ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Βραβείο «Regional innovation Valley»




Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συγκαταλέγεται πλέον στη λίστα των περιφερειών της ΕΕ με το σήμα «Regional Innovation Valley». Η απονομή του Βραβείου έγινε μετά από Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024. (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_3368)

Η υψηλής αυτής σημασίας επιτυχία έρχεται ως επιστέγασμα της ισχυρής δέσμευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να εδραιώσει την καινοτομία πολύ ψηλά στην ατζέντα των πρωτοβουλιών της.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το Πρόγραμμα Εργασίας για τα Ευρωπαϊκά Οικοσυστήματα Καινοτομίας (European Innovation EcosystemsWork Programme) και σύμφωνα με την αξιολόγηση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που εξέτασαν την αίτηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει σαφής δέσμευση για ενίσχυση του συντονισμού και κατεύθυνσης των επενδύσεων και των πολιτικών Έρευνας & Καινοτομίας προς την επίτευξη των προτεραιότητες της ΕΕ καθώς και συμμετοχή σε διαπεριφερειακές συνεργασίες καινοτομίες με κοινές ή συμπληρωματικές έξυπνες εξειδικεύσεις, όπως επίσης και συνεχείς ενέργειες ενίσχυσης του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Στο πλαίσιο της ανάδειξής της σε Regional Innovation Valley (RIV) η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες στις οποίες έχει απονεμηθεί το Βραβείο RIV ώστε από κοινού να ενισχύσουν περαιτέρω τα περιφερειακά τους οικοσυστήματα καινοτομίας και να κάνουν βήματα για τη γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας στην Ευρώπη βελτιώνοντας τις συνολικές τους επιδόσεις.

Το νέο καθεστώς που προδιαγράφει το Βραβείο RIV θα διευκολύνει περαιτέρω την χρηματοδότηση και υλοποίηση εμβληματικών έργων καινοτομίας της Περιφέρεια που θα είναι σε άμεση συνάφεια με τους Στρατηγικούς Στόχους της νέας Προγραμματικής Περιόδου (Στρατηγικός Σχεδιασμός 2025-2028) όπως χαράσσεται αυτή τη στιγμή και θα δημοσιευθεί στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Το Βραβείο απονεμήθηκε συνολικά σε 4 ελληνικές Περιφέρειες. Μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στον χάρτη καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστίθενται η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη και η Θεσσαλία.

Με την ευκαιρία της νέας τιμητικής διάκρισης που απέσπασε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε τα εξής: «Η Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανοίγεται στην Ευρώπη και στον κόσμο, κατακτά θέσεις που την εντάσσουν στις πρώτες γραμμές των εξελίξεων και κυρίως, δεν είναι πια μία περιοχή που δίνει μάχες οπισθοφυλακής, αλλά συμπορεύεται με τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες που σχεδιάζουν το αύριο από σήμερα. Η ένταξη της Δυτικής Ελλάδας στις Περιφερειακές Κοιλάδες Καινοτομίας της Ευρώπης είναι μία σημαντική επιβράβευση των προσπαθειών μας και ενισχύει ακόμα περισσότερο την στρατηγική μας για μία Δυτική Ελλάδα που θα στηρίζει τη δύναμή της σε ικανά μυαλά και σύγχρονες ιδέες».

Σημειώνεται ότι κατά την εκδήλωση ανακοίνωσης των Περιφερειών, η Elisa Ferreira, Επίτροπος Συνοχής & Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, ανέφερε: «Οι “Regional Innovation Valleys” (Περιφερειακές Κοιλάδες Καινοτομίας) που ανακοινώθηκαν σήμερα (19/6/2024) αποτελούν παράδειγμα της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας και καταδεικνύουν τα δυνατά σημεία της καινοτομίας που βασίζεται στον τόπο για την αντιμετώπιση των φλεγόντων προκλήσεων της εποχής μας. Οι διασυνδεδεμένες περιοχές (συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο ανεπτυγμένων) επεκτείνοντας τη συνεργασία τους που βάση έχει την Έξυπνη Εξειδίκευση, θα είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να ενισχύσουν τις συνολικές επιδόσεις της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας γεφυρώνοντας ταυτόχρονα το υπάρχον χάσμα καινοτομίας».

Επίσης, η Iliana Ivanova, Επίτροπος καινοτομίας, έρευνας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και νεολαίας της ΕΕ, είπε: «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τη δέσμευση πολλών περιφερειών στην Ευρώπη να αξιοποιήσουν τις στρατηγικές τους εξειδικεύσεις και να ενισχύσουν τον συντονισμό των επενδύσεων και των πολιτικών τους στην έρευνα και την καινοτομία. Μέσω των Regional Innovation Valleys, θα βοηθήσουμε να μετατρέψουμε την ποικιλομορφία των εδαφών της ΕΕ σε δύναμη και θα διευκολύνουμε τη συνεργασία για την προώθηση νέων αλυσίδων αξίας της ΕΕ για την εγχώρια καινοτομία της Ευρώπης. Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πρόοδο της Νέας Ευρωπαϊκής Ατζέντας Καινοτομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: