ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Καλειδοσκόπιο κυβερνητικών δραστηριοτήτων



27/7/2016

Μέτρα άμβλυνσης των απωλειών από την περικοπή του ΕΚΑΣ

·         Πλήρης απαλλαγή, από την φαρμακευτική δαπάνη για όσους δικαιούχους υπέστησαν μείωση.

·         Απαλλαγή από τη παρακράτηση του 6%  για την εισφοράς υγείας, για όσους δικαιούχους ΕΚΑΣ έχουν απώλεια από 30 ευρώ και άνω.
·         Ένταξη των δικαιούχων ΕΚΑΣ που έχουν απώλεια 115 ευρώ και άνω, στο πρόγραμμά της Προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας Αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές, περίπου στο ύψους του 1/3 της απολεσθείσας παροχής.
·         Διατήρηση του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% .
·         Διατήρηση κατ εξαίρεση του ΕΚΑΣ σε έναν από τους δύο συζύγους (αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα), σε περιπτώσεις όπου χάνεται και για τους δύο.
·         Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν άμεσα από τον επόμενο μήνα.
·         Οι παρεμβάσεις έχουν διασφαλιστεί για το τρέχον έτος έχουμε διασφαλίσει πλήρως τη παρούσα δέσμη παρεμβάσεων.
·         Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε και για επόμενα δύο έτη έως ότου οι απώλειες αντισταθμιστούν από την αύξηση της συντάξιμης αποδοχής για τους δικαιούχους με την αρχή καταβολής της Εθνικής σύνταξης.


Σχετικά με την παραδοχή του Δ. Σταμάτη για τους πραγματικούς λόγους  του κλεισίματος  της ΕΡΤ (ανακοίνωση Γρ Τύπου ΣΥΡΙΖΑ)

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια    κομμάτων και ΜΜΕ, ο βουλευτής της ΝΔ  Δ. Σταμάτης αποκάλυψε, θρασύτατα και προκλητικά, την αλήθεια για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να ρίξει «μαύρο» στην ΕΡΤ. Ξέχασαν κιόλας τις δικαιολογίες περί δημοσιονομικών λόγων και αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που είχαν επικαλεστεί το 2013.  Όπως δήλωσε ο κ. Σταμάτης, απευθυνόμενος στην κ. Α. Καββαδία,  «καλά κάναμε και κλείσαμε την ΕΡΤ, γιατί είχε κάτι ανθρώπους σαν και εσάς που λειτουργούσαν ως φερέφωνα και ιεροκήρυκες του ΣΥΡΙΖΑ». Πρόκειται για την ξεκάθαρη παραδοχή ότι το  κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια στυγνή και κυνική μορφή λογοκρισίας.   Άραγε, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, όταν μιλούν για πλουραλισμό και αντικειμενική ενημέρωση,    όταν κατηγορούν  την κυβέρνηση για φίμωση των καναλιών, όταν προασπίζονται, νυχθημερόν, τα δικαιώματα των καναλαρχών,   αυτό είναι το όραμά τους   για την ελευθερία των ΜΜΕ;  Αναμένουμε την επίσημη θέση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Εκτός αν το «μαύρο» του κ. Σαμαρά έχει αντικατασταθεί από την σιωπή του κ. Μητσοτάκη.

Πηγές Υπουργείου Οικονομικών: Δεν υφίσταται θέμα μείωσης των μισθών των στρατιωτικών
Δεν υφίσταται κανένα θέμα μείωσης των μισθών των υπηρετούντων στρατιωτικών.   Με το νέο μισθολόγιο δεν προκύπτει εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, αλλά δημοσιονομική ουδετερότητα.

Για το αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής (σημεία από την ομιλία του Γ. Δραγασάκη)
- Μας εγκαλείτε ότι δεν επιλέξαμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος. Ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Έτυχε να είμαι παρών στο πρώτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου. Και σε εκείνο το Eurogroup, όπως και σε επόμενα, διατυπώθηκαν δύο απόψεις με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Η μία άποψη έλεγε: «Δεν μας ενδιαφέρει εάν έγιναν εκλογές στην Ελλάδα, δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να συνεχίσετε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι, πρέπει να ολοκληρώσετε την 5η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος».  Υπήρχε και μια δεύτερη άποψη όμως, η οποία έλεγε: «Θα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός της δημοκρατικής ετυμηγορίας του ελληνικού λαού με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτούς».

- Η πρότασή σας μιλά για τη συνέχιση του προγράμματος. Ποιου προγράμματος; Του δεύτερου μνημονίου. Ποιου μνημονίου; Εκείνου για το οποίο η κυρία Λαγκάρντ είπε προχθές ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα επιτυχές παράδειγμα. Εκείνου για το οποίο ο κ. Χαρδούβελης είχε πει ότι το πρόγραμμα αυτό «δεν βγαίνει» ή εκείνου για το οποίο το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή είχε πει ήδη από το 2013 ότι τα πλεονάσματα 4% και άνω που προβλέπονταν δεν ήταν ρεαλιστικά. Μας εγκαλείτε επειδή θελήσαμε να σταματήσουμε το λάθος; Μας εγκαλείτε λέγοντας ότι έπρεπε να συνεχίσουμε εκείνο το πρόγραμμα της καταστροφής;
Η χώρα και η Κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2015 δέχτηκαν έναν πόλεμο με ασύμμετρα μέσα. Δέχτηκαν έναν ξεκάθαρο εκβιασμό με μέσο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία. Και αυτό τον πόλεμο δεν τον δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τον πόλεμο τον δέχτηκε η χώρα μας και η εκλεγμένη από το λαό ελληνική Κυβέρνηση. Δυστυχώς δεν κερδίσαμε τη μάχη του 2015, αλλά, όπως είπα, ο πόλεμος συνεχίζεται και αφορά όχι μόνον εμάς, αφορά τώρα πια τις τύχες όλης της Ευρώπης. Εσείς μας εγκαλείτε επομένως επειδή δώσαμε αυτήν τη μάχη. Μας εγκαλείτε επειδή προσπαθήσαμε. Και επιχαίρετε –ορισμένοι τουλάχιστον– προφανώς επειδή τον Ιούλιο υπό την απειλή του Grexit υποχρεωθήκαμε σε αναδίπλωση.

- Ρωτάτε για την αξιοποίηση από την πλευρά μας των υφιστάμενων διαθέσιμων χρηματικών πόρων. Και κάποιοι ομιλητές –νομίζω ο κ. Σταϊκούρας– είπαν εδώ ότι «σκουπίσαμε» τα ταμειακά διαθέσιμα. Ποια ταμειακά διαθέσιμα;

Θα ήθελα πάντως να καταθέσω σήμερα για τα Πρακτικά τον επίσημο πίνακα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015, ο οποίος δείχνει ότι παραλάβαμε ταμειακό έλλειμμα 516 εκατομμυρίων στις 2 Φεβρουαρίου του 2015. Καταθέτω, επίσης, για τα Πρακτικά έναν πίνακα ο οποίος δείχνει την πορεία των εντόκων γραμματίων στη χώρα μας, για να φανεί ότι παραλάβαμε εξαντλημένο το όριο των εντόκων γραμματίων στα 14,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορούσε δηλαδή η νέα Κυβέρνηση να εκδώσει ούτε ένα έντοκο γραμμάτιο για να καλύψει έκτακτες ανάγκες. Τέλος, καταθέτω στα Πρακτικά τον πίνακα με τα repos. Τα repos είναι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός που κάνει το κράτος, με βάση τις καταθέσεις διαφόρων δημόσιων φορέων και δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως θα δείτε, τον Φεβρουάριο του 2014 ήταν μηδέν. Δεν υπήρχε δηλαδή τέτοιος δανεισμός. Ο δανεισμός αρχίζει τον Μάρτιο του 2014 με 2 δισεκατομμύρια και φθάνει το Δεκέμβριο του 2014 στα 10 δισεκατομμύρια.

Αυτό ήταν το «success story». Με δανεικά. Με δανεικά χτίστηκε το πρωτογενές πλεόνασμα. Για ποια ταμεία λοιπόν μας μιλάτε; Ο εκβιασμός ήταν είτε να πληρώσουμε μισθούς είτε να χρεοκοπήσουμε. Αυτή είναι η αθωράκιστη χώρα που μας παραδώσατε.

Ποιος ευθύνεται λοιπόν για τη δημοσιονομική ασφυξία; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που η Κυβέρνησή του ορκίστηκε αρχές Φεβρουαρίου, ευθύνεται; Και ήταν αντικειμενικό αυτό το γεγονός ή σχεδιάστηκε κιόλας;

Καταθέτω στα Πρακτικά ένα ακόμα έγγραφο, το τελευταίο. Είναι από το Reuters, 4 Δεκεμβρίου του 2014. Εδώ αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι πρότειναν στην τότε Κυβέρνηση τεχνική παράταση του προγράμματος κατά έξι μήνες. Και η Κυβέρνηση ζήτησε η παράταση να είναι μόνο μερικές εβδομάδες. Τελικά ήταν δύο μήνες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η τότε Κυβέρνηση σχεδιασμένα επέλεξε το πρόγραμμα να λήξει στο τέλος Φεβρουαρίου. Άρα η νέα Κυβέρνηση από τις 26 Ιανουαρίου που εκλέχτηκε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έπρεπε είτε να υποταχθεί είτε να βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Ποιος ευθύνεται λοιπόν για όλα αυτά; Και όπως βλέπετε, εγώ αναφέρομαι σε γεγονότα. Δεν κάνω αξιολογήσεις.

Επενδύσατε λοιπόν, μαζί ενδεχομένως και με κέντρα του εξωτερικού στην «αριστερή παρένθεση». Νομίζω άλλωστε πως το ομολόγησε αυτό, με τον τρόπο του, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς πρόσφατα, όταν είπε πως η αιτία που οι δανειστές δεν έδωσαν τη δόση των 7 δισεκατομμυρίων που έπρεπε να δώσουν εάν έκλεινε η 5η αξιολόγηση ήταν ότι προέβλεπαν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήθελαν η νέα Κυβέρνηση να βρει στα ταμεία αυτά τα 7 δισεκατομμύρια. Αυτό το θεωρείτε απλό πράγμα;

Προσπαθήσατε με την πρότασή σας να γίνετε κατήγοροι, αλλά είστε κατηγορούμενοι. Και για τη χρεοκοπία της χώρας στην οποία δεν αναφέρεστε αλλά και διότι επενδύσατε στην καταστροφή – αν και όχι όλοι σας.

- Μας ρωτάτε κατά κόρον για το «Plan B». Μας εγκαλείτε για κάτι το οποίο δεν συνέβη. Διότι, αν υπήρχε «Plan B» θα το εφαρμόζαμε μετά το δημοψήφισμα. Προς τι λοιπόν η κατηγορία για κάτι το οποίο δεν υπήρξε ως γεγονός; Δεν προβληματίζεστε ωστόσο γι’ αυτό που ονομάζουμε «ασύμμετρη σχέση»; Δεν έπρεπε δηλαδή μια Κυβέρνηση που είναι σε αυτή τη θέση –και όλες οι κυβερνήσεις ήταν– να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης ή να σκεφτεί για εναλλακτικά συστήματα πληρωμών; Οι ασύμμετρες σχέσεις στη χρηματοπιστωτική ασφυξία επιβάλλουν αυτές τις διερευνήσεις.

Ρωτάτε για το λογαριασμό με τον οποίο πληρώσαμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάιο. Και, αν καταλαβαίνω καλά, δίνετε εύσημα στην Τράπεζα της Ελλάδος που μας υπέδειξε το λογαριασμό. Ούτε εδώ είναι ακριβώς αυτή η αλήθεια. Η Τράπεζα της Ελλάδος μάς πίεσε να πάρουμε τα χρήματα των ασφαλιστικών Ταμείων για να πληρώσουμε και εμείς αντιδράσαμε έντονα. Διότι με τον κ. Στουρνάρα έχω θεσμική σχέση και συνεργαζόμαστε και συμφωνούμε, αλλά και τσακωνόμαστε και συγκρουόμαστε. Μετά λοιπόν από αυτή την αντίδραση αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένας «μαγικός λογαριασμός» στην Τράπεζα της Ελλάδος με 700 εκατομμύρια τον οποίο κανείς δεν μας είχε αναφέρει.

Πληρωμές ενισχύσεων ύψους 77, 6 εκατ. ευρώ στους αγρότες (ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης)

Από τις 26/7/2016 ξεκίνησαν οι πληρωμές σε 121.000 δικαιούχους ενισχύσεων καθεστώτων της ενιαίας ενίσχυσης συνολικού ύψους 77.645.416 ευρώ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 29/7/2016.
Οι πληρωμές που είναι σε εξέλιξη αφορούν:
1)   στην πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, δηλαδή  βόειου κρέατος, του  πρόβειου και αίγειου κρέατος σε ορεινές και πεδινές περιοχές και της ενίσχυσης των ειδικών δικαιωμάτων,  συνολικού ύψους περίπου 47 εκατ. ευρώ,
2)   σε συμπληρωματικά ποσά που προέκυψαν μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων, για γεωργούς που δεν είχαν πληρωθεί ή που είχαν υποβάλει ενστάσεις και δικαιώθηκαν, για τα καθεστώτα:
βασικής ενίσχυσης, 11 εκατ. ευρώ
πράσινης ενίσχυσης, 11,5 εκατ. ευρώ
γεωργούς νεαρής ηλικίας, 500 χιλ. ευρώ
συνδεδεμένης ενίσχυσης σπόρων σποράς, 1,9 εκατ. ευρώ
3)   στις πληρωμές ειδικών ενισχύσεων βάμβακος  ύψους 4,3 εκατ. ευρώ και
4)   στις  πληρωμές ενισχύσεων στα Μικρά Νησιά Αιγαίου έτους 2015 ύψους 0,4 εκατ. ευρώ.

Για τις οφειλές του ΚΕΑΟ (σημεία από τη συνένευξη του Διοικητή του ΙΚΑ, Δ. Καλαματιανού)

- Πράγματι υπήρξε μία αύξηση των οφειλών, προς όλα τα ταμεία, από 15 δισ. 700 εκατ. που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι οφειλές αυξήθηκαν σε 16 δισ. 600 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Στο ποσό αυτό υπάρχουν βέβαια πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις, λόγω καθυστέρησης καταβολής και πρόστιμα λόγω ανασφάλιστης εργασίας που εντάσσονται στις οφειλές. Είναι σύνθετα τα χαρακτηριστικά που έχει αυτό το ποσό. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας και ότι ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού των 16 δισ. 600 εκατ. αφορά οφειλές παλαιές, από εταιρίες που δεν υπάρχουν πια, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, άρα ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θεωρείται μη εισπράξιμο. Το 1/3 αυτού του ποσού θεωρείται εισπράξιμο λόγω της εγγύτητας της δημιουργίας της οφειλής και της δυνατότητας που έχουν οι υπηρεσίες να εισπράττουν απ’ αυτό το ποσό. Άρα λοιπόν δεν είναι ολόκληρο το ποσό, δεν θεωρείται άμεσα εισπράξιμο, ένα μεγάλο μέρος του θεωρείται μη εισπράξιμο λόγω της καθυστέρησης καταβολής και λόγω του ότι έρχεται από το βαθύ παρελθόν.

- Η στόχευση μας είναι κυρίως προς τους μεγαλοοφειλέτες με συγκεκριμένες δράσεις και να σας πω και κάτι αποτελέσματα που έχουμε σχετικά το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ από τις οφειλές και το καθυστέρημα ήταν 312 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 385 εκατ. Μία αύξηση είσπραξης από το καθυστέρημα στο 24%. Το πρώτο εξάμηνο του 2015, 312 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2016, 385 εκατ. ευρώ. Άρα 24%. Αυτό αφορά μόνο το καθυστέρημα στις οφειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: