«Ένας από τους Ταλιμπάν φώναξε: "υπάρχει μία ομάδα παιδιών που κρύβεται κάτω από τους πάγκους, πηγαίνετε να τα βρείτε"» για να τα εκτελέσετε, αφηγείται—ενώ βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση τρόμου—ένας έφηβος που γλίτωσε από την επίθεση των ισλαμιστών κομάντο εναντίον ενός σχολείου στο Πακιστάν. Κλινήρης στο νοσοκομείο Lady Reading στο Πεσάβαρ, τη μητρόπολη του βορειοδυτικού Πακιστάν, ο Σάκρουκ Χαν, 16 ετών, λέει ότι παρακολουθούσε ένα μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού στο αμφιθέατρο του σχολείου του, όπου συχνάζουν παιδιά ηλικίας 10 έως 20 ετών, όταν μία ομάδα Ταλιμπάν, με στρατιωτικές στολές, εισέβαλε σήμερα το πρωί.


«Κάποιος αμέσως μας φώναξε να ξαπλώσουμε στο πάτωμα και να κρυφτούμε κάτω από τα θρανία» λέει ψιθυριστά, συγκλονισμένος από την επίθεση, μια από τις πιο πολύνεκρες στην ιστορία του Πακιστάν. Τουλάχιστον 141 άνθρωποι, ανάμεσά τους 132 παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση της συγκεκριμένης ομάδας σε σχολείο για παιδιά στρατιωτικών.Τραυματίστηκαν ακόμη 124 άνθρωποι, ανάμεσά τους 121 παιδιά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Άσιμ Μπάτζουα.

Οι δράστες στη συνέχεια φώναζαν «Ο Θεός είναι μεγάλος» προτού ανοίξουν πυρ εναντίον των παιδιών, θυμάται ο Σάκρουκ. «Έπειτα ένας από τους Ταλιμπάν φώναξε: "υπάρχουν παιδιά κρυμμένα κάτω από τους πάγκους πηγαίνετε να τα βρείτε"» για να τα σκοτώσετε, αφηγείται ο έφηβος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Σάκρουκ, που έχει ύψος σχεδόν 2 μέτρα, είχε ξαπλώσει στο πάτωμα και υποδυόταν τον νεκρό. Είδε έναν άνδρα με μαύρες μπότες να τον προσεγγίζει. Ήταν ένας Ταλιμπάν που αναζητούσε τα παιδιά κάτω από τους πάγκους. Έπειτα ένας τρομοκράτης τον πυροβόλησε στα 2 του πόδια, ακριβώς πάνω από το γόνατο. Το παιδί δαγκώθηκε από τον πόνο. «Σήκωσα τη γραβάτα μου και την έβαλα στο στόμα μου για να μην φωνάξω. Ο άνδρας με τις μπότες συνέχισε να πυροβολεί τα παιδιά. Και εγώ ήμουν ξαπλωμένος στο έδαφος με τα μάτια κλειστά και περίμενα να με ξαναπυροβολήσει», τονίζει ο ίδιος.

«Το σώμα μου έτρεμε, αντίκρισα τον θάνατο από τόσο κοντά, δεν θα ξεχάσω ποτέ τις βαριές εκείνες μαύρες μπότες, ήταν σαν ο ίδιος ο θάνατος να με είχε βρει» συνεχίζει τρέμοντας. Αφού σκότωσαν τουλάχιστον 130 ανθρώπους, οι Ταλιμπάν έφυγαν από το αμφιθέατρο του σχολείο όπου φοιτούν παιδιά στρατιωτικών, όπως επίσης και πολιτών. Όταν έφυγαν, «εγώ παρέμεινα ξαπλωμένος στο πάτωμα για μερικά λεπτά. Έπειτα προσπάθησα να σηκωθώ όμως έπεσα και πάλι κάτω εξαιτίας των τραυμάτων μου» λέει ο Σάχρουκ, ενώ ο πατέρας του, ένας έμπορος, τον παρηγορεί. «Σύρθηκα έως τη διπλανή τάξη. Ήταν φοβερό! Η βοηθός της δασκάλας ήταν εκεί, καθόταν στην καρέκλα της, από το σώμα της ανάβλυζε αίμα ενώ καιγόταν». «Όταν ανέκτησα τις αισθήσεις μου ήμουν ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι» στο νοσοκομείο Lady Reading, όπου το προσωπικό απευθύνει έκκληση στον πληθυσμό να δώσει επειγόντως αίμα με στόχο τη διάσωση των τραυματιών.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι καταδικάζει τις επιθέσεις

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι καταδίκασε την «ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση»: «Καταδικάζω σθεναρά την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση σε ένα σχολείο στην Πεσάβαρ», έγραψε ο Μόντι στο Twitter. Έκανε λόγο για μια «παράλογη πράξη ανείπωτης βαρβαρότητας η οποία στοίχισε τη ζωή των πιο αθώων μεταξύ των ανθρωπίνων όντων—μικρών παιδιών μέσα στο σχολείο τους. Οι σκέψεις μου πηγαίνουν σε όλους αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα σήμερα». Την επίθεση καταδίκασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Στοχοθετώντας παιδιά και δασκάλους σε αυτή την ειδεχθή επίθεση, οι τρομοκράτες επέδειξαν για ακόμη μια φορά την εξαχρείωσή τους», τόνισε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την κυβέρνηση του Πακιστάν στις προσπάθειές να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό» και «να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι, στην οποία απονεμήθηκε την 10η Δεκεμβρίου, από κοινού με τον Ινδό Καϊλάς Σατιάρτι, το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές της να προωθήσει την παιδεία στη χώρα της, ιδίως για τα κορίτσια, δήλωσε σήμερα ότι είναι συντετριμμένη αφού πληροφορήθηκε την είδηση της επίθεσης σε ένα σχολείο για παιδιά στρατιωτικών στην Πεσάβαρ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 132 άνθρωποι, στην συντριπτική πλειονότητά τους παιδιά. Η Μαλάλα, 17 ετών σήμερα, είχε τραυματιστεί στο κεφάλι μέσα σε ένα σχολικό λεωφορείο από πυρά των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σαβάτ. Απέκτησε τεράστια παγκόσμια φήμη για το πάθος με το οποίο προασπίζει το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

«Είμαι συντετριμμένη από αυτή την παράλογη και εν ψυχρώ τρομοκρατική ενέργεια στην Πεσάβαρ», ανέφερε η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία ζει σήμερα στην κεντρική Αγγλία. «Τα αθώα παιδιά που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο τους δεν υπήρχε κανένας λόγος να βιώσουν μια φρίκη όπως αυτή. Καταδικάζω αυτές τις στυγερές και άνανδρες ενέργειες και στέκομαι στο πλευρό της κυβέρνησης και των ένοπλων δυνάμεων του Πακιστάν, οι προσπάθειες των οποίων να αντιμετωπιστεί αυτό το φρικτό γεγονός είναι αξιέπαινες», επισήμανε η ίδια. Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη εξ ονόματος του κινήματος των ισλαμιστών αυτών, λέγοντας ότι η επίθεση εξαπολύθηκε σε αντίποινα για τη μεγάλη επιχείρηση που έχουν διεξαγάγει οι ένοπλες δυνάμεις στις περιοχές των φυλών. «Και εγώ, όπως κι εκατομμύρια άλλοι σε όλο τον κόσμο, θρηνώ αυτά τα παιδιά, τους αδελφούς μου και τις αδελφές μου—αλλά δεν θα νικηθούμε, ποτέ», τόνισε ακόμη η Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Είναι μια από τις πιο αιματηρές ενέργειες που έχει διαπράξει ποτέ η οργάνωση αυτή, η οποία θεωρείται πως διατηρεί σχέσεις με την αλ Κάιντα και μάχεται εναντίον της κυβέρνησης του Πακιστάν από το 2007. Είναι επίσης μια ενέργεια με ιδιαίτερα έντονο συμβολισμό, καθώς στοχοθέτησε τα παιδιά του εχθρού της—των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας είχε εκτιμήσει πως η επίθεση αυτή δείχνει «το αληθινό πρόσωπο της τρομοκρατίας». Το Νέο Δελχί έχει καλέσει επανειλημμένα το Ισλαμαμπάντ να πατάξει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, μια εκ των οποίων είχε διαπράξει την επίθεση στην πόλη Μουμπάι το 2008.