ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Σ. Φάμελλος: Διπλά άδικη η ενεργειακή μετάβαση για τη Δ. Μακεδονία

Σ. Φάμελλος: Διπλά άδικη η ενεργειακή μετάβαση για τη Δυτική Μακεδονία 

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο ρ/σ “True Story Radiο Δυτικής Μακεδονίας”

«Διοργανώσαμε το αναπτυξιακό συνέδριο στη Δυτική Μακεδονία γιατί εξελίσσεται μία μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση, με φτώχεια, υψηλή ανεργία και εγκατάλειψη. Αυτό που συμβαίνει στη Δυτική Μακεδονία είναι μία μετάβαση διπλά άδικη, άδικη στο τετράγωνο, ενώ θα έπρεπε να είναι δίκαιη. 

Διπλά άδικη γιατί η περιοχή με την πολιτική της κυβέρνησης έχει διπλά προβλήματα και ενεργειακά αλλά και κοινωνικά, δηλαδή στο εισόδημα, και άρα έχει πρόβλημα επιβίωσης. Δηλαδή η περιοχή και οι πολίτες χάνουν και το ηλεκτρικό δίκτυο και τα εδάφη, που θα μπορούσαν έστω να εκμεταλλευτούν στη μετάβαση, αλλά και πλήττονται από ανεργία, φτώχεια και φυγή από την περιοχή. Η Δυτική Μακεδονία έχει την πρωτιά στην ανεργία πανευρωπαϊκά και έχει έναν πολύ μεγάλο συντελεστή δημογραφικής ταπείνωσης, μείωσης δηλαδή που ξεπερνά το 10% για το σύνολο της Περιφέρειας μέσα σε μία δεκαετία. 

Κάτι το οποίο σημαίνει ότι στην περιφέρεια, στην ύπαιθρο της Δυτικής Μακεδονίας το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ερημώνει η ύπαιθρος και ταυτόχρονα ερημώνουν και αλλάζουν χρήση και οι περιοχές, τα εδάφη. Αυτή η απολύτως άδικη μετάβαση δεν έχει σχεδιασμό και θεσμούς να στηρίξουν την περιοχή. Και φοβάμαι ότι αυτές οι αλλαγές είναι αναντίστρεπτες, δηλαδή δεν γυρίζουν πίσω, όσον αφορά πχ. την αλλοίωση των κοινωνικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής αλλά και τις αλλαγές στις χρήσεις γης, όπου χάνεται πρωτογενής τομέας και γεωργικές εκτάσεις», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «True Story Radio Δυτικής Μακεδονίας».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη Δυτική Μακεδονία ο Πρόεδρος της Κ.Ο. υπογράμμισε «Είναι πράγματι δύσκολο να προτείνεις λύσεις όταν η Κυβέρνηση κατεδαφίζει τα πάντα. Πως να μπορέσεις να κρατήσεις τον κόσμο στον τόπο του όταν η Κυβέρνηση έχει στερήσει 4 με 5 χιλιάδες θέσεις εργασίας εξαιτίας της βίαιης διακοπής των λιγνιτικών εργοστασίων; Εμείς όμως καταθέσαμε ένα μείγμα προτάσεων, που είναι και άμεσες αλλά και με προοπτική, μεσομακροπρόθεσμες. 

Η πρώτη βασική επιλογή είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείματος με την εγγύηση της πολιτείας. Η πολιτεία πρέπει να εγγυηθεί με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ότι δεν θα υπάρχει αρνητικό αποτύπωμα στην εργασία, στο ΑΕΠ και στο διαθέσιμο εισόδημα από την απολιγνιτοποίηση. Και αυτό μπορεί να χρειαστεί και επιδότηση της εργασίας ή της ανεργίας αλλά και απαλλαγή των ανέργων από ασφαλιστικές υποχρεώσεις και πάγωμα δανείων. 

Ωστόσο αυτά τα εργαλεία δεν αρκούν. Απαιτείται παράλληλα μείωση του κόστους ζωής αλλά και επιχειρηματικότητας. Μειώνοντας την τιμή της ενέργειας για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, παγώνοντας τις οφειλές για όλους τους επαγγελματίες, που μένουν χωρίς δουλειά και αναφέρομαι σε όλους τους επαγγελματίες και υπεργολάβους που δουλεύαν γύρω από τα ορυχεία, τον λιγνίτη και τη ΔΕΗ και τώρα ξαφνικά δεν έχουν δουλειά».

«Υπάρχουν δύο ακόμα μέτρα που έχουμε προτείνει. Το πρώτο είναι να χρηματοδοτήσει η πολιτεία ένα πρόγραμμα «εξοικονομώ» άρα ενεργειακό για όλα τα δημόσια κτήρια, όλες τις κατοικίες και όλη την επιχειρηματικότητα, άρα όλοι οι τεχνικοί κλάδοι που «βγαίνουν εκτός επαγγέλματος» να έχουν δουλειά. Και βέβαια υπάρχει και το σκέλος των δημοσίων επενδύσεων, όπου πρέπει η πολιτεία να χρηματοδοτήσει από βασικές υποδομές, όπως οδικές συνδέσεις και σιδηρόδρομος, μέχρι τις υποδομές παιδείας, υγείας, πολιτισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και νέο εργασιακό μέλλον. 

Ενισχύοντας δηλαδή ένα πανεπιστήμιο και ένα ερευνητικό κέντρο δεν δίνει μόνο δουλειά στους κατασκευαστές και στα τεχνικά επαγγέλματα αλλά φέρνει στην περιοχή νέους ερευνητές, ακαδημαϊκό προσωπικό και πιθανά και φοιτητές. Έτσι πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στη Δυτική Μακεδονία».

Συνέχισε δε ο Σωκράτης Φάμελλος «Χρειάζεται, λοιπόν, μία νέα επιχειρηματικότητα. Γι’ αυτό και ο πρώτος άξονας των προτάσεων μας είναι το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο και το σχέδιο για την αποκατάσταση και απόδοση προς χρήση των εδαφών. Το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο θα προτείνει και θα θέτει προτεραιότητες στις βασικές υποδομές της Περιφέρειας, όπως οδικές, σιδηροδρομικές αλλά και υδατικών πόρων, θα οριοθετούσε τις νέες ζώνες του πρωτογενούς τομέα, γιατί χρειαζόμαστε πρωτογενή τομέα στην περιοχή και ταυτόχρονα θα οριοθετούσε περιοχές για παράδειγμα για αγροδιατροφικές μεταποιητικές επιχειρήσεις ή για μια νέα επιχειρηματικότητα, που θα μπορούσε να είναι σε έναν τομέα τεχνολογιών, γιατί γνωρίζω ότι οι ερευνητές της περιοχής έχουν ένα πολύ πλούσιο έργο».

Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε «απολύτως άδικη και εγκληματική» την επιλογή που έχει κάνει και η Κυβέρνηση και η ΔΕΗ για την περιοχή. Όπως επεσήμανε «Αντί να λειτουργεί ως πυλώνας, όπως ήταν τόσα χρόνια, για τη στήριξη και την ανάπτυξη της περιοχής έχει γίνει ο συντονιστής σε ένα πάρτι συμφερόντων, όπως δυστυχώς είχε πει κάποτε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη Bild ότι οι γερμανικές εταιρείες θα βρουν ευκαιρίες και «οι κάτοικοι πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν». 

Αυτό προφανώς εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Θα πρέπει και η ΔΕΗ να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης εδαφών και απόδοσής τους στην τοπική κοινωνία και όχι να κλειδώνει τον ηλεκτρικό χώρο για να εξυπηρετούνται μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, γιατί τώρα δεν έχει δίκτυο ούτε καν για τις ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες δεν προχωρούν. Οφείλω να πω ότι στη Δυτική Μακεδονία η ΔΕΗ θα μπορούσε να αναλάβει και την ευθύνη κάποιων πρωτοβουλιών για την αποθήκευση της ενέργειας γιατί αν δεν έχουμε αποθήκευση ενέργειας ακόμη και τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν μπορούν να δώσουν σταθερό φορτίο στο δίκτυο. Άρα θα πρέπει οι ΑΠΕ να συνδεθούν, πρώτον με την τοπική εξυπηρέτηση για φτηνό ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ενεργειακές κοινότητες και δεύτερον με αποθήκευση».

«Υπάρχει μεγάλο ζήτημα στην Ελλάδα γιατί δεν έχουμε έναν επικαιροποιημένο ενεργειακό σχεδιασμό. Άρα όλες οι εξαγγελίες για τα ενεργειακά που συνεχίζονται από την πλευρά της Κυβέρνησης έχουν μία μεγάλη επισφάλεια. Δεν εξασφαλίζουν ούτε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ούτε τη φθηνή ενέργεια και προφανώς δεν εξασφαλίζουν τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: