ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Σταματημό δεν έχει ο εφιάλτης των εμπρηστών

 


Ευθύμιος Λέκκας: «Δεν θα πρέπει να χάσουμε ούτε ένα δέντρο πια στην Αττική. Είναι μια περιοχή που έχασε το 50% των δασών της»

Το φαινόμενο των απανωτών πυρκαγιών δεν λέει να κοπάσει. Απειλητική πυρκαγιά ξέσπασε, σήμερα το μεσημέρι, Κυριακής 18 Αυγούστου, στον Μαραθώνα, στη συμβολή των οδών Μακεδονίας και Μάχης Μαραθώνα.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο «Χ» του Πυροσβεστικού Σώματος, η φωτιά έκαψε χαμηλή βλάστηση, αλλά αντιμετωπίστηκε εν τη γενέσει της και δεν είχαμε εφιαλτικές επιπτώσεις στην Αττική, όπως την προηγούμενη εβδομάδα, που αφέθηκε στο έλεος του Κυρίου ο εμπρησμός στου Βαρνάβα, που δεν αντιμετωπίστηκε  άμεσα και κατέληξε να γίνει ο πύρινος όλεθρος  που έφθασε στην Αθήνα λίγο έξω από το εμπορικό κέντρο της . Στο σημείο για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 22 πυροσβέστες με 8 οχήματα και τρία ελικόπτερα.

Όπως μεταδίδει το ertnews.gr, το μέτωπο έχει σχεδόν οριοθετηθεί.

Η νέα αυτή φωτιά έρχεται λίγες ημέρες μετά τις καταστροφές των προηγούμενων πυρκαγιών στην Αττική.

ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ¨ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΔΑΣΗ

Στο μεταξύ, το καμπανάκι για την καταστροφή των δασών από τις πυρκαγιές στην Αττική έκρουσε ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

«Δεν θα πρέπει να χάσουμε ούτε ένα δέντρο πια στην Αττική. Είναι μια περιοχή που έχασε το 50% των δασών την τελευταία δεκαπενταετία και πρέπει να προφυλάξουμε το εναπομείναν τμήμα του δάσους» είπε ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews για τις πυρκαγιές στην Αττική.

Αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της καμινάδας στο οποίο οφείλεται και η εξάπλωση της πυρκαγιάς στην ΒΑ Αττική και που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα: «Ένας σημαντικός παράγοντας που συνέδραμε στο να υπάρχει μεγάλη και γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς είναι τα φαινόμενα της καμινάδας στην Πεντέλη. Σε αυτό οι φλόγες εγκλωβίζονται μέσα σε φυτεμένες χαράδρες.

Όταν αρχίσει η φωτιά είναι πολύ δύσκολο να σβήσουν αυτές οι πυρκαγιές, γιατί ουσιαστικά δρουν σαν ένα τζάκι το οποίο ανεβάζει τη φωτιά προς την κορυφή με πολύ μεγάλη ταχύτητα και πολύ μεγάλη θερμοκρασία».

Αναφέρθηκε και στην κλιματική κρίση, η οποία έχει επηρεάσει τη χώρα μας… «Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει να προσαρμοστούμε διαφορετικά οι επιπτώσεις θα είναι ολοένα και περισσότερες.

ΟΙ ΦΩΤΙΣΕ ΣΕ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ κ.α.

Στο μεταξύ έσβησε η φωτιά στην παρολύμπια περιοχή της Πλάκας Λιτοχώρου, μετά από επιχείρηση ισχυρών δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος (επίγειων και εναέριων), υδροφόρες και μηχανήματα έργου του δήμου, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του δήμου Κατερίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, για τη φωτιά έχει προσαχθεί ένας 50χρονος αλλοδαπός. Φέρεται να έκανε εργασίες σε χωράφι με καταστροφέα. Από την πυρκαγιά κάηκε εξοχική κατοικία στην περιοχή.

# Μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (17/8) χθες  η φωτιά που ξέσπασε στο Καμάρι του δήμου Φούρνων Κορσεών και καίει χορτολιβαδική έκταση.Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή ”Σκάφη” και προχώρησε προς το Καμάρι όπου εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους για εκκένωση της περιοχής.

Συνδράμουν 18 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, οκτώ οχήματα, και εθελοντές πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεσή της.

# Στις 4:16 μμ ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Αρμπούνας Καλαβρύτων Αχαΐας. Επιχείρησαν 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Ελέγχθηκε σε 30 λεπτά.

# Την Τετάρτη θα απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας, ο 80χρονος που συνελήφθη μετά από ένταλμα, ως υπαίτιος της πρόκλησης τεσσάρων πυρκαγιών στα Γλυκά Νερά την περασμένη Κυριακή στις 11 Αυγούστου. Ο 80χρονος, που οδηγήθηκε σήμερα στα δικαστήρια και έλαβε προθεσμία, βαρύνεται με την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος του εμπρησμού από πρόθεση κατ' εξακολούθηση, που επισείει ποινή κάθειρξης μέχρι 20 έτη.

Στον ηλικιωμένο αποδίδεται ότι είναι ο υπαίτιος για τρεις εστίες φωτιάς που ξέσπασαν το μεσημέρι της Κυριακής, σχεδόν ταυτόχρονα, στα Γλυκά Νερά, σε απόσταση 100 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και για μία ακόμη το βράδυ της ίδιας μέρας.

ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΑΤΣΙΚΑΔΟΡΟΥΣ

Μετά τον «πύρινο εφιάλτη» της περασμένης εβδομάδας για τους κατοίκους της βορειοανατολικής Αττικής, όπου κάηκαν περισσότερα από 100 σπίτια και 100.000 στρέμματα σύμφωνα με το Copernicus, οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές αντιμετώπισαν και τον φόβο για πλιάτσικο από επιτήδειους.

Η Ελληνική Αστυνομία εντείνει τις περιπολίες της και μάλιστα, προχωρά σε προσαγωγές.

Ακόμη τρεις σημειώθηκαν σήμερα (18/08), όταν οι αρχές σταμάτησαν όχημα με τρεις Ρομά που κατευθύνονταν στην Πεντέλη. Ύστερα από επίμονες ερωτήσεις και έχοντας διαπιστώσει ότι μόνο ο ένας είχε ταυτότητα μαζί του, τους προσήγαγαν και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR.

Δεν υπάρχουν σχόλια: