Προβληματισμό προκαλεί στα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους της Λαϊκής Ενότητας η εικόνα που εμφάνισε η παράταξη στη διάρκεια της ιδρυτικής της συνδιάσκεψης (24-26 Ιουνίου).
Αλλά και γι αυτή που εμφανίζει στη συνέχεια, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν το Αριστερό Ρεύμα (πλειοψηφικός πολιτικός φορέας στο πλαίσιο της ΛΑ.Ε.) για μεθοδεύσεις οι οποίες δεν συνάδουν με ενωτικό και συναινετικό πνεύμα.
Οι επικριτές της πλειοψηφίας υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το Αριστερό Ρεύμα επιδίωξε και πέτυχε να κυριαρχήσει απόλυτα στα όργανα της Λαϊκής Ενότητας, ενώ εκείνοι που εκφράζονται με σκεπτικισμό πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα θεωρούν πως έτσι απελευθερώθηκαν φυγόκεντρες δυνάμεις που θα υπονομεύσουν τη σύνθεση απόψεων -και συνεπώς την ενότητα- μέσα στην παράταξη.
Οπως είναι γνωστό, το ψηφοδέλτιο που υποστήριξε το Αριστερό Ρεύμα στη συνδιάσκεψη πήρε 564 ψήφους (55,90%) και κέρδισε 62 έδρες από τις 111 έδρες στο νέο Πολικό Συμβούλιο.
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το περασμένο Σάββατο που το Πολιτικό Συμβούλιο συνεδρίασε με ημερήσια διάταξη την εκλογή νέου γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας.
Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας εκλέχτηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ήταν ο μοναδικός υποψήφιος τον οποίο πρότεινε ο σύντροφός του από το Ρεύμα, Δ. Στρατούλης) με 79 ψήφους, 22 λευκά και 7 αποχές.
Θετική ψήφο για τον νέο γραμματέα έδωσαν το Ανοικτό Ψηφοδέλτιο (Αριστερό Ρεύμα, ΔΗΚΚΙ κ.ά.), το Κόκκινο Δίκτυο (ΔΕΑ κ.λπ.) και η Παρέμβαση. Λευκό ψήφισαν η ΑΡΑΝ (Αριστερή Ανασύνθεση), η ΑΡΚ (Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση) και η Εργατική Απάντηση.
Η ΑΡΑΣ (Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση) απείχε από την ψηφοφορία.
Ερωτήματα
Στην εκλογή Γραμματείας κυριάρχησε το Αριστερό Ρεύμα, το οποίο εξέλεξε τα 11 από τα 20 μέλη (βλέπε πίνακα), ενώ δεν εκλέχτηκε ο συνδικαλιστής Γ. Χαρίσης (Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής - ΜΕΤΑ), κάτι που σχολιάστηκε ιδιαίτερα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν ήταν υποψήφιος για την Πολιτική Γραμματεία ο Κ. Ησυχος.Ερωτήματα στους γνωρίζοντες δημιούργησε επίσης η απουσία από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Λ. Παπαδόπουλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στην κίνηση «Δεν πληρώνω».
Ο ίδιος, σε ανάρτησή του χθες, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, αναφέρει τα εξής γι’ αυτό το θέμα: «Η απουσία μου από το χθεσινό, πρώτο Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑ.Ε., ήταν προϊόν συλλογικής πολιτικής απόφασης, κατόπιν συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής του Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο. Η απόφαση αυτή ταυτίζεται απόλυτα και με την προσωπική μου θέση. Θα επανέλθω στο μέλλον με διευκρινίσεις. ΥΓ.: Το παραπάνω μήνυμα έστειλα και στο Οργανωτικό της Λαϊκής Ενότητας».
Ολα τα προαναφερόμενα φαίνεται πως είναι συνέχεια των όσων διαδραματίστηκαν στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας, όπου πέραν των άλλων δεν έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νέου καταστατικού της παράταξης.
Το προεδρείο -όπως έχουμε αναφέρει σε παλιότερο ρεπορτάζ- κήρυξε τη λήξη των εργασιών της ενώ ακόμα βρίσκονταν υπό συζήτηση τροπολογίες των αντιπροσώπων επί του συγκεκριμένου ντοκουμέντου.
Η «Κομμουνιστική Τάση» έχει καταγγείλει, μάλιστα, δημόσια ότι μία εκ των προτάσεων που δεν ψηφίστηκαν ήταν και η δική της «για την ανάγκη ελέγχου στη διαχείριση των οικονομικών της ΛΑ.Ε. από τον περασμένο Αύγουστο έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαίας ενημέρωσης για τον κατάλογο των επαγγελματιών και των “αποσπασμένων” που δουλεύουν για τον φορέα, καθώς και των πολιτικών κριτηρίων που επέβαλαν την άμεση ή έμμεση πρόσληψή τους».
Αρνητικά σχόλια επίσης συγκεντρώνει το γεγονός ότι οκτώ ημέρες μετά τη λήξη των εργασιών της συνδιάσκεψης δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα η Πολιτική της Απόφαση, όπως αυτή διαμορφώθηκε με τις προτάσεις που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν.
Μία εξ αυτών, που έχει δημοσιευτεί στο rproject.gr, προβλέπει τον «πλήρη διαχωρισμό των δυνάμεων που έχουν αναφορά στη ΛΑ.Ε. από τις δυνάμεις του νέου μνημονιακού κυβερνητικού συνδικαλισμού».
Γιώργος Πετρόπουλος-http://www.efsyn.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου