ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή

ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
EPA/IRANIAN ARMED FORCES HANDOUT

Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι στιγμές με τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή να εντείνονται καθώς το Ιράν έχει διαμηνύσει πως θα τιμωρήσει το Ισραήλ τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτης της Χαμάς μέσα στην Τεχεράνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από χθες Δευτέρα (5/8) βρίσκεται στο Ισραήλ ο ανώτατος διοικητής της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (CENTCOM), στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, σύμφωνα με πληροφορίες του   προκειμένου να ενισχύσει τον συντονισμό των δύο συμμάχων για την αναχαίτιση των αναμενόμενων ιρανικών πληγμάτων. 

Την ίδια ώρα ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και μέχρι πρότινος υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ταξίδεψε στην Τεχεράνη, όπου είχε συναντήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία και τον νέο πρόεδρο της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία ενίσχυσε σημαντικά τη στρατιωτική συνεργασία της με το Ιράν στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και καταδίκασε απερίφραστα τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν χθες Δευτέρα (5/8)  από την ομάδα τους που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφάλειας για τις εξελίξεις, ιδίως για τις απειλές που εγείρουν το Ιράν και σύμμαχοί του για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Μπάιντεν και Κάμαλα ενημερώθηκαν πως είναι ακόμη «ασαφές» το εάν, το πότε και το πώς θα επιτεθούν το Ιράν και η Χεζμπολά στο Ισραήλ ενώ τους παρουσιάστηκε σχέδιο για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει στόχος επίθεσης. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε άλλες να επιδώσουν μέσω διπλωματικών διαύλων στο Ιράν το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της, δήλωσε χθες Δευτέρα (5/8)  εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή.

Ο  Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε «εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, μέρα και νύχτα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση, εν μέσω της ανησυχίας για τα αντίποινα που φέρεται να προετοιμάζει η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα.

«Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια».είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ομόλογό του της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: