βρήκε συμφωνημένες αυτές για το Ελληνικό και τα αεροδρόμια. Δήλωσε πως ναι μεν στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, “όμως πετύχαμε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στη θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων”.


Οι τέσσερις άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον

Σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της διαπλοκής, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο τρίγωνο πολιτικοί - ΜΜΕ - τράπεζες. “Οι τέσσερις άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα”, είπε μιλώντας για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ υπογράμμισε ότι η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκατ. ετησίως. Πρόσθεσε πως το λειτουργικό κόστος ενός βιώσιμου καναλιού είναι περίπου 50 εκατ. και έτσι προκύπτουν οι τέσσερις άδειες. Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα το Mega και, όπως σημείωσε, έχει μετόχους τρεις από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες και δεν είναι βιώσιμο. 

Υπογράμμισε το αδιάβλητο της διαδικασίας και πρόσθεσε: “Θα επεκτείνουμε το μοντέλο και σε άλλους δημόσιους διαγωνισμούς”. Αναλύοντας τους όρους που θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός είπε: “Δεν κρίνω αν ο Καλογρίτσας, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος έχουν υγιείς επιχειρήσεις. Θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του”.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: