ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Το δείχνουν Μελβούρνη και Σαντορίνη για την λειψυδρία!


 

«Στεγνώνει» και η Αχαΐα. Το κλίμα της Βορείου Αφρικής μεταφέρεται στην νότια Πελοπόννησο και σταδιακά θα επιδράσει σε όλη την νότια Ευρώπη

Η λειψυδρία είναι ένα από τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, και ιδιαίτερα οι νότιες περιοχές της, μη εξαιρουμένης της Πελοποννήσου.

Η ξηρασία είναι ένα φαινόμενο που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον με έντονες επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων. Το λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης, Οι πυρκαγιές των δασών και η μη αναπλήρωση των ελλείψεων σε δένδρα, η υπερθέρμανση του πλανήτη, που επιβαρύνεται από την αλόγιστη χρήση ρύπων ανεβάζουν την θερμοκρασία στην κλίματα του μικροκλίματος ανά περιοχή. Κι έτσι διαπιστώνουμε φαινόμενα που πριν 50 χρόνια αγνοούσαμε  να επιδρούν σήμερα. Το κλίμα της Βορείου Αφρικής μεταφέρεται στην νότια Πελοπόννησο.και σταδιακά θα επιδράσει σε όλη την νότια Ευρώπη. Κι απ' ότι λένε οι επιστήμονες η Βρετανία και οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα αποκτήσουν το κλίμα της Νότιας!

Εφιαλτικά φαντάζουν ντα παραπάνω σήμερα υπό τις νέες γνώσεις που αποκτούμε ως πολίτες. Αλλά γι αυτά έχουν μιλήσει αρκετά χρόνια πριν οι ειδικοί.

 Ο αείμνηστος δασάρχης Ντρες, μιλώντας πριν χρόνια γιαυτά που μας μέλλονται έλεγε πως στο πρόβλημα στην περιοχή της Αχαΐας λόγω του ανάγλυφου των ορέων της, μας δίνεται η δυνατότητα να κατασκευάσουμε μικρά φράγματα, -όχι μεγάλα φαραωνικά, προς εξυπηρέτηση των κερδοσκόπων του νερού-, και σε αυτά να συσσωρεύονται τα επιφανειακά ύδατα, που μέχρι σήμερα μέσω ποταμών και ρεμάτων καταλήγουν στην θάλασσα!

Συνυφασμένο αυτό και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να πουλήσει το νερό στους ιδιώτες για να απαλλαγεί από την ευθύνη. Το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή στην Κρήτη, παρά την δέσμευση του Συντάγματος ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό που δεν πωλέιται!

Επιπροσθέτως, σήμερα για τους δήμους  Πατρέως και Δυτ. Αχαΐας υπάρχει το φράγμα του Αστερίου. Μπορούμε με κατάλληλη και συνετή χρήση του να μην έχουμε τον εφιάλτη της λειψυδρίας που απειλεί ορεινές περιοχές των Καλαβρύτων. Βέβαια αυτό φράγμα το διαχειρίζεται ιδιώτης, αφού οι δήμοι της περιοχής δεν συνεννοήθηκαν για να το αναλάβει διαδημοτικός φορέας, όπως πρότεινε το Υπ. Περιβάλλοντος επί ΣΥΡΙΖΑ, με την νκυβερνητική βοήθεια για τον πρώτο καιρό! Αλλά και εδώ, έστω κια εκ των υστέρων μπορεί ο Δήμος Πατρέων αφυπνιζόμενος να διεκδικήσει τον ρόλο που του ανήκει!

Ας δούμε και την Κλειτορία, όπου ανάβλυζε η πηγή του ποταμού Αροάνιου. Στο ίδιο σημείο είχε κατασκευαστεί και το φράγμα, αλλά χωρίς την ανάλογη συνετή διαχείριση του νερού με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται ότι σε λίγο δεν θα έχουν πόσιμο νερό, και καθώς οι πηγές του Αροάνιου ποταμού στεγνώνουν, έρχεται και το μοιραίο.

 Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι στον Λάδωνα τονίζουν πως «το νερό που διερχόταν από το ποτάμι, έχει μειωθεί κατά 50%. Κινδυνεύει πέρα από την αγροτική καλλιέργεια και την κτηνοτροφία και ο τουρισμός».

Ένα παράδειγμα αντιμετώπισης της λειψυδρίας το είδαμε στην Μελβούρνη, όπου το φαινόμενο αντιμετωπίστηκε με αφαλάτωση του θαλασσινού νερού.

Αλλο παράδειγμα το ζούμε στην Σαντορίνη, όπου ο Δήμος έβαλε μπροστά την αφαλάτωση και παρέχει νερό στους κατοίκους που υπέφεραν από την έλλειψη, συν τα εκατομμύρια τουρίστες που υποδέχεται κάθε χρόνο!

 

Θα πούμε το νερό νεράκι με ευθύνη Πελετίδη στην Πάτρα

Η έλλειψη παροχής νερού σε πολλές περιοχές της πόλης της Πάτρας τείνει να λάβει και φέτος επιδημικό φαινόμενο, αναφέρεται προ ολίων ημερών, σε ανακοίνωση της ΩΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ.

Εντείνονται οι διαμαρτυρίες συμπολιτών μας για την έλλειψη νερού αλλά και για τις επαναλαμβανόμενες βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης που δεν αποκαθίστανται.

Θα μπορούσε να απαντηθεί ότι για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή, τα ακραία δηλαδή καιρικά φαινόμενα, οι καύσωνες και οι ξηρασίες μεγάλης έντασης.

Στην πόλη μας όμως δεν είναι μοναδικός λόγος.

Η Δημοτική αρχή φέρει ΑΚΕΡΑΙΗ την ευθύνη.

Όταν το Φράγμα Αστερίου (Πείρου-Παραπείρου) ήταν προς ολοκλήρωση (περίοδος 2018-2019) η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στον Δήμαρχο Πατρέων άλλο ένα δώρο για την πόλη. Δημιουργία Διαδημοτικού φορέα με τους Δήμους Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας και την λειτουργία και διαχείριση του φράγματος.

Η Δημοτική αρχή του κ. Πελετίδη αρνήθηκε να παραλάβει το θεόσταλτο δώρο.

Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών. Για την λειτουργία του Φράγματος προβλέπονταν ότι θα απαιτούντο περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ όταν μόνο για την λειτουργία των αντλιοστασίων, το ίδιο χρονικό διάστημα ο Δήμος Πατρέων πλήρωνε τρία εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Τα ποσά που πληρώνει σήμερα στη ΔΕΗ με την αύξηση των τιμών της ενέργειας έχουν εκτιναχθεί στα πέντε περίπου εκατομμύρια.

Αντιλαμβάνεται κάθε καλόπιστος ότι με τη σύσταση και λειτουργία του διαδημοτικού φορέα δημιουργείται “οικονομία κλίμακος" με την ταυτόχρονη μείωση και κατάργηση των υπεραντλήσεων, χωρίς να έχουμε επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Θα τροφοδοτούσε, έναντι αμοιβής, την βιομηχανική ζώνη του Νομού για την προσέλκυση επενδύσεων σε όφελος των πολλών.

Η αλλαγή της κυβέρνησης το 2019 υποβοηθούμενη από την πολιτική Πελετίδη (το φράγμα στην πολιτεία και να προμηθεύει δωρεάν νερό) οδήγησε την διαχείριση του φράγματος σε ιδιώτη το 2021.

Υπενθυμίζουμε ότι το Μάρτη του 2020 η πρόταση για δημιουργία διαδημοτικού φορέα υπερψηφίστηκε από την αντιπολίτευση με μεγάλη πλειοψηφία στο Δημοτικό συμβούλιο 26 έναντι 19, δεν την υλοποιήθηκε από τον κ. Πελετίδη.

Σημειώνουμε ότι οι άλλοι δύο δήμοι αλλά και πλήθος φορέων (ΤΕΕ κ.α) ήταν θετικοί στη δημιουργία του Διαδημοτικού φορέα.

Στο σχετικό διαγωνισμό η Νέα Δημοκρατία πιστή στο δόγμα το νερό σε ιδιώτες, δώρισε 8,5 εκατομμύρια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Το κύριο ερώτημα παραμένει: η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα διαφυλάξει το νερό ως κοινωνικό αγαθό ή οι τοπικοί Δήμοι;

Έρχεται λοιπόν ο Δήμος Πατρέων να αντιμετωπίσει τα θέματα της λειψυδρίας με νέες γεωτρήσεις ακόμα και σε περιοχές natura.

Καλούμε την Δημοτική αρχή Πελετίδη να αφήσει κατά μέρος την κομματική προσήλωση και τις δογματικές εμμονές.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η σύμβαση με τον εργολάβο διαχείρισης του φράγματος. Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος στο Δημοτικό συμβούλιο, με τους όμορους Δήμους, με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, ώστε να προετοιμαστεί μία τεκμηριωμένη επιστημονικά και οικονομικά πρόταση για την διεκδίκηση Διαδημοτικού φορέα διαχείρισης του Φράγματος.

Εκτός αν η δημοτική αρχή αρκείται σε επαναστατική γυμναστική αλλά με τις γειτονιές τις Πάτρας να λένε το νερό νεράκι...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: