Μόλις την περασμένη Τρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε προσπάθεια παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από «εξωθεσμικά και άλλα κέντρα και από παράγοντες της Δεξιάς», με την επισήμανση ότι «τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής θα τον εκλέξουν οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, οι φίλοι και τα μέλη της παράταξής μας, και όχι οποιοσδήποτε άλλος».
Χθες, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ευθέως ότι... ψήφοι υπάρχουν, αλλά όχι από τη Ν.Δ. και όχι από ΚΙΝ.ΑΛΛ. και όχι για τον ίδιο. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπευσε προφανώς να διαψεύσει τις καταγγελίες Παπανδρέου απαντώντας με ιδιαίτερα επιθετικό ύφος απέναντί του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της σημερινής εφημερίδας ΑΥΓΗ, από τον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη:
«Ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Γ. Παπανδρέου, αυτή τη φορά κατήγγειλε (Alpha) ευθέως παρέμβαση στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές:
«Ξέρω ότι στελέχη της Ν.Δ. παίρνουν τηλέφωνα για συγκεκριμένους υποψηφίους. Δεν θα πω ονόματα, αλλά είναι δεδομένο». Αυτό το ερμήνευσε ως φόβο της Ν.Δ., διότι, όπως τουλάχιστον υποστήριξε, «φαίνεται ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξαναμπαίνει στο προσκήνιο της πολιτικής». Πρόσθεσε ότι «τα αντισώματα της παράταξης είναι δυνατά» και πως όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή «τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να παίξουν ρόλο αυτές οι παρεμβάσεις».
Δήλωση που έβαλε φωτιά: «Καλοδεχούμενοι όλοι»
Την ίδια ημέρα ο Ανδρέας Λοβέρδος -ο οποίος, βάσει δημοσκοπήσεων, ευνοείται στην περίπτωση διευρυμένης δεξαμενής ψηφοφόρων, δηλαδή και εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ.- προκαλούσε εσωτερικές αντιδράσεις με την αναφορά του «καλοδεχούμενοι όλοι». Αν και ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας -που έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε «πολίτες που ψήφισαν Ν.Δ. το 2019 και γυρίζουν πίσω»-, το διατύπωσε προσεκτικά: «Όταν το 2004 καθιερώσαμε την ανοιχτή ψηφοφορία, σε αυτό σκοπεύαμε: να έρθουν πολίτες από άλλα κόμματα και να προσπαθήσουμε να τους κρατήσουμε στις τάξεις μας». Άρα, «καλοδεχούμενοι όλοι».
Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε παράλληλα τις καταγγελίες του για τον ρόλο εξωθεσμικών κέντρων, λέγοντας πως «υπάρχει ο μόνιμος στόχος, ο Γιώργος Παπανδρέου, που δεν ελέγχουν», και πως «κάποιοι θέλουν ένα ΚΙΝ.ΑΛΛ. μικρό, βολικό και ελεγχόμενο. Γι' αυτό και οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις. Γι' αυτό και οι επιθέσεις στο πρόσωπό μου». Είπε ακόμη ότι από όταν ανακοίνωσε πως διεκδικεί την προεδρία, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και συσπείρωση γύρω από το κόμμα.
Αντιδράσεις υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ για την προεδρία
Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε να συμφωνεί με την ανησυχία που εξέφρασε και ο Γ. Παπανδρέου. Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του, σημείωσε (Mega) ότι «είναι απαράδεκτο να έρθουν να ψηφίσουν άνθρωποι έχοντας στην τσέπη τους κομματική ταυτότητα της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ». «Αυτό δεν είναι πολιτικός πολιτισμός, είναι εισβολή στα εσωτερικά ενός κόμματος» τόνισε, προσθέτοντας ότι προσωπικά δεν θέλει να πάρει καμία τέτοια ψήφο.
Διευκρίνισε -ενδεχομένως προς απάντηση στην αναφορά Λοβέρδου περί ανοιχτής διαδικασίας- πως ανοιχτή διαδικασία σημαίνει «άνθρωποι που μας έχουν ψηφίσει παραδοσιακά και μας ψήφισαν και το 2019, ή όσους ψήφισαν άλλο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, το έχουν μετανιώσει, και θέλουν να ξανασυναντηθούμε στην προσπάθεια που κάνουμε», «όχι όποιος περνάει απέξω να μπαίνει μέσα, όντας ενταγμένος σε άλλα κόμματα, για να επηρεάσει και να επιλέξει αυτόν που είναι πιο ευχάριστος για το κόμμα του».
"Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι οι οργανωμένες μετακινήσεις ψηφοφόρων από κόμματα και κέντρα εξουσίας αλλότρια προς τις αρχές και τις αξίες μας" δήλωσε ο Π. Χρηστίδης.
Επίθεση Ν.Δ.: Aς τους πείσει να τον ψηφίσουν
Πολλές ώρες μετά τις καταγγελίες που διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου προς τη Ν.Δ. ότι στελέχη της τηλεφωνούν για συγκεκριμένους υποψήφιους προέδρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ., η Πειραιώς έσπευσε να αποκρούσει τα λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού, αν και αργοπορημένα.
Σε μια ιδιαιτέρως επιθετική ανακοίνωση προς τον Γ. Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαΐτάνης ανέφερε ότι:
«Πάγια τακτική της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές διεργασίες άλλων κομμάτων. Και σε αυτή τη θέση ήταν και θα παραμείνει σταθερή, και τα στελέχη της την τηρούν αυστηρά». Σχολίασε ότι «με έκπληξη ακούσαμε τον κ. Παπανδρέου να μιλάει για εμπλοκή στελεχών της Ν.Δ. στην εκλογή ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ.» και ότι «θα περιμέναμε μεγαλύτερη σοβαρότητα από έναν πρώην πρωθυπουργό».
Ο εκπρόσωπος Τύπου επισήμανε ότι τη μέρα των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. -δηλαδή την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου- πραγματοποιείται το συνέδριο της Ν.Δ., «στο οποίο θα ληφθούν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις» και πως «με αυτό ασχολούνται τα στελέχη της Ν.Δ.». «Ας ασχοληθεί κι αυτός με το να πείσει τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι αξίζει την ψήφο τους αντί να φαντάζεται εμπλοκές που δεν υπάρχουν» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου