Γ. Ψυχογιός: Απέναντι στην ανασφάλεια που ζει η κοινωνία, υπάρχει εναλλακτική σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στην τελευταία τους κοινή εκπομπή, όπως ανακοίνωσαν οι δημοσιογράφοι του ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5», Γιώργος Μελιγγώνης και Γιώργος Τραπεζιώτης, ήταν καλεσμένος ο βουλευτής Κορινθίας και αναπληρωτής τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός.
Ακολουθούν σημεία από την συνέντευξη που τους παραχώρησε.
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα σύνθετο, πολυπαραγοντικό, με πολλές παραμέτρους και δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τα συνθήματα περί ευρωπαϊκού τρόπου ζωής του κ. Σχινά (η ρητορική αυτή ανήκε πριν λίγα χρόνια στην κ. Λεπέν), ούτε με ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης που δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματική κατάσταση στο πεδίο και το Διεθνές Δίκαιο ή μια Κοινή Αγροτική Πολιτική που έχει ξεσηκώσει τους αγρότες στις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα.
Στη Γένοβα και το Πόρτο Αλέγκρε πριν από χρόνια ζητούσαμε μια άλλη Ευρώπη και έναν άλλο κόσμο, που είναι εφικτός. Σήμερα, καλούμαστε να προασπιστούμε τα αυτονόητα, τη δημόσια παιδεία και υγεία, τα εργασιακά δικαιώματα, την πρώτη κατοικία, τις ασφαλείς συγκοινωνίες, την αναδιανομή πλούτου προς τα κάτω και όχι σε λίγους και ισχυρούς.
Όσο δεν καταπολεμούνται οι αιτίες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης - και που η Ευρώπη εμπλέκεται σε αυτές - όσο δεν υπάρχουν υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις, δηλαδή η υποχρεωτική αλληλεγγύη, ασφαλείς και νόμιμες δίοδοι, θα συνεχίσουν χώρες όπως η Ελλάδα να είναι αποθήκες ψυχών και δεσμοφύλακες και η Μεσόγειος υγρός τάφος, όπως γίνεται, από την Πύλο μέχρι την Λαμπεντούζα.
Γιατί οι άνθρωποι θα βρουν πάλι παράνομες διόδους ή πιο επικίνδυνους τρόπους για να μετακινηθούν και η Ευρώπη θα παρακολουθεί τις τραγωδίες, χωρίς να «χτυπιούνται» ουσιαστικά η εργαλειοποίηση και τα παράνομα δίκτυα διακίνησης.
Η φύλαξη των συνόρων είναι σαφώς δικαίωμα και υποχρέωση της χώρας, αλλά χρειάζεται απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου και προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Η κοινωνία πλέον ξέρει ότι όταν κλείνεις τα μάτια σε παραβιάσεις του κράτους δικαίου - δυστυχώς η χώρα μας έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα σε αυτό - η καταπάτηση δικαιωμάτων δεν θα μείνει στους πιο ευάλωτους, θα «πιάσει» σταδιακά όλη την κοινωνία.
Για τις αμυντικές δαπάνες, δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Θα ελέγξουμε σε βάθος τις συμφωνίες που έχουν γίνει για τα εξοπλιστικά, θεωρώντας σημαντική την θωράκιση της χώρας, αλλά γνωρίζοντας ότι όταν μετατρέπεται σε κούρσα εξοπλισμών εγκυμονούν κίνδυνοι.
Θα ζητήσουμε οι συμφωνίες να έρθουν στη Βουλή, ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή οι οποιεσδήποτε συμφωνίες να είναι αμοιβαία επωφελείς για τη χώρα μας, αλλά δυστυχώς η ελληνική πολεμική βιομηχανία, όπως τα ΕΑΣ - που οι μόνιμοι εργαζόμενοί τους κινδυνεύουν με απόλυση - δεν παίρνουν κανένα έργο, ενώ υπάρχει δυσαναλογία των κονδυλίων που καταβάλλονται για αμυντικές δαπάνες σε σχέση με τις δαπάνες για κοινωνικό κράτος και κοινωφελείς υποδομές.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πώς μπορεί να επιτευχθεί μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με την διπλωματία στο επίκεντρο και όχι στη λογική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου, πώς αντιμετωπίζονται απειλές για την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα από την Τουρκία, πώς τελικά κράτησε την κοινωνία όρθια και ιδίως σε ακριτικές περιοχές με ενίσχυση των παραμεθόριων Δήμων, των κατοίκων και των δομών τους. Και σίγουρα η Αριστερά δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού. Το έχει ιστορικά αποδείξει με τους αγώνες της.
Για το Μεσανατολικό, πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, όπως ζητά ο ΟΗΕ και να δοθεί λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για δημιουργία δύο κρατών, γιατί χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου