ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ενώ η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει 3.795.100 νεόπτωχους, ωφελημένοι από την οικονομική δυστυχία οι εξαγωγείς

Συζητούν για παράταση του βίου της υπόδουλης κυβέρνησης, χωρίς να λογαριάζουν τον Έλληνα πολίτη, που τους περιμένει στη στροφή το ερχόμενο φθινόπωρο.


Κι ωστόσο για φοροελαφρύνσεις και χρέος συζήτησαν Σαμαράς – Μέρκελ ενόψει  πρόωρων εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγ. Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Αυτά ενώ δύο Οργανισμοί, το ΔΝΤ και η ΕΛΣΤΑΤ, μιλούν για αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών που επιβλήθηκαν από 2010 μέχρι σήμερα.
Οι… ειδικοί, που κάλεσε η Ευρώπη να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης των κλυδωνιζόμενων οικονομιών του Νότου, επειδή «είχαν την τεχνογνωσία», όπως το είχε διατυπώσει τότε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ειδικότερα του ΔΝΤ, που  στην έκθεση του με τίτλο «Προσαρμογή στις ελλειμματικές χώρες της Ευρωζώνης: Πρόοδος, προκλήσεις και πολιτικές», οι εμπειρογνώμονές του καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης μέσω της μείωσης των μισθών δεν κατάφερε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως στην Ελλάδα. 

Αντιθέτως, θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα από τις κυβερνήσεις στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενίσχυαν την παραγωγικότητα, αντί να μπει τέτοιο μαχαίρι στους μισθούς - έτσι θα ήταν πιο «ομαλή» η απαραίτητη προσαρμογή, είπαν.

Όσο για τον στόχο μείωσης των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο πληρωμών, πέτυχε, αλλά δεν ήταν αυτοσκοπός. Η επιτυχία θα ήταν πραγματική εάν η μείωση στηριζόταν πρωτίστως στην αύξηση των εξαγωγών -λόγω ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας- κι όχι στη μείωση των εισαγωγών - λόγω μείωσης των εισοδημάτων.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το χαμηλό κόστος εργασίας επέφερε μέτρια βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών σε προϊόντα και υπηρεσίες», γράφει στην έκθεσή του το ΔΝΤ. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το ΔΝΤ για... αριστερισμό, ωστόσο στην έκθεσή του διαπιστώνει ότι επωφελημένοι από το μαχαίρι στους μισθούς βγήκαν κυρίως οι εξαγωγείς: «Η ουσιαστική προσαρμογή στο κόστος εργασίας δεν ακολουθήθηκε συστηματικά από βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις τιμές των εξαγωγών. Στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και μέχρι κάποιο βαθμό στην Ισπανία, καταγράφηκε αύξηση στα μέσα περιθώρια κερδοφορίας για τους εξαγωγείς από την κρίση».

Αλλά και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία στην ετήσια έκθεσή της αναφέρει ότι ξεπέρασαν το ένα τρίτο οι φτωχοί φθάνοντας τους 3.795.100 έλληνες πολίτες που πέρυσι ζούσαν με κάτω από το 60% εθνικού εισοδήματος. Οι έλληνες νεόπτωχοί φθάνουν το 34,6% του συνολικού πληθυσμού εντός του 2013.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δημοσιεύει η Έκθεση του ΙΟΒΕ δείχνουν πως η Ελλάδα και επισήμως οδηγείται στην κοινωνία των δύο τρίτων στην Ευρώπη των 28 μελών-κρατών με την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Λετονία να βρίσκονται κάτω από αυτήν και με τα αντίστοιχα ποσοστά νεόπτωχων, ήτοι για την πρώτη 49,3%, για την δεύτερη 41,7% και την Τρίτη 36,2%. Οι υπόλοιπες 24 χώρες βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, χωρίς να αναιρείται το στοιχείο που ορίζει ότι σε όσες επεβλήθησαν μνημόνια (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Κύπρος) η κατάσταση παραμένει ζοφερή και πάντως στο όριο της φτώχειας. Αντιθέτως Ολλανδία, Τσεχία, Σουηδία, Φιλανδία Λουξεμβούργο είναι οι πέντε καλύτερες οικονομικά χώρες των 28 με ποσοστά από 15% έως 18,4%.

Ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε σημαντικά μετά το 2010, την στιγμή που στην ΕΕ κυμαίνεται κατά μ.ό. στο 24,8% και στην Ευρωζώνη στο 23,3%.

Επείγονται Σαμαράς-Βενιζέλος

Των παραπάνω δοθέντων έχει από ημερών στηθεί σκηνικό ελεγχόμενου πολιτικού καυγά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την σχεδιαζόμενη απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και την επιδιωκόμενη παρουσίαση καλού προσώπου στους ανέργους, τους οποίους δελεάζουν με προγράμματα ελάχιστης απασχόλησης ενόψει πιθανών εκλογών μέσα στο φθινόπωρο.
Έτσι η κυβέρνηση επιθυμεί από τους δανειστές ελαστικότητα ώστε να παρουσιάσει μέσα στον Σεπτέμβριο πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων και παράλληλα να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος που τοποθετείται στο τέλος Οκτωβρίου μετά τα stres tests των ελληνικών τραπεζών.
 Επενδύει σε αυτά τα δύο θέματα προκειμένου να συγκρατήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια και να οδηγηθεί σε εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, με δεδομένη την μη εξασφάλιση των 180 βουλευτών για εκλογή Προέδρου το Μάρτιο του 2015, που θα της επέτρεπαν  την αποφυγή πρόωρων εκλογών
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση είχε τεθεί θέμα ανακεφαλαίωσης των τραπεζών με ενίσχυση των ιδιοκτητών τους μόλις είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη της Τρόικας, η οποία θα επανέλθει στη χώρα μας στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου για την ουσιαστική και εκτεταμένη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την οποία θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το μόνο σίγουρο εκ μέρους της τρόικας είναι ότι δεν θα λάβει υπόψη τις εκθέσεις του ΔΝΤ που μιλά για λάθη εφαρμογής της πολιτικής του, ούτε της ΕΛΣΤΑΤ που αναφέρεται στην εφιαλτική αύξηση των νεόπτωχων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: