Μια πρόταση για διάλογο με θέμα την αξιοποίηση ενός αζήτητου ακινήτου της νότιας Πάτρας
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Μέλος του συντονιστικού της παράταξης
Αναξιοποίητα ακίνητα στην πόλη μας θυμίζουν την ιστορία τους και ζητάνε το νέο όραμα, εκκίνηση για να συνεχίσουν. Πολλά από τα κτίρια είναι δημόσια και δημοτικά. Η πρόκληση στις μέρες μας είναι να δώσουμε οραματική προοπτική σε αυτά τα κτίρια με αξιοποίηση, επανάχρηση και απόδοση στους πολίτες.
Η διαχείριση των δημόσιων/δημοτικών ακινήτων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά πόλεις με υπερβατική διάθεση έδωσαν παλμό και ζωή σε κτίρια μετατρέποντας τα σε κυψέλες πολιτισμού. Ένα κτίριο είναι στην οδό Ακρωτηρίου που στεγαζόταν το δημόσιο ΙΕΚ. Το ακίνητο είναι μεγάλης έκτασης
(σχεδόν 1.400 τ.μ., με δύο ορόφους, υπόγειο) πολύτιμο για τις υποβαθμισμένες νότιες συνοικίες της Πάτρας. Το πέρασμα του χρόνου είναι εμφανέστατο ενώ στο πρόσφατο παρελθόν υπέστη ζημιές από πυρκαγιά και πριν λίγους μήνες ομάδες Ρομά που διαμένουν σε παρακείμενες περιοχές απέσπασαν κυρίως αντικείμενα του εξοπλισμού που παρέμεινε εκεί μετά την άρση λειτουργίας του ΙΕΚ. Το ακίνητο μετά από συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών περιήλθε στην κυριότητα του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Επαγγελματικής Επάρκειας (ΕΟΠΕΠ) το 2011.
Θεωρούμε μέλημα μιας οραματικής δημοτικής αρχής να εξεύρει πόρους ως λύση για τη απόδοση των κτιρίων στην πόλη και όχι αλλεπάλληλες μισθώσεις ακινήτων με υπέρογκα ενοίκια. Εμείς ως Ώρα Πατρών είμαστε προσηλωμένοι στην πάγια θέση, ότι τα δημόσια ακίνητα πρέπει να αξιοποιούνται με μακρόπνοη προοπτική για να καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης. Συνεπώς ανοίγουμε το διάλογο, αφού στο κτίριο θα μπορούσε να ιδρυθεί δημόσιο ΙΕΚ για ΑμΕΑ, αφού από το 2014 λειτουργούν μόνο δύο σε όλη τη χώρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Ειδικότητες που διδάσκονται ήδη είναι: 1) Ξεναγός σε Μουσεία- Αρχαιολογικούς-Πολιτιστικούς, 2) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, 3)
Απομαγνητοφωνητής συνομιλιών-πρακτικών και 4) Βοηθός Φυσικοθεραπείας. Αν λοιπόν το ΙΕΚ λειτουργούσε πρωινές ώρες θα μπορούσε τις απογευματινές ώρες να λειτουργήσει και Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Παράλληλα θα μπορούσαν να φιλοξενούνται και τα μαθήματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου και του Λαϊκού Φροντιστηρίου εξυπηρετώντας την πρόσβαση στους δημότες των νότιων συνοικιών. Το κτίριο προσφέρεται για πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές ημερίδες αλλά και την εξυπηρέτηση τοπικών συλλόγων. Αποδίδεται στην πόλη δηλαδή ένας πολυχώρος εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού.
Η πανδημία οξύνει τις ανισότητες στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη διαρκή κατάρτιση. Συνεπώς η πρόταση μπορεί να γίνει άμεση διεκδίκηση της πόλης. Η παράταξή μας Ώρα Πατρών θα αιτηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την συζήτηση του θέματος με την κατάθεση της πρότασης μας για χρηματοδότηση, επισκευή και συντήρηση του κτιρίου από τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» ώστε να παραχωρηθεί στην κυριότητα του Δήμου Πατρέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου