ΑΚΟΥΣΤΕ την δευτερολογία του Γιώργου Ρώρου, κάνοντας ΚΛΙΚ στον σύνδεσμο https://www.facebook.com/Wra.Patrwn/videos/662232204840933
Θα έχει το ίδιο κύρος με το μνημείο Ψηλαλωνίων, αφού θα πρόκειται καθαρά για κομματικό ανάθημα; Μα η μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη ανήκει σε όλον τον λαό, όπως τόνισε ο Γιώργος Ρώρος!
«Προτείναμε επειδή ο αγώνας του Μπελογιάννη ήταν πανεθνικός, ξεφεύγοντας τα όρια ενός μόνο κόμματος, και έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για τους Έλληνες, να αναλάβει ο Δήμος Πατρέων την τοποθέτηση της μαρμάρινης στήλης, ώστε να αποτυπωθεί πληρέστερα η εμβέλεια της προσωπικότητάς του. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τη δημοτική αρχή».
Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Ώρα Πατρών του Γιώργου Ρώρου. Και το ερώτημα που ανακύπτει από τον λογικό πολίτη είναι:
Εάν δεν αναγείρει την αναθηματική στήλη ο Δήμος Πατρέων, στον δημοτικό χώρο της πλατείας Παντοκράτορος, για την οποία μιλάμε, τότε ποιος άλλος θα κάνει χρήση αυτού του χώρου; Θα μπορεί στο μέλλον ο κάθε ένας πολίτης να στήνει ότι θελήσει, αρκεί να έχει την συγκυριακή συναίνεση της δημοτικής Αρχής;
Ερώτημα το παραπάνω και ας απαντήσει όποιος από τον Δήμο νομίζει ότι είναι αρμόδιος. Φυσικά όχι ο γνωστός σφουγκοκολάριος, που επιτίθεται συχνά-πυκνά, για λογαριασμό του άφωνου Πελετίδη!
Μάλιστα η ανακοίνωση της Ώρας Πατρών, είναι θετική, καθώς:
«Η πρόταση του ΚΚΕ για την τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη στην πλατεία Παντοκράτορος, προς το Δημοτικό Συμβούλιο, έγινε αποδεκτή με μεγάλη πλειοψηφία, από τις πολιτικές πτέρυγες».
Αλλά το ερώτημα παραμένει: Τι εμποδίζει τον Δήμο να αναλάβει ο ίδιος την ανέγερση; Το προηγούμενο υπάρχει με την αναθηματική στήλη για τους κρεμασμένους πατριώτες στα Ψηλαλώνια από τους Ταγματασφαλίτες, όπου το 1984 ο Δήμος Πατρέων και η ΠΕΑΕΑ συνέπραξαν για το Μνημείο, προσδίδοντάς του ιδιαίτερο κύρος με την συμμετοχή του Δήμου.
Ερώτημα: Θα έχει το ίδιο κύρος με το μνημείο Ψηλαλωνίων, αυτό της πλ. Παντοκράτορος, αφού θα πρόκειται καθαρά για κομματικό ανάθημα; Μα η μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη ανήκει σε όλον τον λαό, Αμαλιαδίτικο και Πατραϊκό, κάτι που τόνισε και ο Γιώργος Ρώρος, στην τοποθέτησή του χθες στην διαδικτυακή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου .
Γι αυτό το λόγο ίσως:
«Ο επικεφαλής της παράταξής μας, -αναφέρει η Ώρα Πατρών- έκανε εκτενή αναφορά για τη ζωή του Νίκου Μπελογιάννη, ο οποίος πάλεψε και στην Πάτρα για τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού. Εκτελέστηκε από το κράτος της δεξιάς με μία σειρά ψευδών κατηγοριών».
Αυτά για την στήλη στην πλ. Παντοκράτορος. Όμως ο Δήμος Πατρέων έχει εκκρεμότητες στην Επιτροπή Ονοματοθεσίας:
Η παράταξη Ώρα Πατρών μας ενημερώνει ότι:
«Παράλληλα υπενθυμίσαμε στη δημοτική αρχή ότι εκκρεμούν οι προτάσεις που έχει κάνει η παράταξή μας για ονοματοθεσία προς τιμή των Μανώλη Γλέζου, Απόστολου Σάντα, Γιώργου Σαμούρη, Μικρώνη, Μίκη Θεοδωράκη».
Και οι εκκρεμότητες του Δήμου Πατρέων συνεχίζονται, με ιδιαίτερο βάρος, αφού στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί για το Μνημείο του Γηροκομειού, έχουν επιλεγεί οι αρχιτέκτονες Λίλα Καρακώστα και Τάκης Βανδώρος για την κατασκευή του Περιστεριού της Ειρήνης στο δάπεδο προ του αγάλματος, που έχει φιλοτεχνήσει ο επιλεγμένος από τον ίδιο διαγωνισμός γλύπτης Στάθης Λεοντής.
Κι ακόμη, εκτός διαγωνισμού, αλλά επιβαλλόμενη από τον σεβασμό στους εκτελεσθέντες, είναι η αναγραφή των ονομάτων τους.
Σε αυτά η παράταξη Ώρα Πατρών, αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
«Επιπλέον τονίσαμε ότι δεν έχουν αναγραφεί ακόμα τα ονόματα των εκτελεσθέντων του Δημοκρατικού στρατού Πελοποννήσου στο Μνημείο του Γηροκομείου, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του συλλόγου «Πέτρινα Χρόνια» προς τη δημοτική αρχή τα τελευταία 7 χρόνια.
Επίσης έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωση πανελληνίου καλλιτεχνικού διαγωνισμού για το δάπεδο του μνημείου με τη χάραξη του Περιστεριού της Ειρήνης και ο ηλεκτροφωτισμός του Μνημείου».
Και καταλήγει.
Οδηγός μας:
"Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα με την καρδιά μας και με το αίμα μας"*
(*από την απολογία του Ν. Μπελογιάννη...).
ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΥΡΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΨΗΛΑΛΩΝΙΩΝ;
Από αριστερά ο γλύπτης Στάθης Λεοντής, στο μέσον η αρχιτεκτόνισσα Λίλα Καρακώστα και δεξιά ο συνάδελφός της Τάκης Βανδώρος. |
Επανέρχομαι στην αναθηματική στήλη για τον Μπελογιάννη, επί της πλ. Παντοκράτορος:
Γιατί η άρνηση της δημοτικής Αρχής Πελετίδη να αναλάβει ο Δήμος την ανύψωση; Πως εξηγείται;
Τούτο εξηγείται εάν το συνδυάσουμε με την επίσης άρνηση Πελετίδη, από την αρχή ανάληψης των ηνίων του Δήμου, να προχωρήσει στην συνδιοργάνωση της τελετής μνήμης για τους μαχητές του ΔΣ Πελοποννήσου, με την δικαιολογία ότι αυτή η εκδήλωση είναι του ΚΚΕ και άρα ο Δήμος δεν έχει υποχρέωση για ανάμειξη. Έτσι έχει πει σε ερώτημα των ''Πέτρινων Χρόνων'' που τον κάλεσαν για διοργανωτή.
Αυτό όμως είναι ψέμα, δεν ισχύει. Ο Δήμος έχει συμβατική υποχρέωση να ολοκληρώσει τουλάχιστον το τμήμα του διαγωνισμού για το δάπεδο προ του Μνημείου. Πρέπει να δώσει εντολή στους αρχιτέκτονες, ως συμβαλλόμενος στο έργο, να προχωρήσουν στην ολοκλήρωσή του.
Εάν συνεχίζει να μην θέλει να συμμετέχει ή να μην βάλει φωτισμό στην πλατεία, να μην αναγράφει τα ονόματα των εκτελεσμένων, παρ' ότι έχουν κατατεθεί στο αρχείο του Δήμου ή ακόμη να μην βάζει σε σχέδιο πόλης το τμήμα αυτό, για να μην υποχρεώνεται στην τοποθέτηση φωτισμού, είναι δικαίωμά του.
Αλλά και δικαίωμα και υποχρέωση των αριστερών πολιτών είναι να κρίνουν, καθώς τον βλέπουν να εγκαταλείπει χορταριασμένο τον τόπο που εκτελέστηκαν 125 μαχητές του ΔΣΠ, στα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του '40.
Τελεία και παύλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου