Στις συντάξεις πάνω από 800 ευρώ - Όσο η απασχόληση είναι στα σημερινά επίπεδα «το ασφαλιστικό δεν σώζεται»


Τη δεινή σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος περιέγραψε ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής της Παντείου Σάββας Ρομπόλης. Όσο η απασχόληση είναι στα σημερινά επίπεδα «το ασφαλιστικό δεν σώζεται» εξήγησε καθώς με βάση τα στοιχεία, πάνω από 1.000 ευρώ παίρνει το 40% των συνταξιούχων, υπάρχουν 3,5 εκ. μόνο εργαζόμενοι και 7 εκατ. μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό. Κάτω από 1.000 ευρώ είναι 60% των συνταξιούχων και πάνω από 2.000 ευρώ παίρνει το 9% που αφορά κυρίως ανθρώπους με δύο συντάξεις.

«Δεν μπορεί μια χώρα το 2015, με όλη την τεχνολογική ανάπτυξη  να μειώνει συντάξεις και να έχει 4 δισ εισφοροδιαφυγή, ή να υπάρχουν κλάδοι που ενώ πρέπει να απασχολούν 17% μαθητική απασχόληση να απασχολούν 80%» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σήμερα το αποθεματικό κεφάλαιο του ασφαλιστικού είναι 16 δισ αυτό σημαίνει ότι αρκεί μόνο για 6 μηνών συντάξεις για το λόγο αυτό αναζητήθηκαν έσοδα όπου με βάση τη μελέτη από τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα κ.α.

Ωστόσο όπως υποστήριξε ο καθηγητής, αν η κυβέρνηση και οι δανειστές υιοθετήσουν τη μελέτη μας 1,5% ΑΕΠ το ποσοστό όπως είναι σήμερα και όρια ηλικίας 62 – 67 και με κάποιες παρεμβάσεις στα έσοδα και τις δαπάνες θα είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό.

Αναφερόμενος στο σχέδιο των δανειστών περιλαμβάνει 500 ευρώ για αυτούς που δουλεύουν 20 χρόνια και μειώσεις στις συντάξεις πάνω από 800 ευρώ, κατά 12% - 13% δηλαδή κατά 100 ευρώ, εξήγησε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε ότι αν επιμείνουν οι δανειστές για εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ μέσα από τη μείωση των συντάξεων, τότε οι συντάξεις από 800 ευρώ και πάνω θα μειωθούν γύρω στο 12-13% δηλαδή κατά 100 ευρώ. Ο κ. Σ. Ρομπόλης μιλώντας στο Mega για τη μέση σύνταξη είπε ότι το 2010 ήταν 1.500 ευρώ, τώρα έχει φθάσει στα 800 - 850 ευρώ και εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα της τρόικα «η τάση είναι να φθάσει στα 600 ευρώ».

Όπως είπε το ποσοστό αναπλήρωσης θα φθάνει στο 0,8 με βάση τη μελέτη των δανειστών ενώ για πάνω από 20 χρόνια αυτό θα αυξάνεται στο 1,1.

Αντίθετα ο ίδιος όπως ανέφερε είναι υπέρ της μείωσης του συντελεστή αναπλήρωσης για τις πιο υψηλές συντάξεις και αύξησης για τις πιο χαμηλές, ώστε να μπορούν να τροφοδοτούνται οι πιο αδύναμοι ασφαλισμένοι, χωρίς ωστόσο να παραβιάζεται η «αναλογικότητα εισφορών - παροχών».
Τέλος ειδική αναφορά έκανε στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, καθώς ήδη το 25% του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών και οι μελέτες δείχνουν ότι από το 2044 και μετά ο ένας στους δυο θα υπερβαίνει αυτή την ηλικία.

Kατ. Μπρ.-avgi.gr