Η φωτογραφία είναι από την σελίδα στο facebook.com του Γιώργου Ρώρου.
Αποτελούσαν σημεία, που έπιανε... πόστο το χαφιεδολόι της αστυνομίας, ''προς εκτέλεσιν της υπηρεσίας''! Αλλά και στέγη ονείρων για βιοπαλαιστές!
Κάποτε η μεταβίβαση περιπτέρου αποτελούσε γεγονός που σήμαινε σίγουρο εισόδημα για όποιον το παραλάμβανε. Θα πω ότι και προικώο καθίστατο κάποιες φορές, για τα ανύπαντρα κορίτσια!
Ήρθε όμως η οικονομική κρίση, που προκάλεσε η αδίστακτη πολιτική αυτών που έβλεπαν και δυστυχώς βλέπουν ακόμη, το κράτος ως λάφυρο και το τραπεζικό χρήμα για τις τσέπες τους, φορτώνοντας τον ελληνικό λαό με αλόγιστα χρέη, με την συνεπικουρία των αστικών κομμάτων του δικομματισμού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και από το 2010, που φάνηκαν τα τραγικά αποτελέσματα, χτυπήθηκαν οι οικονομικοί κλάδοι ένας-ένας, με πρώτον αυτόν των περιπτεριούχων!
Στην Πάτρα ακόμη φαντάζουν ως φρικιά, κλειστά περίπτερα, που αποτελέσαν ακόμη και νόστιμον ήμαρ στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, όταν εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, μετά την αναγνώριση της Αντίστασης το 1982, εγκαθίσταντο σε γραφεία της Νομαρχίας Αχαΐας και άλλων Νομαρχιών, και από κει με ένα υπόγειο αλισβερίσι, μοίραζαν θέσεις περιπτέρων σε αντιστασιακούς που θα εγγράφονταν ή θα μεταγράφονταν στην οργάνωσή τους και τους παρείχαν σίγουρο εισόδημα.
Νωρίτερα τα περίπτερα, ξεκίνησαν από τον Α΄ Πόλεμο και μετά ως προσφορά του ελληνικού κράτους σε αυτούς που καθίσταντο ανάπηροι πολέμου για να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα με πώληση κυρίως ζαχαρωδών, τσιγάρων, σπίρτων (τα δύο τελευταία τα αγόραζαν από το Ελληνικό Μονοπώλιο).
Αυτού του ευεργετήματος έτυχαν ακόμη και οι ανάπηροι του Νόμου 751/48 και της συμπλήρωσής του με το Ν/Δ 1196/49, τουτέστιν οι συμμετέχοντες «εις τας τάξεις του Στρατού εις την παρούσα κατά του έθνους συμμοριακήν δράσιν» ή οι «μετέχοντες εις εκστρατευτικά Σώματα της Ελλάδος, τα εξερχόμενα εκτός των ορίων της Επικρατείας», δηλαδή στον πόλεμο της Κορέας κλπ., που σήμαινε ότι εάν δεν ήσουν δεξιός, ''εθνικόφρων'', στη πλευρά των νικητών του Εμφυλίου, προνόμια δεν είχες!
Κι ακόμη αποτελούσαν σημεία, που έπιανε... πόστο το χαφιεδολόι της αστυνομίας, ''προς εκτέλεσιν της υπηρεσίας''!
Τέτοιο κράτος έχτιζε η Δεξιά! Και ως δικό της κράτος, των ''δικών'' της παιδιών, το κατέλυσε με τον τρόπο που ξέρει, οδηγώντας το σε ναυάγιο, που όμως πλήρωσαν συνολικά και τα πιο φτωχά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας! Κι αν εξαιρέσουμε ένα φωτεινό διάλειμμα στην τετραετία 2015-2019, ακόμη βιώνουμε τις επιπτώσεις του!
Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια με την συνεργασία μεγάλων εταιρειών σύνεργων καπνίσματος και με την υποχρέωση να αναρτάται στο γείσο τους η επωνυμία της εταιρείας, τα κουβούκλια των περιπτεράδων... αναδομούνταν, γινόμενα πραγματικά μίνι μάρκετ. Και επειδή ήταν δύσκολη η... αστυνόμευση του περίγυρου προσλαμβάνονταν ακόμη και σεκιούριτι γι αυτό.
Κι έτσι σιγά-σιγά, εκσυγχρονιζόμενο και το πληροφοριακό σύστημα της Αστυνομίας, οδηγήθηκε στην απόσυρση από το σημείο και στη αεργία το χαφιεδότσουρμο της Δεξιάς!
Και από μικρό σημείο ενός τετραγωνικού κάποτε στο πεζοδρόμιο, μετατρέπονταν σε σύγχρονη εμπορική επιχείρηση! Ανταγωνιστική των προϋπαρχουσών και κρύπτουσα την οπτική επαφή των με τους διερχόμενους καταναλωτές, αλλά και κάποιες φορές δυσκόλευαν την κυκλοφορία οχημάτων στην συμβολή των οδών.
Οι παραπάνω σκέψεις μου ήρθαν ως αντίκτυπος μίας κόμη ''εκκαθάρισης'' περιπτέρου στην Πάτρα, γι αυτό είχε από καιρού σημάνει ''κύκνειο άσμα''.
Πρόκειται για το περίπτερο που επί σειρά ετών δέσποζε επί της οδού Όθωνος Αμαλίας, στη διασταύρωσή της με την Ερμού, απομάκρυναν σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων. Το περίπτερο ήταν για χρόνια κλειστό και ο Δήμος αποφάσισε -και σωστά έκανε- ότι θα πρέπει να... αδειάσει το σημείο.
Προκαλώντας αναπόφευκτους συγκινητικούς συνειρμούς, οδήγησαν τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ''Ωρα Πατρών'' Γιώργο Ρώρο, γνώστη λόγω και της εμπορικής του ιδιότητας, αλλά και της προεδρίας του ΕΕΣ Πατρών, στην παρακάτω ανάρτηση, στον προσωπικό του λογαριασμό (https://www.facebook.com/) στο Facebook:
«Το περίπτερο Όθωνος Αμαλίας και Ερμού αποξήλωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου. Αυτός ο μικρός χώρος ενός τετραγωνικού έχει τη δική του ιστορία έζησε οικογένειες, σπούδασε παιδιά, εξυπηρέτησε περαστικούς, ξενύχτηδες. Η ταμπέλα "εδώ τηλεφωνείτε" μας φέρνει σε μία άλλη εποχή όταν η επικοινωνία ήταν δύσκολη. Πόσα συναισθήματα διασταυρώθηκαν στις γραμμές του άραγε; Χαρές, λύπες έρωτες, ενθουσιασμοί, δάκρυα και γέλια... Ο γερανός σηκώνει το περίπτερο και μαζί την ιστορία του. Το τέλος των περιπτέρων το τέλος μιας άλλης εποχής...», έγραψε επισυνάπτοντας φωτογραφικό υλικό από της επιχείρηση ''Ελεύθερα πεζοδρόμια''!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου