Ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης, μίλησε στο Forum Υγείας, που διοργάνωσε η τοπική, εβδομαδιαία εφημερίδα, «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» και είχε θέμα «Υγεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ο κ. Τουλγαρίδης, τόνισε το πόσο έχει απαξιωθεί η Υγεία, από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, την εγκληματική υποστελέχωση, την κρατική υποχρηματοδότηση, την είσοδο εργολάβων και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Επεσήμανε, καταλήγοντας, τι ακριβώς πρέπει να γίνει στην περιοχή μας και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας, την επαναλειτουργία Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος και την αξιοποίηση του «409» νοσοκομείου, για υγειονομικούς σκοπούς.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗ
«Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στο χώρο της υγείας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη συνεχώς επιδεινώνεται, παρόλο που ο τομέας της υγείας γνωρίζει θεαματική πρόοδο σε ό,τι αφορά στη χρήση νέων τεχνολογιών και τεχνικών, στις θεραπευτικές/διαγνωστικές παρεμβάσεις.
Αντίθετα, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι πολύμηνες αναμονές για μια διαγνωστική εξέταση, αναμονές ετών για ένα χειρουργείο και εξευτελιστικές συνθήκες νοσηλείας σε ράντζα στους διαδρόμους, εικόνες αναξιοπρέπειας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών όπου και στοιβάζονται μετά από κάθε εφημερία. Όλα αυτά αποτελούν απόρροια των περικοπών στην υγεία, των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού και υποδομών στα νοσοκομεία και στην ΠΦΥ, που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τόσο οι φιλελεύθερες, όσο και οι σοσιαλδημοκρατικές. Ταυτόχρονα οι υγειονομικοί στενάζουν από την υπερεργασία, την εξουθένωση και τους μειωμένους μισθούς,( από το 2012 κατά 50%), με τις παραιτήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έπληξε ακόμη περισσότερο την υγεία, νομοθετώντας το προηγούμενο διάστημα τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εγκληματική υποστελέχωση, την κρατική υποχρηματοδότηση, την είσοδο εργολάβων και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, τη μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τη λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων τη στιγμή που το 30% των χειρουργικών αιθουσών παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Παρόμοια εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζουν και τα συστήματα υγείας στις ισχυρές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, με χρόνια έλλειψη προσωπικού, που έχουν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο τμημάτων και νοσοκομείων.
Ειδικά στην Ελλάδα, όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), μιας και γίνεται λόγος από διάφορές δημοτικές παρατάξεις, του χώρου της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, να ανατεθεί στους Δήμους ή στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα και της ΠΦΥ, η συνεχιζόμενη διάλυση των όποιων στοιχειωδών υποδομών της επί όλων των κυβερνήσεων, έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των δομών κατά 50% και του προσωπικού κατά 60% τα τελευταία 15 χρόνια. Βήμα-βήμα η πολιτική ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ εκχώρησε αρμοδιότητες της ΠΦΥ, της προστασίας του παιδιού, των ΑμεΑ, των ψυχικά νοσούντων, των χρονίως πασχόντων σε ιδιώτες, «ιδρύματα», «ΜΚΟ», ΝΠΙΔ και κάθε άλλη μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μόνο την περίοδο της πανδημίας (2020 - 2022) το ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας της χώρας μειώθηκε κατά 9%.
Ενώ οι δημόσιες υγειονομικές παροχές συρρικνώνονται για το λαό, ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών δομών Υγείας (κυρίως πρωτοβάθμιας) αυξάνεται και αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, με 4 μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες να απορροφούν το 40% αυτού του τζίρου.
Αυτή η πολιτική έχει ως συνέπεια, περίπου το 42% του πληθυσμού στα κράτη - μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, εκτιμά ότι το 2022 δεν μπόρεσε να καλύψει ιατρικές ανάγκες, ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και οδοντιατρική, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους, της μεγάλης αναμονής και της μη προσβασιμότητας.
Αντίστοιχα, με βάση την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα το 2023, η διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας, σε «νούμερα», έχει ως εξής: Το 23,6% του πληθυσμού δεν μπορεί να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις ή θεραπεία που πραγματικά χρειάζεται, ενώ τουλάχιστον το 30% δεν μπορεί να πληρώσει για οδοντίατρο. Επίσης, χωρίς γιατρό μένει το 49% των «φτωχών» και χωρίς οδοντίατρο το 69,5%.
Όλα αυτά τα δεν γίνονται από κακοδιαχείριση, αλλά αποτελούν συνειδητή πολιτική επιλογή για την υλοποίηση της πολιτικής εμπορευματοποίησης, όπως αυτή απορρέει από τη στρατηγική της ΕΕ, που θέλει την Υγεία του λαού εμπόρευμα. Άλλωστε, σε ολόκληρη την ΕΕ, η δεκαετία 2010 - 2020 χαρακτηρίζεται από τη μείωση της αναλογίας γιατρών ανά 1.000 κατοίκους, μείωση των νοσοκομείων μέσω συγχωνεύσεων, ξεχαρβάλωμα των σχέσεων εργασίας των υγειονομικών με αύξηση της «ελαστικής» απασχόλησης και της προσωρινής εργασίας, αύξηση των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα και τη μετατροπή των κρατικών μονάδων Υγείας σε «ανώνυμες εταιρείες» ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ραγδαία αύξηση των ιδιωτικών δαπανών Υγείας και μείωση των κρατικών δαπανών, ιδιαίτερα αυτών για την πρόληψη.
Προτάσεις Υγείας
Η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία λύση ώστε να αντιστοιχηθεί η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος προς όφελος της κοινωνίας για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και του βιοτικού επιπέδου είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας ώστε να είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Στην κατεύθυνση αυτή οι Δήμοι, η λεγόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι γρανάζι του κρατικού μηχανισμού, χωρίς αυτοτέλεια, όλοι οι τοπικοί φορείς και το εργατικό κίνημα, θα πρέπει να διεκδικούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία με παράλληλη φορολογία των ομίλων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων, κατάργηση όλων των πληρωμών και συμμετοχών των ασθενών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατάργηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων - ιατρείων.
Ειδικά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία, δεν αποτελεί λύση η ανάληψή της από τους ΟΤΑ, γιατί αυτό θα απάλλασσε το κράτος και το αντίστοιχο Υπουργείο Υγείας, από τις ευθύνες τους για τον κεντρικό σχεδιασμό της, τη χρηματοδότησή της και την καθολική, ενιαία και δωρεάν λειτουργία της, με συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίησή της και συρρίκνωσή της.
Εκείνο που χρειάζεται, είναι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή - συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διάφορων «κοινωνικών συνεταιρισμών». Τη δημιουργία τόσων ΚΥ σε όλη την Επικράτεια, αστικών και μη, ώστε να καλύψουν όλες τις ανάγκες, σε ορεινές, νησιωτικές και λοιπές περιοχές.
Πυρήνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα πρέπει να είναι το Κέντρο Υγείας, με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό. Ένα Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, μαιών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτών Υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών. Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κλπ., με λειτουργία όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.
Το Κέντρο Υγείας, οφείλει να έχει την υγειονομική ευθύνη του πληθυσμού εντός των ορίων κάθε δομής, για την πρόληψη ασθενειών, την παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, τον εμβολιασμό του πληθυσμού, με γνώμονα την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς. Κάθε γιατρός να γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του πληθυσμού ευθύνης του, να τον ενημερώνει και να παρεμβαίνει έγκαιρα. Το Κέντρο Υγείας να αποτελεί ένα επιτελείο συνεργαζόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, ομάδες του πληθυσμού και εξατομικευμένα
Ανάλογα στην περιοχή μας ζητάμε:
Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία μας.
Ενίσχυση των υποδομών και του εξοπλισμού τους.
Δημιουργία νέων δημόσιων δομών για την περίθαλψη των ψυχικά πασχόντων.
Δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας, επαναλειτουργία Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.
Αξιοποίηση του «409» νοσοκομείου, για υγειονομικούς σκοπούς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου