ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Σοβαρό πλήγμα επιφέρει στην παραγωγή φρούτων και οπωροκηπευτικών το ρωσικό εμπάργκο κατά της χώρας μας



Σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή φρούτων - οπωροκηπευτικών το ρωσικό εμπάργκο
Φωτογραφία αρχείου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ολική καταστροφή για τους αγρότες που στηρίζονται στις εξαγωγές

Σημαντικό πλήγμα αναμένεται να καταφέρει στην αγροτική παραγωγή φρούτων και οπωροκηπευτικών σε αρκετές περιοχές της χώρας, το ρωσικό, ετήσιο εμπάργκο στις εισαγωγές αυτών των προϊόντων, που βρίσκεται σε ισχύ από χθες, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι "παρακολουθεί τις εξελίξεις" και εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη επικαλούμενη τις παραδοσιακά καλές, διμερείς σχέσεις.


Αν και επιχειρείται να υποβαθμιστεί η αξία των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα που απειλούνται, με αναγωγές στα συνολικά ισοζύγια και αναφορές σωρευτικά στο διμερές εμπόριο, και συνακόλουθα να εμφανιστούν περιορισμένες οι επιπτώσεις από τις αποφάσεις της ρωσικής πλευράς σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι διαφαινόμενες συνέπειες για μεγάλο αριθμό παραγωγών, κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα, όπως οι φράουλες και τα ροδάκινα, θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρές, δεδομένου μάλιστα ότι για πολλά εξ αυτών η εσωτερική αγορά, με την καταναλωτική ζήτηση να έχει βυθιστεί, είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Άλλωστε, παραγωγοί και εξαγωγείς βρίσκονται σε συναγερμό ήδη από το τέλος Ιουλίου.

Χθες, πάντως, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και παραγωγικών φορέων. Κύκλοι του υπουργείου εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι αναφέροντας ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε "έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν καμία πρακτική επίπτωση", χωρίς να αναφερθεί στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. "Εμείς", πρόσθεσε, "ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή".

Ο πρόεδρος των ΚΕΕΕ-ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, εξερχόμενος της σύσκεψης, σημείωσε ότι βάσει των νέων μηνυμάτων που λαμβάνει η ελληνική πλευρά από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό τον σκόπελο, όμως εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη διεθνής κρίση δεν θα ξεπεραστεί σύντομα. Όπως τόνισε "έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, θα πρέπει να είμαστε σε alert... Ο δρόμος είναι μακρύς".

Η ρωσική πλευρά έχει ανακοινώσει κατηγορίες προϊόντων (φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά), στα οποία επιβάλλει εμπάργκο και αναμένεται -ενδεχομένως και σήμερα- να τα εξειδικεύσει κοινοποιώντας σχετική λίστα, ανά χώρα και προϊόν, αλλά εκτιμάται ότι ελαιόλαδο και ελιές θα βρίσκονται εκτός αυτής. Επίσης, στις εξαιρέσεις που έχει θέσει η Ρωσία για παιδικές τροφές και αλκοολούχα ποτά περιλαμβάνεται και το κρασί.

Από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνεται ότι εξετάζεται με προσοχή κάθε πτυχή του προβλήματος που έχει ανακύψει με το ρωσικό εμπάργκο, ενώ η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και σε συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με την Κομισιόν και την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα συνάντηση των ελληνικών Αρχών με τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της Ρωσίας.
Αξία εξαγωγών
Αν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης δήλωσε την Τρίτη, κατόπιν σύσκεψης για τις εξαγωγές, ότι η ρωσική αγορά απορροφά "μόλις το 1,5% των ελληνικών εξαγωγών, ενώ σε αξία οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία είναι 16 φορές περισσότερες από τις εξαγωγές", σε επίπεδο τοπικών παραγωγών και προϊόντων τα νούμερα είναι διαφορετικά με σαφώς μεγαλύτερη βαρύτητα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου συνεταιρισμών παραγωγών νομού Ημαθίας Χ. Γιαννακάκη: "Εξάγουμε το 60% των ποσοτήτων ροδάκινου που παράγουμε στη ρωσική αγορά, ενώ σε ποσοστό πάνω από 60% ανέρχεται ο συμπυκνωμένος χυμός ροδάκινου, πάνω από 8% η κονσέρβα ροδάκινου, αλλά και πάνω από το 50% τα ακτινίδια". Ανέφερε μάλιστα ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής ροδάκινου της περιοχής είναι προσανατολισμένο στη ρωσική αγορά που το θέλει συσκευασμένο στο χωράφι με τρόπο που δεν εξάγεται στη δυτική Ευρώπη: 

"Άρα ή το παίρνουν οι Ρώσοι ή δεν το παίρνει κανείς". Σημείωσε ότι σήμερα στα ψυγεία του συνεταιρισμού Νάουσας υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες ροδάκινου συσκευασμένου στο χωράφι εξαιρετικής ποιότητας που δεν μπορεί να απορροφηθεί, ενώ ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Συνεταιρισμός Βελβεντού Κοζάνης.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η αγορά ροδάκινου - νεκταρινιού βρίσκεται στο όριο της καταστροφής λόγω και της υπερπαραγωγής σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα δε με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής-Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, Incofruit Hellas, έως το τέλος Ιουλίου 2014, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία σε ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια και κεράσια είχαν υπερδιπλασιαστεί έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, λόγω και της αυξημένης φετινής παραγωγής.

Πέρσι συνολικά η Ελλάδα εξήγαγε προς τη Ρωσία (άμεσα ή έμμεσα μέσω προωθήσεων από άλλες χώρες) 140.000 τόνους νωπών φρούτων και λαχανικών (αγγούρια - αγγουράκια, μανταρίνια, μήλα, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, φράουλες, ακτινίδια κ.ά.). 

Παράλληλα, στις εξαγωγές περιλαμβάνονται και φρούτα παρασκευασμένα ή διατηρημένα (18.718 τόνοι), χυμοί φρούτων - λαχανικών (226 τόνοι), λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα (2.697 τόνοι).

Στα φρούτα τη μερίδα του λέοντος των εξαγωγών προς Ρωσία κατέχουν τα ακτινίδια με 31.851 τόνους και ακολουθούν τα ροδάκινα με 25.478 τόνους, οι φράουλες με 16.368 τόνους, τα νεκταρίνια με 11.453 τόνους και τα κεράσια με 8.578 τόνους.

Κατά τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων πέρσι το 41,23% των συνολικών εξαγωγών, αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ, αφορούσε αγροτικά προϊόντα που κατευθύνθηκαν στη ρωσική αγορά, ενώ Ρωσία -και Ουκρανία- απορροφούν 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό-κομπόστα).
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα να μείνει μακριά από τον οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας
Καταστροφική για την ελληνική αγροτική οικονομία και όχι μόνο αποδεικνύεται η απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης, που υπάκουσε και υπακούει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές Ουάσιγκτον - Βρυξελλών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες αγρότες που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία οδηγούνται στην ολική καταστροφή. 

Επικρίνει εκ νέου ως αλόγιστη και παράλογη την εξωτερική πολιτική της χώρας σε σχέση με την ουκρανική κρίση, καθώς δεν ακολουθήθηκε μια φιλειρηνική ενεργητική εξωτερική πολιτική σοβαρή και λελογισμένη, που θα λάμβανε υπόψη την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική και στρατιωτική κλιμάκωση των εμπλεκόμενων πλευρών και χωρίς να σταθμίσει τα συμφέροντα της χώρας για τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία και τις διακρατικές σχέσεις με τη Ρωσία που αντί να αναβαθμίζονται πολύπλευρα υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται. 

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να διακόψει εδώ και τώρα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, μέρος του οποίου, δυστυχώς, είναι και η Ελλάδα.
ΚΚΕ: Άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγορών
Οι Έλληνες αγρότες και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι θα την πληρώσουν από το εμπάργκο της Ρωσίας επισημαίνει το ΚΚΕ και προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαχωρίσει τη θέση της από τα μέτρα της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία και να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, με αποζημειώσεις για πιθανές απώλειες στο εισόδημά τους σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.
ΔΗΜ.ΑΡ.: Σχέδιο διαχείρισης της κρίσης
Απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης από την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει η ΔΗΜ.ΑΡ., ζητώντας συνδυασμένη δράση των υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας αλλά και σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών στην Ε.Ε. Σημειώνει δε ότι κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική οικονομία.

(Πηγή: avgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: