Θέμα κατοχικού δανείου για λόγους πρωτίστως ηθικούς αλλά και τη δικαστική συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

«Θέλουμε να δουλέψουμε από κοινού ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κράτησε την Ελλάδα καθηλωμένη. Σε αυτό θέλουμε τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης. Τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens τις τελευταίες δεκαετίες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών. «Επανορθώσεις κατοχικό δάνειο δεν είναι υλική διεκδίκηση αλλά ένα ηθικό θέμα. Πρέπει να εργαστούμε οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα που αφορά τον ελληνικό αλλά και τον γερμανικό λαό που έδωσαν μεγάλο φόρο αίματος. Για να μην ξαναβρούμε μπροστά μας ποτέ παρόμοιους ολοκληρωτισμούς«, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός διέψευσε τα περί κατάσχεσης του κτηρίου του Ινστιτούτου Γκαίτε. «Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Αυτό που ισχύει η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ένα θέμα νομικής διεκδίκησης στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Θέλω να επαναλάβω αυτή η πρωτοβουλία για ανάδειξη εκ νέου του αιτήματος για τις πολεμικές επανορθώσεις δεν αφορά κάποια υλική διεκδίκηση. Δεν το σχετίζουμε με την παρούσα συνθήκη. Είναι ένα διημερές ξεχωριστό ζήτημα που έχει ηθική και όχι υλική αξία. Οι παρανοήσεις δημιουργούν στερεότυπα που πρέπει να σπάσουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να σπάσει τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. «Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα δεινά της Ελλάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, όπως της φορολογικής δικαιοσύνης, ενώ τόνισε ότι θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και θα αναγκάσει να πληρώσουν μερίδιο στην κρίση αυτούς που μέχρι τώρα έχουν αποφύγει να πληρώσουν.


Κατά τις κοινές δηλώσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε γόνιμη τη συζήτηση ως προς τον προσδιορισμό κοινών στόχων και κοινών διαφορών, «γιατί έτσι μπορείς να τις λύσεις» όπως είπε.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον άλλο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο διάλογος. Είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο παρά ο ένας για τον άλλο, όπως μου είχε πει και η ίδια η Καγκελάριος» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως είναι λάθος και απλουστευτικό να λέμε ότι για όλα τα δεινά που μας έχουν βρει, φταίνε οι ξένοι και πρόσθεσε ότι «πρέπει όχι να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα συμπληρώνει 5 χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που επέφερε μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα πρόγραμμα που κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ και δημιούργησε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις αλλά και αδυναμία επίτευξης στόχων όπως το δημόσιο χρέος και η ανταγωνιστικότητα. Είχαμε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αποδεικνύεται από έρευνα γερμανικού ινστιτούτου».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν ώστε να μπει η Ελλάδα σε αυτή την κρίση. Το πρόγραμμα δεν βοήθησε να τις αντιμετωπίσουμε. Παραμένει η φοροδιαφυγή και η διαφθορά».

Συμπερασματικά ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και έθεσε τον στόχο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα αποδώσουν φορολογική δικαιοσύνη.
«Η Ευρώπη βασίζεται στο σεβασμό στις συνθήκες που μπορεί να διαφωνούμε αλλά σεβόμαστε και τηρούμε, θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις με προτεραιότητα», πρόσθεσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Μέρκελ: Μπορούμε να αναπτύξουμε και δύσκολα θέματα...

Στην τοποθέτηση της στην έναρξη της συνέντευξης η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι στη συνάντηση κυριάρχησαν θέματα του ευρώ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και διμερούς ενδιαφέροντος.

Η καγκελάριος έκανε λόγο για «θερμό κλίμα» στις συνομιλίες τονίζοντας ότι εκατομμύρια Ελληνες ζουν στη Γερμανία, αλλά εκατ. Γερμανών τουριστών επισκέπτονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, επανέλαβε ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφή, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε και επαναλαμβάνοντας ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει με τους θεσμούς.

Επανέλαβε τις θέσεις της περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού αλλά μίλησε και για αδικίες που θα πρέπει να διορθωθούν και να αντιμετωπιστούν όπως η ανεργία των νέων.
«Μπορούμε να αναπτύξουμε και δύσκολα θέματα, ακόμη και όπου υπάρχει διάσταση απόψεων. Διάθεση συνεργασίας υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.
«Η κοινή μας συνεργασία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη» δήλωσε η κ. Μέρκελ, λέγοντας ότι κάθε κράτος είναι σημαντικό ανεξαρτήτως πληθυσμιακού ή οικονομικού μεγέθους. «Εχουμε κοινό συμφέρον να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονές μας αλλά με όλους τους εταίρους μας».
«Όταν κάνω πολιτική αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του παρελθόντος κοιτάζοντας προς το μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάτι πολύτιμο και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει» τόνισε.
Αναφερόμενη στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το θέμα για το Βερολίνο θεωρείται λήξαν, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι πέρυσι οι τοποθετήσεις του προέδρου Γκάουκ στην Ελλάδα ήταν στο σωστό πλαίσιο. «Δεν το αγνοούμε ως θέμα θα έχουμε λεπτομερείς συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Αύριο το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στέινμαγερ, τη συμπρόεδρο του Die Linke Κάτια Κίπινγκ και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας του κόμματος Γκρεγκόρ Γκίσι.

Το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο Σίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς και με τους προέδρους των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, Σιμόνε Πέτερ και Σκα Κέλερ.

avgi.gr