Ο Σωκράτης Φάμελλος για το Eurogroup της Τρίτης


"Ελπίζουμε και διεκδικούμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να έχουμε μία μεγάλη χρηματοδότηση, πέραν της δανειακής δόσης, προκειμένου να τροφοδοτήσουμε την πραγματική οικονομία. 

 
Ταυτόχρονα, να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, και να προσδιοριστούν συγκεκριμένες πολιτικές και βήματα ρύθμισής του" δήλωσε ο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος εν αναμονή του αυριανού, κρίσιμου για τη χώρα μας Eurogroup.

"Δεν πάψαμε στιγμή να διεκδικούμε, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης. Θα ήταν παράλογο να εκπροσωπούμε την πατρίδα μας και να μην θέλουμε το καλύτερο δυνατό. Είναι αυτό που ονειρευόμαστε και διεκδικούμε, εδώ και 15 μήνες, για τη χώρα μας", είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ως προς το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε εχθές στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος είπε πως "το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν το αναγκαίο σκαλοπάτι για να μπορέσουμε να καλύψουμε δεκαετίες κακοδαιμονίας, ρουσφετιού, διαπλοκής και μια πολιτικής προς όφελος των λίγων. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε και υφεσιακά μέτρα, διότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταχρέωσαν τη χώρα και μάλιστα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα".

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων "με παράλληλες πολιτικές, που συνοψίζονται στην τροφοδότηση της οικονομίας με πραγματική εργασία και πραγματικό προϊόν, χωρίς επενδύσεις του αέρα, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, και βέβαια με ισχυρό κοινωνικό πρόγραμμα που θα στηρίζει τους πολίτες".

Ερωτώμενος για τα ζητήματα που άπτονται της δημόσιας περιουσίας, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν σαφής: "Δεν ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία, όπως ψευδώς διασπείρει η Αντιπολίτευση, και δεν μεταβιβάζουμε στο νέο Ταμείο προς πώληση δημόσια περιουσία, ούτε προβλέπεται από το Νόμο να γίνει κάτι τέτοιο". Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, τόσο το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και το ΤΧΣ αποτελούν δύο μορφές ταμείων που είχαν φτιαχτεί επί προηγούμενων κυβερνήσεων και έχουν διαμορφωθεί δεσμευτικά με τέτοιο τρόπο που είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφερθούν. Παρόλα αυτά, "η κυβέρνηση κατόρθωσε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη δυσμενή συμφωνία του παρελθόντος. Για παράδειγμα, στη Ρόδο το ΤΑΙΠΕΔ είχε 60.000 στρέμματα. Με βάση τη χθεσινή συμφωνία, παραμένουν μόνο 6.500 στρέμματα και από τα 28 ακίνητα, μόνο 3. Άρα, στο παράδειγμα της Ρόδου φαίνεται ξεκάθαρα ότι κατορθώσαμε να μειώσουμε σε ποσοστό σχεδόν 90% (!!) τη δημόσια περιουσία που προσπάθησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να ξεπουλήσει".

Συνεπώς, «σε καμία περίπτωση δεν πωλείται δημόσια περιουσία, αλλά στο νέο Ταμείο μεταφέρεται μόνο η ιδιωτική περιουσία του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν μεταβιβάζεται η δημόσια περιουσία, στρατόπεδα, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και φυσικά δεν μεταβιβάζεται ούτε η ιδιωτική περιουσία άλλων Υπουργείων, όπως πχ. δεν μεταβιβάζονται τα αγροτεμάχια του πρώην Υπουργείου Γεωργίας", τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Όσο για την ιδιωτική περιουσία του Υπουργείου Οικονομικών ήταν έτσι κι αλλιώς στην ΕΤΑΔ, η ΕΤΑΔ δεν μπορούσε να προχωρήσει ούτε καν σε διαχείριση ή αποβολές των καταπατητών. Όμως και εδώ μιλάμε για ένα ήδη πολύ περιορισμένο αντικείμενο που ήταν ήδη προς αξιοποίηση και από το οποίο εξαιρούνται αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές φυσικής προστασίας, κλπ.".

Και βέβαια, η περίοδος των 99 χρόνων "αποδεικνύει περίτρανα ότι εμείς δεν πάμε να ξεπουλήσουμε, όπως τερατολογεί η Αντιπολίτευση Εάν θέλαμε να ξεπουλήσουμε θα επιλέγαμε μια περίοδο 5 έως 10 χρόνων. Επιλέξαμε, λοιπόν, τη συγκεκριμένη περίοδο, διότι θέλουμε να έχουμε έναν ισχυρό δημόσιο χώρο, με επενδύσεις και με κοινά σχέδια με τον ιδιωτικό ή τον κοινωνικό τομέα και την Αυτοδιοίκηση, χωρίς τα φαινόμενα του ξεπουλήματος και της μαύρης εργασίας, με έλεγχο του κράτους και έλεγχο εάν οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι".

Και βέβαια, οι ΔΕΚΟ που υπάγονται στο ταμείο, ωφελούνται διότι "εάν είναι ζημιογόνες χρηματοδοτούνται, κανένας εργαζόμενος δεν χάνει τη δουλειά του και υπάγονται σε επιχειρηματικό πλάνο εξυγίανσης που βελτιώνει την απόδοσή τους. Δεν έχει παρθεί απόφαση να εισαχθούν άλλες ΔΕΚΟ, πρέπει να εφαρμοστεί συγκεκριμένη διαδικασία για να εισαχθούν άλλες ΔΕΚΟ με αποφάσεις κυβερνητικών οργάνων και βέβαια έχουν εξαιρεθεί το νερό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, οι Κτηριακές Υποδομές που κατασκευάζουν σχολεία, δικαστήρια, νοσοκομεία, κλπ".

"Έως σήμερα, η ΕΤΑΔ είχε μόνο μέτοχο το ΤΑΙΠΕΔ. Οτιδήποτε επωλείτο πήγαινε στο ΤΑΙΠΕΔ και ήταν μόνο για το χρέος", επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. "Παρά τους σκληρούς και ανελαστικούς όρους που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να αφαιρέσει από τις λίστες πώλησης ένα σημαντικό κομμάτι της δημόσιας περιουσίας, και επιπλέον από αυτά που έμειναν και θα διαχειριστεί το νέο Ταμείο Περιουσίας, ό,τι πωλείται θα αξιοποιείται κατά 50% για τις επενδύσεις της χώρας και κατά 50% για την αποπληρωμή αυτής – και μόνο αυτής - της τρίτης δανειακής σύμβασης".

Επιπλέον, όσον αφορά στις αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου, "έχει 5 μέλη και για τις αποφάσεις χρειάζονται 4 θετικοί ψήφοι. Το ελληνικό κράτος εισηγείται τους τρεις και έχει δικαίωμα να κρίνει και τους δύο των Ευρωπαϊκών θεσμών. Άρα, έχουμε γνώμη σε όλους όσοι το απαρτίζουν και φυσικά διατηρούμε ισχυρότερη πλειοψηφία στις αποφάσεις. Προφανώς, μας στεναχωρεί που δεν έχουμε δικαίωμα να έχουμε πέντε στα πέντε και υποχρεούμαστε να δίνουμε λογαριασμό στους δανειστές, αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής και του υπερ-δανεισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ".

"Από εδώ και εμπρός, η Ελλάδα θα είναι τίμια και στο εσωτερικό, στο εξωτερικό και απέναντι στην κοινωνία και οι αποφάσεις θα παίρνονται στην Ελληνική Βουλή", κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Παραλάβαμε μια χώρα ανοχύρωτη, προδομένη, με αποδιαρθρωμένη οικονομία, η οποία δεν είχε εργασία για να σταθεί στα πόδια της, χωρίς επάρκεια τροφίμων και προϊόντων. Προσπαθήσαμε για το καλύτερο δυνατό και δεν θα πάψουμε να προσπαθούμε".