ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Χίλντε Σραμ: Αγώνας για τα ελληνικά δίκαια

Πέρασαν ογδόντα χρόνια και λίγες μέρες από την επίθεση που εξαπέλυσε το Γ΄ Ράιχ εναντίον της Ελλάδας. Λίγοι θυμούνται σήμερα τη γερμανική εισβολή του τότε - κι αυτό έχει τα θετικά του. Δείχνει ότι στην Ευρωπαϊκή  Ένωση του 21ου αιώνα έχει θαφτεί το τσεκούρι του πολέμου. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα την οποία το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν την ξεχνά.  Όπως δεν την ξεχνά και ο σύλλογος «Σεβασμός για την Ελλάδα» στο Βερολίνο.

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2015, αρχικά με στόχο να δώσει βήμα στις φωνές εκείνες που αντιδρούσαν στη γερμανική και ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, σ’ αυτούς που δεν δέχονταν ως θέσφατα τα «μαθήματα» των Σόιμπλε και Σία. Ψυχή αυτής της πρωτοβουλίας ήταν από την πρώτη μέρα η Χίλντε Σραμ, μια ογδοντάχρονη τότε γυναίκα, που εντυπωσίαζε με τον δυναμισμό της, έστηνε δίκτυα και μιλούσε στους δημοσιογράφους για την Ελλάδα με πολύ διαφορετικό τρόπο από τον στερεότυπο περί «τεμπέληδων του Νότου». Και ήταν από τις λίγες τέτοιες φωνές που είχε πάντα πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης, καθώς η Χίλντε Σραμ είναι διάσημη -και σεβαστή- εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είναι διάσημη ως κόρη ενός διάσημου -και διαβόητου- πατέρα, του αρχιτέκτονα του Χίτλερ  Άλμπερτ Σπέερ. Είναι διάσημη ως ένα από τα λίγα «παιδιά του Χίτλερ» που έδωσε μάχη όλη της τη ζωή για να μην ξεχαστούν τα εγκλήματα των ναζί, για να μην ξεχαστούν τα θύματα. Είναι διάσημη ως μαχητικό μέλος του Κινήματος Ειρήνης στη Γερμανία και ως ιδρυτικό μέλος των Πράσινων.

Το 2015 στο οπτικό πεδίο της Χίλντε Σραμ ήταν η αγριότητα της λιτότητας που επέβαλαν η Ευρώπη και η Γερμανία του 21ου αιώνα στην Ελλάδα και όχι το θέμα της γερμανικής κατοχής, των τότε ανυπολόγιστων καταστροφών και των μετέπειτα ανύπαρκτων επανορθώσεων. Σύντομα, ωστόσο, τόσο η Σραμ όσο και ο σύλλογος διαπίστωσαν τη μεγάλη σημασία που εξακολουθεί να έχει για τους  Έλληνες, και συνεπώς για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, η Κατοχή.

Τις τελευταίες μέρες η μαχητική Σραμ έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε γερμανικά μέσα και έχει θυμίσει και το έγκλημα, και το χρέος. Και είχε στηρίξει την πρωτοβουλία των Πρασίνων και βάλουν στην ολομέλεια της γερμανικής Βουλής το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων. Παρακολούθησε τη συζήτηση από τα έδρανα των θεατών και εξέφρασε μετά εντόνως την έκπληξή της, όπως είπε, για το γεγονός ότι η πλειονότητα των αγορητών απέφυγε να μιλήσει για επανορθώσεις και αποζημιώσεις και προτιμούσε να επισημαίνει τη σημασία της «συμφιλίωσης» μέσω ελληνογερμανικών επαφών σε επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών και ελληνογερμανικών οργανώσεων.

«Αυτή η μανία των Γερμανών για συμφιλίωση είναι ανυπόφορη επειδή δεν παίρνει υπόψη την πραγματικότητα», λέει η Σραμ, «τις επιφυλάξεις των Ελλήνων απέναντι σε γερμανικές πρωτοβουλίες, την οργή τους για την επίσημη γερμανική στάση σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις».

Χωρίς τη συζήτηση των «έννομων» ελληνικών αξιώσεων δεν θα μπορέσει να εδραιωθεί η φιλία με την Ελλάδα, επισημαίνει η Χίλντε Σραμ. Και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να παλεύει ώστε να ανοίξει αυτή η απαραίτητη συζήτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: