Συγκρίσιμες με την εξάπλωση των παγετώνων ή με τις πανίσχυρες ηφαιστιακές εκρήξεις που μεταμόρφωσαν την επιφάνεια της Γης κατά τους προϊστορικούς χρόνους είναι πλέον οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στον πλανήτη μας, παρεμβάσεις τόσο καθοριστικές ώστε να δικαιολογούν το όνομα μιας νέας γεωλογικής εποχής, της "Ανθρωπόκαινου".

Σύμφωνα με έκθεση ομάδας γεωλόγων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης "Science", το αποτέλεσμα των ανθρώπινων παρεμβάσεων θα είναι ορατό για εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον σε ιζήματα και πετρώματα. "Η ανθρώπινη δραστηριότητα αφήνει μια διεισδυτική και διαρκή υπογραφή στη Γη" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η ατομική εποχή και το μεταπολεμικό άλμα στην εξόρυξη, τη βιομηχανία, τη γεωργία και τη χρήση υλικών φτιαγμένων από τον άνθρωπο, όπως το τσιμέντο ή τα πλαστικά, έχουν αφήσει έντονα γεωλογικά ίχνη. Η χρήση μάλιστα του τσιμένου είναι τόσο διαδεμένη ώστε να αντιστοιχεί ένα κιλό για κάθε τετραγωνικό μέτρο της επιφάνειας του πλανήτη, αν απλωθεί σε ίση ποσότητα, αναφέρουν.

Οποιαδήποτε επίσημη πρόταση να υιοθετηθεί η Ανθρωπόκαινος ως μια νέα γεωλογική εποχή θα απαιτούσε χρόνια επιπλέον ερευνών, εν μέρει για να προσδιοριστεί η χρονολογία έναρξής της, σημειώνουν οι επιστήμονες. Μερικοί ειδικοί θεωρούν ότι η Ανθρωπόκαινος άρχισε με τη βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη τον 18ο αιωνα. Άλλοι θεωρούν ότι η αρχή της χρονολογείται από τη διάδοση της γεωργίας αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν.

"Όποιος ορισμός κι αν υιοθετηθεί, θα επηρεάσει τις ιστορίες που λέμε για την ανθρώπινη ανάπτυξη" λέει ο καθηγητής Σάιμον Λιούις του University College London, που συμμετείχε στη μελέτη. Ο ίδιος υποστηρίζει το 1610 ως εναρκτήρια χρονολογία, καθώς σηματοδοτεί την επέκταση της αποικιοκρατίας, των ασθενειών και του εμπορίου στην Αμερική από την Ευρώπη.

Ο Ερλ Έλις του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της μελέτης, σημειώνει πως ο προσδιορισμός της Ανθρωποκαίνου θα αλλάξει τον τρόπο που κατανοούμε τον ρόλο της ανθρωπότητας στον πλανήτη. "Πρόκειται για μια πρόκληση που δεν είναι μικρότερη από μια δεύτερη κοπερνίκεια επανάσταση" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αυγή της "Ανθρωποκαίνου" σηματοδοτεί το τέλος της Ολοκαίνου εποχής, η οποία θεωρείται ότι άρχισε πριν από 11.700 χρόνια, στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων. Ο νέος όρος προτάθηκε για πρώτη φορά από την επιστημονική κοινότητα το 2000.

avgi.gr