Πονοκέφαλος στους ιθύνοντες της ΕΚΠ, μετά την εξαμηνιαία έκθεση, που επισημαίνει κινδύνους για το ευρώ, παρά τις δηλώσεις μεγαλοσχημόνων ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας δεν θα επηρέαζε τις οικονομίεςτων άλλων κρατών! |
Θα στοίχιζε
180 δισ. ευρώ
Ή ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕΠ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2016 - "ΒΛΕΠΕΙ" ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνεχίζει την ασφυκτική "πίεση" τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τους δανειστές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή της, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα, αποτυπώνεται ότι θα είναι μεγάλος ο αντίκτυπος τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την Ελλάδα, εάν υπάρξει ένα "ατύχημα".
Και αν ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατείνονταν κατά καιρούς ότι ένα πιθανό ατύχημα στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι διαχειρίσιμο, εν τούτοις η έκθεση της ΕΚΤ για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του Ευρωσυστήματος κρούει καμπανάκια κινδύνου για πιθανές επιπτώσεις σε μία εμπλοκή του ελληνικού ζητήματος σκιαγραφώντας μία τελείως διαφορετική εικόνα, και μάλιστα ζοφερή!
Αν λοιπόν υπήρχε ένα τέτοιο "ατύχημα", τότε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είχε απώλεια της τάξης του 1,8% ή, με άλλα λόγια, ίσο με ένα ελληνικό ΑΕΠ ή, αν προτιμάτε με περίπου 180 δισ. ευρώ!
Κίνδυνος χρεοκοπίας για Ελλάδα
Για την Ελλάδα διαπιστώνει ότι οι προσδοκίες για κίνδυνο χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί σημαντικά και ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει σημαντικές εκροές καταθέσεων."Το κρατικό ρίσκο που προκύπτει από την Ελλάδα συγκεκριμένα έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας των τελευταίων έξι μηνών, ενώ ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα έχει βιώσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, απώλεια πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης και επιδείνωση της ποιότητας των asset (περιουσιακών στοιχείων)» αναφέρει η ΕΚΤ.
Προσθέτει δε ότι οι αντιδράσεις της αγοράς στις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ήπιες για την ώρα, αλλά, ελλείψει μιας άμεσης συμφωνίας για τις διαρθρωτικές ανάγκες, το ρίσκο μιας ανοδικής προσαρμογής του ασφαλίστρου κινδύνου που απαιτείται για τα ευάλωτα κράτη της Ευρωζώνης θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Για την Ευρωζώνη πρώτος κίνδυνος, τονίζει η ΕΚΤ, είναι ένα σοκ στις αγορές κρατικών ομολόγων που δεν εμφανίζουν μεγάλη ρευστότητα. Και αυτό καθώς προειδοποιεί πως το χρηματοοικονομικό σύστημα στην Ευρωζώνη δεν είναι ενιαίο και η κατανομή των κεφαλαίων γίνεται ανά χώρα.
Νέα κρίση χρέους
Στο σενάριο μίας νέας κρατικής κρίσης χρέους η ΕΚΤ περιμένει νέα άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε αυξημένα επίπεδα και πιέσεις και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως τις μετοχές. Εκτιμά, με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά το 2012 και τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, πως οι αγορές ομολόγων μπορούν να ενσωματώσουν πιθανότητα αύξησης των ευρωπαϊκών spread κατά 1% στην περίπτωση σοκ στις αποδόσεις των ομολόγων.Ωστόσο η ΕΚΤ προειδοποιεί πως αυτή η εκτίμηση μπορεί να πέσει έξω αφενός λόγω του προγράμματος QE που "τρέχει", ενώ ενδεχομένως δεν μπορεί να αποτιμήσει πλήρως τους κινδύνους απ' τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα τουλάχιστον, ως το τέλος του 2016. Κατά μ.ό. η πρόβλεψη της ΕΚΤ στο αρνητικό σενάριο κάνει λόγο για αύξηση του μέσου επιτοκίου της Ευρωζώνης κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ οι αυξήσεις ανά χώρα θα κυμαίνονται από 2 ως 155 μονάδες βάσης. Ως πιο αδύναμοι κρίκοι αναγνωρίζονται τα ομόλογα της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Πορτογαλίας.
Το σοκ σε αγορές Αυστρίας, Γαλλίας και Ελλάδας
Σε ό,τι αφορά τις αγορές μετοχών το σοκ ανά αγορά θα ποικίλλει από -1,5% έως -25% με τον μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο να αναμένεται σε Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Κατά μ.ό. σε όλη την Ευρώπη η αγορά θα υποχωρήσει σε ένα τέτοιο σενάριο κατά 12%.Ο αντίκτυπος στις τράπεζες της Ευρώπης
Αυτές οι εξελίξεις, σύμφωνα με την ΕΚΤ, θα επηρεάσουν τα αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσα από τρεις "πυλώνες":* Πρώτον, από απώλειες στις αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους.
* Δεύτερον, από τον αντίκτυπο που θα υπάρξει στις χρηματαγορές από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και των CDS και που δεν είναι άλλος απ' την αύξηση του κόστους χρηματοδότησής τους.
* Τρίτον, τα σοκ στα επιτόκια και τις τιμές των μετοχών ανά χώρα θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις μακροοικονομικές προοπτικές, που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν και τον πιστωτικό κίνδυνο των τραπεζών.
Απώλειες ενός ελληνικού ΑΕΠ
Αυτός ο αντίκτυπος όμως μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί και ένα σενάριο βάσει του οποίου οι τράπεζες θα λειτουργούν σε ένα αδύναμο περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον αδύναμης κερδοφορίας, βραδείας επίλυσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και υποχώρησης επενδύσεων και κατανάλωσης.Σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα επιστρέψει στη στασιμότητα αφού θεωρεί ότι το κόστος στο πραγματικό ΑΕΠ θα είναι 1,8% επί του βασικού σεναρίου έως το τ΄ςλος του 2016 (σελ. 101 "Overall, the real euro area GDP stands -1.8% below the baseline level by end-2016".
Βέβαια η Κεντρική Τράπεζα σπεύδει να τονίσει ότι ο αντίκτυπος θα είναι διαφορετικός ανά χώρα της Ευρωζώνης, με το κόστος -πάντα επί του βασικού σεναρίου- να κυμαίνεται από 1% έως 5,6%! Εν ολίγοις αρκετές απ' τις χώρες της Ευρωζώνης θα επιστρέψουν στην ύφεση.
Η απειλή του ιδιωτικού χρέους
Από μία τέτοια εξέλιξη, όμως, σύμφωνα με την ΕΚΤ, κρύβεται ένας ακόμη μεγάλος κίνδυνος: τα μεγάλα χρέη του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ευρωζώνη. Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας, αυτά συνιστούν πολλαπλή απειλή που μπορεί να πυροδοτηθεί από μία απρόσμενη εξέλιξη στην Ελλάδα που αυτόματα θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή προς τα πάνω του ασφαλίστρου κινδύνου (και του κόστους δανεισμού), της χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης ανά χώρα ή μίας ξαφνικής επιβράδυνσης των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.Κονστάντσιο: Φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες
Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο ήταν καθησυχαστικός όταν ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της βασίζονται στην υπόθεση ότι η χώρα δεν θα βγει από το ενιαίο νόμισμα.Μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίας της τακτικής αναθεώρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της τράπεζας, ο Κονστάντσιο δήλωσε πως είναι «προσωπική πεποίθηση» ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στην Ευρωζώνη και υπενθύμισε ότι δεν υπάρχουν επίσημες διαδικασίες για την αποπομπή μιας χώρας από τη νομισματική ένωση.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος δήλωσε πως οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται φερέγγυες και ότι η συνολική έκθεσή τους στο κράτος, με τη μορφή κρατικών ομολόγων, αντιστοιχεί σε μόλις 3% των συνολικών τραπεζικών assets χάρη στο PSI του 2012.
Moodys: Θα αλλοιωνόταν η φύση της νομισματικής ένωσης
Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δεν θα πυροδοτήσει επιστροφή στην κατάσταση, που είχαμε βρεθεί το 2012, αλλά υπάρχουν ρίσκα μετάδοσης και θα άλλαζε τη φύση της νομισματικής ένωσης η οποία υποτίθεται ότι ήταν για πάντα, δήλωσε ο K. Muehlbronner, αντιπρόεδρος του τομέα κρατικού ρίσκου της Moody's. Σε συνέντευξή του από τη Λισσαβώνα, δήλωσε στο Reuters πως «δεν νομίζω ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα είναι ασήμαντη».Αγουρίδης Γιάννης - avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου